W. Kotański "Dziesięć tysięcy liści"
Moderator: Zarząd
W. Kotański "Dziesięć tysięcy liści"
Nazwisko autora mówi wiele. Jest to antologia literatury japońskiej do około XIIIw. Są tam fragmenty ze słynnej Kojiki, Nihongi, Genji Monogotari...Książka ta jest bardzo trudno dostępna i nigdy nie spotkałem się z dyskusją o niej.
Ciekaw jestem czy któryś z forumowiczów kiedykolwiek miał ją w ręce? Chętnie podyskutowałbym na jej temat, ale nie wiem, czy będzie z kim.
Ciekaw jestem czy któryś z forumowiczów kiedykolwiek miał ją w ręce? Chętnie podyskutowałbym na jej temat, ale nie wiem, czy będzie z kim.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
- GrafRamolo
Re: W. Kotański "Dziesięć tysięcy liści"
CZy to jest ta ksiazka o mitach w kturych gluwnym bohaterem jest bug Susanoo?
Nie, to nie jest mitologia, ale zbiór najcenniejszych tekstów japońskich od początku piśmiennictwa . Ale oczywiscie siłą rzeczy mity też tam się pojawiają ...tyle, że we fragmentach. Generalnie to nie da się ująć takiego bogactwa w jednej książce, więc przedstawione są niewielkie cytaty (max kilkanaście stron) z poszczegulnych zabytków literatury japońskiej.
- GrafRamolo
cos mi sie welbie kolacze ale niemoge namiezyc.
Witam Hatamoto!
Od dawna posiadam bezcenny egzemplarz Hagakure który różni sie troszke od tego co tu jest. Jestem otwarty na pytania i sam mam pare pytań. Czy chcesz namiary na ksiegarnie gzdie jest ta Książka do kupienia? Oczywiście staram sie postepować wg niej ale jest jeszcze daleko do doskonałości ( i pewnie zawsze bedzie daleko
).
Pozdrawiam Yoshi.
Od dawna posiadam bezcenny egzemplarz Hagakure który różni sie troszke od tego co tu jest. Jestem otwarty na pytania i sam mam pare pytań. Czy chcesz namiary na ksiegarnie gzdie jest ta Książka do kupienia? Oczywiście staram sie postepować wg niej ale jest jeszcze daleko do doskonałości ( i pewnie zawsze bedzie daleko

Pozdrawiam Yoshi.
"Dobrze jest zachować nieco chumoru w tej krainie łez"
Jeśli pytasz o "Dziesięć tysięcy liści" to nie mam pojęcia gdzie możesz ją dostać. Napewno nie znajdziesz już jej w sprzedaży, bo książka ma kilkadziesiąt lat i na bank nie zanosi się, że ją wznowią
Ja mam fukasa, że znalazłem ją w jednej z wrocławskich bibliotek. Czasami można trafić niezwykłe perełki w miejscu gdzie nigdy nie spodziewałbyś się czegoś takiego. Pozostaje szukanie w różnych miejscach - antykwariaty, biblioteki, allegro itp. Do tego trzeba mieć cierpliwość.
Jaślu zaś chodzi o Hagakure to książka jest wyśmienita. Jadno z najlepszych zdań to zdanie otwierające książkę - czyli pierwsze zdanie. Wystarczy wziąść je sobie do serca
Pewnie też już nigdzie nie można kupić. Ja znalazłem wersję 2/3 tłumaczenia po polsku w internecie (patrz też post "e-book"). Niestety nie mam już jej na dysku (format c:), ale wydrukowałem sobie i stoi na półce. Nie ufam wersjom elektronicznym, bo już nie raz utraciłem dane z dysku. Jest też w necie wersja 100 % po angielsku.
Jak masz jakieś pytania Yoshi to wal. Chętnie je przedyskutuję.

Jaślu zaś chodzi o Hagakure to książka jest wyśmienita. Jadno z najlepszych zdań to zdanie otwierające książkę - czyli pierwsze zdanie. Wystarczy wziąść je sobie do serca

Jak masz jakieś pytania Yoshi to wal. Chętnie je przedyskutuję.
Witam Wielceszanownych Forumowiczów,
Ja tylko chciałem dodać, iż "Hakakure" wznowiono wydanie. Jak wróce z pracy do domu to zamieszcze wydawnictwo i takie tam.
Pozdrawiam
Shinmyo
Ja tylko chciałem dodać, iż "Hakakure" wznowiono wydanie. Jak wróce z pracy do domu to zamieszcze wydawnictwo i takie tam.
Pozdrawiam
Shinmyo
Oto adres strony gdzie można zakupić Hagakure za jedyne 20 zł.
Adres to http://www.kapitalka.pl/
Yoshi
Adres to http://www.kapitalka.pl/
Yoshi
"Dobrze jest zachować nieco chumoru w tej krainie łez"