pytanie do znawców tematu w jaką najlepiej grubość ścianek winno miec habaki do katany powiedzmy grubości ostrza przy habaki 8 mm i wysokości 3,2 cm
Dokładnie chodzi mi o najlepsze proporcje gdyz jak to zostało stwierdzone faktycznie może osobiście wykonuję zbyt grube habaki w swoich mieczach
Pozdrawiam
niestety takiej odpowiedzi się spodziewałęm
ale zapytam z dociekliwościa ormowca czy np. ścianki habaki powinny miec np 1/4 grugości ostrza przy habaki czy jest to indywidualna sprawa estetyki wyznawanej przez twórcę
osobiście może wiele antyków nie widziaęłm ale z tymi proporcjami habaki to różnie bywało
A po co aż sklep internetowy ?. Napewno masz w okolicy frmu handlujace metalami kolorowymi. Polecam np. firma TABAL ma kilka siedzib w Polsce. Ponadto w sklepach dla elektryków tylko takich fest np. można kupić tzw. szyny do prostownika czyli medziany płaskownik około 1 cm szerokości i grubości do 2mm. Poszukaj to znajdziesz
co w tym dziwnego ?
jest wiele firm oferujących wyroby z metali kolorowych płaskowniki, blachy , jakies propfile . Nawet na składach budowlanych kupisz balche na pokrycia dachowe ma około 0.8 mm grubości.
np. lubelska taka firma http://www.tabal.pl/tabal.php
mają kilka filji w Polsce . Jest kilka podobnych firm.
karendt podałem dla przykładu maja większy wybór 45 km to chuba nie tak wielka odległośc ja mam tez do Tabalu 50 km nie jeżdzę tam codziennie tylko zapasy na kilka miesięcy robię