Imię dla katany.

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Dr.Agon

Imię dla katany.

Post autor: Dr.Agon »

Witam.
To mój pierwszy temat więc prosze o wyrozumiałość.
Niedługo będę posiadał katanę, taka do treningu, i chciałbym nadać jej imię. Wiem, że trochę dziecinne, ale mam zamiar długo nia trenować (aż nie kupie sobie prawdziwej katany).
MAm już kilka pomysłów, m.in.

-"Yojimbo" (czyli ochroniaż). Dopiero niedawno się dowiedziałem, że istnieje manga, o nazwie "Usagi Yojimbo".

-"Sanhatsu"- "Trzy tajemnice"

-"Sen Haru"- "Tysiąc wiosen"

Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Nebril

Re: Imię dla katany.

Post autor: Nebril »

Proponuję "Sune kiri", czyli tnący łydki :D
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
h0rant

Post autor: h0rant »

Gdybym wiedział jak po japońsku jest "dziki pejcz"-zaproponowałbym takie rozwiązanie. :D
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

English: wild
Japanese: mikon, wairudo, yasei, toppi, arai, araarashii

English: whip
Japanese: kei, kakuhan, hoippu

Teraz pozostaje tylko dowiedzieć się, jakie formy są poprawne, ale stawiałbym nacoś w stylu arai no kei

Ewentualnie zamiast dziki, dzikość
wtedy na przykład kei no arano.

Wszystkie powyższe przykłady mogą być megabłędne. Przed użyciem skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ;)
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Miecze japońskie często były obdarzane imieniem lub nazwą a nawet nazwy czasem się zmieniały ale najczęściej nadawane były po jakimś doniosłym wydarzeniu z udziałem tejże broni. Poczekaj może z nazywaniem trochę a imię samo się znajdzie.
Awatar użytkownika
Hyakusen

Post autor: Hyakusen »

jesli nie wiesz jak dac na imie znaczy to tyle ze nie powinienes tego robic. to powinno przyjsc naturalnie.inaczej to bedzie bez sensu.
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

ja proponuje "Baska" bo miala fajny biust :-)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
Ihei

Post autor: Ihei »

Ładnie to tak koledzy się naśmiewać?

A gdybym to ja wziął takie wasze cenne wakizashi i pokroił nim sobie kaszankę to byście mnie ugotowali żywcem w oleju. Sami potajemnie pewnie nie tylko macie nazwy dla swoich mieczy, ale nawet z nimi śpicie haha ;)
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ja jak w końcu swój zrobiłem to położyłem przy łóżku :) i rano sobie odrazu po obudzeniu oglądałem. I nie widzę w tym nic złego bo duuużo się napracowałem. Ale imienia nie mam i chyba na razie nie czuje takiej potrzeby.
Awatar użytkownika
Dr.Agon

Jeez, nie chodzi mi o to by bawić się w coś takiego jak jest w BLeach, czyli atakująk kukłę drzeć się "Zawyj, Zabimaruuuuuu", tylko naprzykład jak będę się chciał pochwalić mieczem/mieczami to powiem. "A oto jest Yojimbo, jego długość w pochwie to 90 cm. Jest moim pierwszym mieczem japońskim." Jak dla mnie mówienie na miecz "Yojimbo" zamiast "miecz" jest lepsze i pozwala bardziej zżyć się z bronią.
h0rant

Post autor: h0rant »

No dobrze, spoważnieję na chwilę. :wink:

Nie szukaj imienia na siłę-znajdzie się samo, jeżeli będzie miało się znaleźć. Miecz to nie samochód, nie musi mieć określonej nazwy modelu. Wydaje mi się, że taka nazwa powinna przyjsć naturalnie, jako odpowiedź na fakt, że z mieczem się zżyłeś, sporo nim ćwiczyłeś, przeszliście niejedno tameshigiri, nie raz w niego inwestowałeś, wiele razy naprawiałeś, moze wymieniałeś oprawę, bo tsuka pękła, saya się wyświechtała? Może przeżyłeś z nim cos ważnego, jakiś turniej, ważne wydarzenie. Wtedy imię nasunie się samo.

W bractwach rycerskich też mało kto nadaje imię swojej broni na poczatku, z reguły znajduje sie po kilku latach, gdy ostrze wygląda już jak firanka, całość jak grzebak do kominka. :)
Awatar użytkownika
Dr.Agon

Drogi H0rancie, w tym co mowisz jest jakiś sens.

Nie wiem jak u mnie, ale czytałem o przypadkach, gdy osoby posiadające katanę, nadawali jej nie tyle co imię opisowe, co imię które miało tłumaczyć do czego miecz służył. Nie potrafię przytoczyć dokladnego opisu, ale istniał samurai posiadający teki zestaw.

Katana
Wakizashi
Tanto

Katanę nazwał "Pędzący od głowy" co wiązało się z jego stylem walki, gdzie zadawał rady cięte od glowy w dół.

Wakizashi nosiło imię "Broniący ziemi". Chodziło mu najprawdopodobniej o ziemię ojczystą. Wakizashi pełnilo rolę obrony przed ciosami, osoby zaprawiony w bojach mogli je wyjąc i zablokować cios.

Tanto nazwane zostało "Przyjaciel śmierci". Tanto to służyło albo do zadawania ostatecznych ciosów, przez pchnięcia, albo do zadawania ran, które miały z czasem przynieść śmierć.

Informacje od znajomego studenta japonistyki.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Bodajże Yagyu posługiwał się kataną nie wiele dłuższa niż wakizashi a że był niepokonany nazwali ją ludzie rzeźnicki nóż.
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

a ja chyba jednak nie spowaznieje :)
Dr.Agon pisze: "A oto jest Yojimbo, jego długość w pochwie to 90 cm.
no jak tak powiesz to wszystkie niewiasty padna i beda blagac zebys je oszczedzil :):):):):):):):)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
Dr.Agon

Będą robić miny orangutanów i będą robić "OHHHHHH.... Mogę cię dotknąć?" albo "Czy jak dam ci mojego MAtchboxa to pozwolisz mi się popatrzeć na kataneeeeee?"

A tak na serio, to uważam, że katana z imieniem fajniej sie prezentuje. Nie chodzi mi oto, że byle jaka katana prezentuje się niz pięna "bezimienna:.
Katakana Rushifua

Post autor: Katakana Rushifua »

Mój miecz został nazwany przez Kuzynkę, wybrała nazwę chyba najbardziej pasująca jaka mogła być "Namida", miecz służy mi do dziś chociaż nie raz wylałem łzy przy ostrzeniu, dabniu o niego i w walce.
"Kiite gokuraku mite jigoku ", Shojiki mo baka no uchi
ODPOWIEDZ