pytanie odnośnie iaido
Moderator: Zarząd
- krzysiek83.1983
pytanie odnośnie iaido
Witam chcem zapytać się czy iaido można trenować bez wstępnej rozgrzewki typu jakieś rozciąganie i ćwiczenia rozgrzewające czy można iaido ćwiczyć bez tych ćwiczeń i od razu po wejściu na dojo zacząć ceremoniał oraz suburi pytam bo samotnie ćwicze iaido
-
Re: pytanie odnośnie iaido
ortodoksyjni teoretycy sportow uwazaja ze rozgrzewka/rozciaganie - jest niezbedna przed kazdymi zajeciami.
w iaido/kendo/jodo - doswiadczeni zawodnicy/instruktorzy - potrafia sie rozgrzac i rozciagnac podczas cwiczen wstepnych - w kendo nawet podczas pierwszych walk.
osobiscie uwazam ze zakres i forma rozgrzewki powinny byc dobrane do osoby - do wieku,stanu zdrowia oraz do planowanego wysilku treningowego - pozdrowienia maciek.
p.s.prowadzac treningi zawsze wymagam rozgrzewki,chociazby ze wzgledow formalno-prawnych/zeby w razie czego nikt mi nie zarzucal ze prowadze niezgodnie z zalozeniami.../
w iaido/kendo/jodo - doswiadczeni zawodnicy/instruktorzy - potrafia sie rozgrzac i rozciagnac podczas cwiczen wstepnych - w kendo nawet podczas pierwszych walk.
osobiscie uwazam ze zakres i forma rozgrzewki powinny byc dobrane do osoby - do wieku,stanu zdrowia oraz do planowanego wysilku treningowego - pozdrowienia maciek.
p.s.prowadzac treningi zawsze wymagam rozgrzewki,chociazby ze wzgledow formalno-prawnych/zeby w razie czego nikt mi nie zarzucal ze prowadze niezgodnie z zalozeniami.../
Maciej, jako doświadczony nauczyciel krótkim postem właściwie wyczerpał temat
W moim dojo rozgrzewka oraz ćwiczenia wstępne dobierana jest do rodzaju treningu. Wbrew temu co mówią niektórzy (o zgrozo, czasami nawet iaidocy) podczas treningu iaido można się solidnie spocić i to nie tylko dlatego, że używa się nietypowych grup mięśni.
Pamiętaj też, że organizm inaczej reaguje gdy trenujesz raz w tygodniu, a inaczej jak razy siedem.
Tak subiektywnie rzecz ujmując to ja lubię samemu się trochę pokatować w domu różnymi ćwiczeniami ogólnorozwojowymi oraz suburi, ale gdy robię sobie rozgrzewkę przed indywidualnym treningiem to jest to najczęściej zwykłe rozciąganie.
Pozdro !

W moim dojo rozgrzewka oraz ćwiczenia wstępne dobierana jest do rodzaju treningu. Wbrew temu co mówią niektórzy (o zgrozo, czasami nawet iaidocy) podczas treningu iaido można się solidnie spocić i to nie tylko dlatego, że używa się nietypowych grup mięśni.
Pamiętaj też, że organizm inaczej reaguje gdy trenujesz raz w tygodniu, a inaczej jak razy siedem.
Tak subiektywnie rzecz ujmując to ja lubię samemu się trochę pokatować w domu różnymi ćwiczeniami ogólnorozwojowymi oraz suburi, ale gdy robię sobie rozgrzewkę przed indywidualnym treningiem to jest to najczęściej zwykłe rozciąganie.
Pozdro !
- GrafRamolo
Ja polecam rozgrzewki, dziś się nie rozgrzałem i nadciągnąłem ramię przy dość typowej technice, moja głupota i pech. Teraz czeka mnie upojna noc w oparach bengaja.
- marciniak
Nie polecam robic tego bez rozgrzewki. Musisz sie nieco rozgrzac, albo zaczal zaczac trening od powolnych cwiczen, tak abys rozruszal miesnie.krzysiek83.1983 pisze:Witam chcem zapytać się czy iaido można trenować bez wstępnej rozgrzewki typu jakieś rozciąganie i ćwiczenia rozgrzewające czy można iaido ćwiczyć bez tych ćwiczeń i od razu po wejściu na dojo zacząć ceremoniał oraz suburi pytam bo samotnie ćwicze iaido
znam juz osoby, takze z mojego klubu które zlapaly kontuzje, poniewz byly nierozgrzane, szczegolnie zagrozone sa kolana i barki. Byle spiecie miesni w nielwasciwym czasie czy przeciazenie i klops gotowy.
Katsumushi Dojo Manchester