Kendo -początkujący prosi uprzejmie o pomoc.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
cyran

Kendo -początkujący prosi uprzejmie o pomoc.

Post autor: cyran »

No więc temat mówi chyba sam za siebie. Chciałbym uczyć się kendo. Zakupiłem nawet bokken. Mam też sparing partnerów którzy podzielają żywo moje zainteresowania. Problem w tym że na moim krańcu świata nie mam nikogo kto pokazał by nam na czym to polega. I tu pytanie kulminacyjne. :roll: Damy radę uczyć się sami? W oparciu o zdobytą ze wszystkich możliwych źródeł teorię?

Jeśli to możliwe to prosił bym od razu o wskazanie jakiś źródeł. Poza tym forum oczywiście. :P Może tytuły książek które uważacie za szczególnie przystępnie napisane oraz te które w sposób wystarczający opisują absolutne podstawy, strony internetowe etc.

Liczę na waszą pomoc. :roll:
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
-Albert Einstein
Awatar użytkownika
LarsOn

Re: Kendo -początkujący prosi uprzejmie o pomoc.

Post autor: LarsOn »

Primo. Kendo (jak walkę) ćwiczy się shinaiami ;)
Drugie primo. Bokkenów używa się do kendo kata.
Pierwsze Secundo. Dacie radę, ale co to za nauka ?

Pierwsze rozwiązanie. Staże. Jeździcie na staże, chociażby do najbliższego dużego miasta i tam uczycie się przynajmniej podstaw które potem szlifujecie.
Drugie rozwiązanie. Yyy, książki i Internet to raczej nie rozwiązanie. Nie da się nauczyć sztuk walki z obrazka.

Pozdro :)
Mudan

Post autor: Mudan »

Trzecie cokolowiek bądź :D skontaktuj się z PZK http://www.kendo.pl sądze że pomogą i udzielą niezbędnych informacji.
Awatar użytkownika
cyran

aha. no dobra. czyli czas zacząć szukać nauczyciela. ehh.. :?
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
-Albert Einstein
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Samemu da sie uczyc ale teori, czyli zasad, reguł, histori. Praktyki nie.
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

Grafo ma rację.
Ucząc się samodzielnie najprawdopodobniej nauczycie się źle i z błędami.
...
Bushi

Post autor: Bushi »

Problem w tym że na moim krańcu świata
tzn gdzie jest ten kraniec świata???
wtedy łatwiej bedzie podrzucić adres klubu jakiegoś bliższego:)
Awatar użytkownika
cyran

hm.. najbliższy klub chyba będzie w lublinie. chociaż to i tak spory kawałek drogi.. :?
-Albert Einstein
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

Jak zaczyłem moją przygodę z mieczem jeździłem dwa razy dalej, do Poznania, Morąga, Opola albo Łodzi, ja dałem rade, więc jak wy macie wolę ćwiczenia miecza to też dacie radę. Jak to jest tylko chwilowa faza, to lepiej dać sobie spokój. Polecam staże kendo, pojedziesz gdzieś, poczujesz trud, ból i smród i wtedy będziesz więdział czy dalej chcesz to robić. Także łeb do góry, nogi w dół i powodzenia. :)
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
cyran

hehe :D dzięki za pokrzepiające słowa.
szukamy i kombinujemy :) sporo tego zapału w nas chyba.. mam nadzieję że się nie wypalimy :)
-Albert Einstein
h0rant

Post autor: h0rant »

Długo sie nad tym zastanawiałem, znajac moje słomiane zapały i upodobania miałem wątpliwosci, czy wogóle się za kendo brać.
Po długim czasie przemyśleń, medytacji i upewnienia się o niesłabnącej jednak chęci zdecydowałem się na ten magiczny krok i ustalenia terminu uderzenia na początek czerwca. (jak dla mnie najchętniej i dziś, ale przygotowania do matury i sama matura w maju to jednak priorytet).

Jako, że prędzej czy później, a raczej prędzej bo dresu nie toleruję, staje przede mną kwestia zakupów strojowych. Chciałbym wiedzieć, drodzy praktycy kendo, jak i inni, czy są jakieś źródła, które polecacie, materiały, które preferujecie (jakoś mnie polyester w hakama drażni-kojarzy mi się z ćwiczeniem w plastyku :wink: ) i tym podobne rady odnośnie kupowania.

BTW> Co sądzicie o hakama z etanobawełny? Bo jakoś nigdy wcześniej sie z tym nie spotkałem
yakubu

Post autor: yakubu »

Co do gi wyboru duzego nie ma - kup bawelniana plecionke, najlepiej gruba. Ladnie chlonie litry potu, a i troszke chroni przed chybionymi uderzeniami shinaia :) Co do hakama - uzywalem tylko bawelniane i takie preferuje. Z opinii innych, którzy uzywali sztucznych materialow moge je odradzic. Bawelna jest ladniejsza, przyjemniejsza, dobrze chlonie pot - jedyna wada jest taka, ze sie gniecie i trzeba ja prasowac. Dla osob, ktore nienawidza tej czynnosci (jak ja) zaprasowywanie kazdej pliski to meka. Ale chyba warto sie pomeczyc :D
h0rant

Post autor: h0rant »

Nie wiedziałem, gdzie zadać to pytanie, ale ostatecznie padło na ten dział.
Jest to zapytanie mojego znajomego adresowane do praktyków kendo. Otóż kolega chciałby zacząć treningi kendo i ma ku temu sposobność, jednak nie wie na ile stan zdrowia może mu na to pozwolić.
Jest krotkowidzem o wysokiej wadzie wzroku (kwalifikowanej na niepelnosprawność) i musi unikać przesileń oraz uderzeń w głowę, ze względu na siatkówkę oka.
Pytanie więc do praktyków-na ile kendo jest w tej materii zagrożeniem, czy odradzilibyście trening ze względu na to ryzyko?

Pozdrawiam.
antoni maciej dietl

trening kendo niepelnosprawnego

Post autor: antoni maciej dietl »

treningi kendo wymagaja dosc znacznego wysilku fizycznego,rowniez otrzymuje sie stale uderzenia w glowe,bywaja silne.......
poczatkujacy musza przez to przechodzic przez kikadziesiat lat,dopiero senseje-staruszkowie - glownie nadzoruja trening mlodszych a do walki staja na dosc krotko i jeszcze nie pozwalaja sie bic po glowie,niestety...
w przypadku twojego kolegi,ostanie slowo MUSI nalezec do lekarzy,zwlaszcza jego prowadzacego okulisty/domyslam sie ze cierpi na czesciowe odklejanie sie siatkowki/ - ale z tego,co pisales - niestety odradzalbym..
pozdrowienia,maciek dietl
Koryukan Kendo Dojo,Krakow
yakubu

Post autor: yakubu »

Niestety z kendo musi dac sobie spokoj...
ODPOWIEDZ