W. Kotański "Dziesięć tysięcy liści"

Czyli ksiazki albumy i co dusza zapragnie o Japonii lub z Japonii.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Hatamoto

W. Kotański "Dziesięć tysięcy liści"

Post autor: Hatamoto »

Nazwisko autora mówi wiele. Jest to antologia literatury japońskiej do około XIIIw. Są tam fragmenty ze słynnej Kojiki, Nihongi, Genji Monogotari...Książka ta jest bardzo trudno dostępna i nigdy nie spotkałem się z dyskusją o niej.

Ciekaw jestem czy któryś z forumowiczów kiedykolwiek miał ją w ręce? Chętnie podyskutowałbym na jej temat, ale nie wiem, czy będzie z kim.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: W. Kotański "Dziesięć tysięcy liści"

Post autor: GrafRamolo »

CZy to jest ta ksiazka o mitach w kturych gluwnym bohaterem jest bug Susanoo?
Awatar użytkownika
Hatamoto

Nie, to nie jest mitologia, ale zbiór najcenniejszych tekstów japońskich od początku piśmiennictwa . Ale oczywiscie siłą rzeczy mity też tam się pojawiają ...tyle, że we fragmentach. Generalnie to nie da się ująć takiego bogactwa w jednej książce, więc przedstawione są niewielkie cytaty (max kilkanaście stron) z poszczegulnych zabytków literatury japońskiej.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

cos mi sie welbie kolacze ale niemoge namiezyc.
Yoshi

Post autor: Yoshi »

Witam Hatamoto!
Od dawna posiadam bezcenny egzemplarz Hagakure który różni sie troszke od tego co tu jest. Jestem otwarty na pytania i sam mam pare pytań. Czy chcesz namiary na ksiegarnie gzdie jest ta Książka do kupienia? Oczywiście staram sie postepować wg niej ale jest jeszcze daleko do doskonałości ( i pewnie zawsze bedzie daleko :wink: ).

Pozdrawiam Yoshi.
"Dobrze jest zachować nieco chumoru w tej krainie łez"
Awatar użytkownika
Hatamoto

Jeśli pytasz o "Dziesięć tysięcy liści" to nie mam pojęcia gdzie możesz ją dostać. Napewno nie znajdziesz już jej w sprzedaży, bo książka ma kilkadziesiąt lat i na bank nie zanosi się, że ją wznowią :( Ja mam fukasa, że znalazłem ją w jednej z wrocławskich bibliotek. Czasami można trafić niezwykłe perełki w miejscu gdzie nigdy nie spodziewałbyś się czegoś takiego. Pozostaje szukanie w różnych miejscach - antykwariaty, biblioteki, allegro itp. Do tego trzeba mieć cierpliwość.

Jaślu zaś chodzi o Hagakure to książka jest wyśmienita. Jadno z najlepszych zdań to zdanie otwierające książkę - czyli pierwsze zdanie. Wystarczy wziąść je sobie do serca :) Pewnie też już nigdzie nie można kupić. Ja znalazłem wersję 2/3 tłumaczenia po polsku w internecie (patrz też post "e-book"). Niestety nie mam już jej na dysku (format c:), ale wydrukowałem sobie i stoi na półce. Nie ufam wersjom elektronicznym, bo już nie raz utraciłem dane z dysku. Jest też w necie wersja 100 % po angielsku.

Jak masz jakieś pytania Yoshi to wal. Chętnie je przedyskutuję.
Shinmyo

Post autor: Shinmyo »

Witam Wielceszanownych Forumowiczów,

Ja tylko chciałem dodać, iż "Hakakure" wznowiono wydanie. Jak wróce z pracy do domu to zamieszcze wydawnictwo i takie tam.

Pozdrawiam

Shinmyo
Yoshi

Post autor: Yoshi »

Oto adres strony gdzie można zakupić Hagakure za jedyne 20 zł.
Adres to http://www.kapitalka.pl/

Yoshi
"Dobrze jest zachować nieco chumoru w tej krainie łez"
ODPOWIEDZ