Z filmikiem się już w przeszłości spotkałem, no i faktycznie warto obejrzeć. Mistrz Sugino miał swój własny styl i widać że zachował niesamowitą sprawność mimo tak późnego wieku.
A co do drugiej kwestii to nie wiem czy można tutaj mówić o oryginalności linii "europejskiej" w ścisłym tego słowa znaczeniu. Gdyby tak chciało się mówić to jednak bardziej by to pasowało do linii pod przewodnictwem Otake sensei z Chiby. Chociaż oczywiście i linia po senseiu Sugino może być tak nazywana to jednak nie powinno się mówić o jakiejś linii w tym przypadku "oryginalna" a reszta "nie-oryginalna"
Ważne jest natomiast to że faktycznie Katori z linii nauczania Goro Hatakeyamy jest często w różnych kręgach określane jako "praktyczniejsze". Pewien wpływ na to może mieć to że sensei Hatakeyama modyfikuje niektóre techniki (najczęściej w nieznacznym stopniu) ale to wystarcza do tego aby niektóre rzeczy nazwać praktyczniejszymi. W dodatku z tego co słyszałem u senseia Otake dopiero później po kilku latach treningów przychodzi moment że ludzie poznają interpretacje kata do walki i że długo ćwiczą w dalekim dystansie.
Natomiast tak jak jest u nas, cały czas sensei tłumaczy praktyke wykorzystania, i przez to może skuteczność się zwiększa. Poza tym na wyższych poziomach zaczyna się już ćwiczyć na nieco innym dystansie, ale to też kosmetyka.
Wydaje mi się że głównie chodzi o te modyfikacje niektórych technik. Z drugiej strony sensei stara się nam pokazać różne techniki, i wtedy mówi że "tak uczył Sugino sensei, tak uczy Otake a tak jest u nas" Dzięki temu mniej więcej wiemy co się zmieniło i jak narazie widzę że zmiany faktycznie mają bardziej praktyczny wydźwięk.
Oczywiście to może być stwierdzenie subiektywne (bo ja to ćwicze) ale z drugiej strony ciężko się przy wielu technikach z tym nie zgodzić, a jeśli ktoś próbuje coś powiedzieć (a można) to najczęściej jego teza przegrywa w konfrontacji z praktyką...
Natomiast chciałem zachaczyć jeszcze o kwestie stażu, czy do Waszej ekipy Tuszek dotarła o nim informacja ??
Sensei Goro Hatakeyama przyjeżdża od
9 do 12 kwietnia będzie staż.
Informacje na
www.aikibudo.pl
Przyjadą z tego co wiem ludzie z włoch, czech i holandii
Wybaczcie ale chyba zapomniałem zamieścić tutaj o tym informacji
Pozdrawiam