pytanie odnośnie iaido

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

pytanie odnośnie iaido

Post autor: krzysiek83.1983 »

Witam chcem zapytać się czy iaido można trenować bez wstępnej rozgrzewki typu jakieś rozciąganie i ćwiczenia rozgrzewające czy można iaido ćwiczyć bez tych ćwiczeń i od razu po wejściu na dojo zacząć ceremoniał oraz suburi pytam bo samotnie ćwicze iaido
antoni maciej dietl

Re: pytanie odnośnie iaido

Post autor: antoni maciej dietl »

ortodoksyjni teoretycy sportow uwazaja ze rozgrzewka/rozciaganie - jest niezbedna przed kazdymi zajeciami.
w iaido/kendo/jodo - doswiadczeni zawodnicy/instruktorzy - potrafia sie rozgrzac i rozciagnac podczas cwiczen wstepnych - w kendo nawet podczas pierwszych walk.
osobiscie uwazam ze zakres i forma rozgrzewki powinny byc dobrane do osoby - do wieku,stanu zdrowia oraz do planowanego wysilku treningowego - pozdrowienia maciek.
p.s.prowadzac treningi zawsze wymagam rozgrzewki,chociazby ze wzgledow formalno-prawnych/zeby w razie czego nikt mi nie zarzucal ze prowadze niezgodnie z zalozeniami.../
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Maciej, jako doświadczony nauczyciel krótkim postem właściwie wyczerpał temat :D
W moim dojo rozgrzewka oraz ćwiczenia wstępne dobierana jest do rodzaju treningu. Wbrew temu co mówią niektórzy (o zgrozo, czasami nawet iaidocy) podczas treningu iaido można się solidnie spocić i to nie tylko dlatego, że używa się nietypowych grup mięśni.
Pamiętaj też, że organizm inaczej reaguje gdy trenujesz raz w tygodniu, a inaczej jak razy siedem.
Tak subiektywnie rzecz ujmując to ja lubię samemu się trochę pokatować w domu różnymi ćwiczeniami ogólnorozwojowymi oraz suburi, ale gdy robię sobie rozgrzewkę przed indywidualnym treningiem to jest to najczęściej zwykłe rozciąganie.

Pozdro !
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ja polecam rozgrzewki, dziś się nie rozgrzałem i nadciągnąłem ramię przy dość typowej technice, moja głupota i pech. Teraz czeka mnie upojna noc w oparach bengaja.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

krzysiek83.1983 pisze:Witam chcem zapytać się czy iaido można trenować bez wstępnej rozgrzewki typu jakieś rozciąganie i ćwiczenia rozgrzewające czy można iaido ćwiczyć bez tych ćwiczeń i od razu po wejściu na dojo zacząć ceremoniał oraz suburi pytam bo samotnie ćwicze iaido
Nie polecam robic tego bez rozgrzewki. Musisz sie nieco rozgrzac, albo zaczal zaczac trening od powolnych cwiczen, tak abys rozruszal miesnie.

znam juz osoby, takze z mojego klubu które zlapaly kontuzje, poniewz byly nierozgrzane, szczegolnie zagrozone sa kolana i barki. Byle spiecie miesni w nielwasciwym czasie czy przeciazenie i klops gotowy.
Katsumushi Dojo Manchester
ODPOWIEDZ