Habaki i podkładki
Moderator: Zarząd
Habaki i podkładki
Ludziska, jak się mocuje habaki na głowni?
Pytanie przyszło mi do głowy, jak właśnie przeglądałem fotki Shirotatsu z topica obok i miecze z aoi-art - zorientowałem się, że tu i ówdzie miecze pokazywane są całkiem "gołe", albo gołe z habaki. Why is that so?
Pytanie przyszło mi do głowy, jak właśnie przeglądałem fotki Shirotatsu z topica obok i miecze z aoi-art - zorientowałem się, że tu i ówdzie miecze pokazywane są całkiem "gołe", albo gołe z habaki. Why is that so?
Ostatnio zmieniony 7 listopada 2005 przez Plaargath, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
- GrafRamolo
Re: Habaki i podkładki
Habaki jest mocowane na wcisk. Po prostu idealnie pasuje do nakago, a przed zsuwaniem sie w strone ostrza chronia je wystepki na ostrzu zwane Hamachi i Munemachi.
OK, myślałem, że to bardziej skomplikowane.
W takim razie bądź uprzejmy napisać (hue hue hue) co go trzyma z drugiej strony? I w ogóle jak te wszystkie nakładki, podkładki i inne zakładki działają i się nazywają, bo na żadnych krążących masowo obrazkach w necie tego nie widać i są tam tylko główne części, a najbliższy empik jest ogołocony. 

"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
- GrafRamolo
Poczawszy od ostrza najpierw jest habaki potem seppa czyli zwykla podkladka z dizura, tsuba, znowu seppa, fuchi i tsuka czyli rekojesc a wszystko trzyma sie magicznie poprzez jeden bambusowy koleczek wepchniety na sile.(nie za duza)
Hmm.... patrzę na zdjęcia i widzę, że fuchi wszędzie graniczy bezpośrednio z tsuka-make. How come? Czyli cała ta konstrukcja opiera się na oplocie? Coś mi tu nie gra... Sorry za upierdliwość, ale nie łapię tego. Mekugi-ana jest dalej, więc wnioskuję, że fuchi musi się opierać o tsuka jakoś w środku. Jak to wygląda z innej strony niż bok oprawionego miecza? Nigdy nie widziałem fuchi osobno.
- GrafRamolo
Fuchi to taki pierscien z denkiem a w denku dziura na nakago. Tsukę trzyma klej, fuchi z jednej strony, kashira z drugiej i oplot.
Ostatnio zmieniony 8 listopada 2005 przez GrafRamolo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Shirotatsu
Moze nie opiera sie o oplot ale się z nim styka
A wygląda to mniej więcej tak:

denko fuchi opiera się o koniec drewnianego wejśia nakago do tsuka i oto wszystko się opiera. Otwór jest zrobiony w nakago w takim miejscu że jak złoży się wszystkie elementy łącznie z jedną para seppa bądź kilkoma (seppa są po to by dokładnie umiejscwić otwór w nakago z otworem w tsuka) i włozy kołeczek mekugi i go wbije młoteczkiem to nie ma prawa być luzu.
Troche zagmatwałem to wyjaśnienie, hmm moze lepiej to wyjaśni Graf

A wygląda to mniej więcej tak:

denko fuchi opiera się o koniec drewnianego wejśia nakago do tsuka i oto wszystko się opiera. Otwór jest zrobiony w nakago w takim miejscu że jak złoży się wszystkie elementy łącznie z jedną para seppa bądź kilkoma (seppa są po to by dokładnie umiejscwić otwór w nakago z otworem w tsuka) i włozy kołeczek mekugi i go wbije młoteczkiem to nie ma prawa być luzu.
Troche zagmatwałem to wyjaśnienie, hmm moze lepiej to wyjaśni Graf

- Shirotatsu

Był gdzieś na jakiejś stronie taki rysunek pokazujący jak to wygląda schematycznie - ale teraz nie pamietam gdzie.
- GrafRamolo
No wlasnie mam ten rys na dysku a nie moglem znalesc, bo ma podstepna nazwe "handle"
Nie, nie, wszystko jak najbardziej zrozumiałe, mam jasność. Wracam do kombinowania na temat mekugi... 

Graf pytanie co do seppa. W każdym filmie gdy samuraj wkłada miecz do saja słychać metaliczny trzask.Czym jest to spowodowane czy aby nie delikatnym lzem seppa do tsuby ?.
Mi się wydaje że to zawdzięcza się habaki, to jest ta część która "blokuje" ostrze w saya.
Ale tak mi się wydaje, mogę się mylić
Ale tak mi się wydaje, mogę się mylić
Raczej tym, że saya uderza o seppa. U mnie miecz bardzo ciężko wychodził z saya więc przyszlifowałęm troche habaki i gdy trochę mocniej schowam miecz słychać ten trzask.
Ludziom u mnie w sekcji te "zamki" działają już słabo i nawet przy pochylaniu miecz im może wypaść a gdy chowają to zawsze można usłyszeć "trzask".
Ludziom u mnie w sekcji te "zamki" działają już słabo i nawet przy pochylaniu miecz im może wypaść a gdy chowają to zawsze można usłyszeć "trzask".
- GrafRamolo
Metaliczny trzask spowodowany jest tym iz ogulnie sie rekojesc poluzowala i tsuba jak i seppy lataja juz troche. Nie jest to dobre zjawisko.
Nie przeczę, iż metaliczny trzask spowodowany obluzowaniem tsuby i seppa nie jest technicznie dobrym objawem, ma on jednak swoje plusy. Lubię nawet ten dźwięk gdy wykonuję charakterystyczne dla Katori chiburi poprzez uderzenie prawą pięścią w tsuka.
Takie brzęczenie kojarzy mi się z wysłużonymi mieczami starych yakuza z serii Zatoichi.
Takie brzęczenie kojarzy mi się z wysłużonymi mieczami starych yakuza z serii Zatoichi.

Mam pytanko dotyczące fushi
konczę właśnie fushi z miedzi mozolnie wyrzeźbiłem coś co przypomina pedy bambusa( przynajmniej ja w tym to widzę
) a więc miedz ulega procesowi utleniania nazywa się to chyba patyna i robi się ciemniejsz jak wywołać taki efekt aby część wyrzeźbionego elementu nie ciemniało a pozostała część fshi tak ? chodzi mi o to aby motyw był lepiej widoczny .
Czy są jakieś sposoby ku temu ?
Prosze o pomoc

konczę właśnie fushi z miedzi mozolnie wyrzeźbiłem coś co przypomina pedy bambusa( przynajmniej ja w tym to widzę

Czy są jakieś sposoby ku temu ?
Prosze o pomoc
Tym się nie przejmuj bo kiedy miecz będzie używany to z fuchi najbardziej będzie się zcierała patyna i problem będzie odwrotny.Można też nałożyć sztucznie patynę czerwonobrązową , która zabezpiecza przed ciemnieniem.
woda 100 ml
siarczan miedziowy 10 g
cloran potasowy 6g
przedmiot trzeba gotować we wrządku
woda 100 ml
siarczan miedziowy 10 g
cloran potasowy 6g
przedmiot trzeba gotować we wrządku
- GrafRamolo
Patyna jest wrecz pozadanym efektem, w estetyce Japonskiej rzeczy pokryte naturalna(nie chemiczna) patyna uznawane byly za palniejsze i szlachetniejsze. Zreszta rzezbiac czesto rzezbi sie z mysla o tym ze cos z biegiem czasu pokryje sie paytna i rysunek stanie sie bardziej wyrazny.
Uf ulżyło mi troszkę
jesli patyna jest OK
Mam jednak następne pytanie miałem zamiar pomalowac fushi laka oczywiście w niektórych miejscach czy laka łatwo zejdzie z miedzi ?bo jesli tak to bezsensem jest jej nakładanie

Mam jednak następne pytanie miałem zamiar pomalowac fushi laka oczywiście w niektórych miejscach czy laka łatwo zejdzie z miedzi ?bo jesli tak to bezsensem jest jej nakładanie
- GrafRamolo
Bardzo latwo. Jesli chcesz poczernic sa inne metody, ale nie ma sensu czernic miedzi, Miedz ma swoj charakterystyczny kolor i niech tak zostane.
Pytanko z zakresu habaki
spotkałem się z habaki dwu elementowym czy ktoś powie mi po co cos takiego jest stosowane jaki ma to cel

spotkałem się z habaki dwu elementowym czy ktoś powie mi po co cos takiego jest stosowane jaki ma to cel

No fajnie a poza estetyką
No nie wiem przeniesienie naprężeń i zmniejszenie ich podczas cięcia lub coś podobnego

No nie wiem przeniesienie naprężeń i zmniejszenie ich podczas cięcia lub coś podobnego

Jeden element wiecej do dzownienia jak juz całość sie poluzujeSebastian pisze:Pytanko z zakresu habaki![]()