Katori Shinto Ryu wg przekazu Sugino-sensei (filmik)

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Tuszek

Katori Shinto Ryu wg przekazu Sugino-sensei (filmik)

Post autor: Tuszek »

http://klantygrysa.republika.pl/pliki/k ... yoshio.wmv
Batto i naginata w wykonaniu mistrza Sugino, moze filmik kogoś zainteresuje, takich jush nie kręcą 8)

Czy ktoś od senseia Kliglicha może mi wyjaśnić dlaczego oryginalne katori nauczane np w Polsce (w sumie tyczy się to ogolnie katori europejskiego) jest "praktyczniejsze", "skuteczniejsze" niż katori wg niemodyfikowanego przekazu Otake?? Często się z takim stwierdzeniem spotykam, ale argumentów sensownych nie słyszałem..
Pozdrawiam "kolegów po fachu" :D
Awatar użytkownika
Sakura

Re: Katori Shinto Ryu wg przekazu Sugino-sensei (filmik)

Post autor: Sakura »

Z filmikiem się już w przeszłości spotkałem, no i faktycznie warto obejrzeć. Mistrz Sugino miał swój własny styl i widać że zachował niesamowitą sprawność mimo tak późnego wieku.

A co do drugiej kwestii to nie wiem czy można tutaj mówić o oryginalności linii "europejskiej" w ścisłym tego słowa znaczeniu. Gdyby tak chciało się mówić to jednak bardziej by to pasowało do linii pod przewodnictwem Otake sensei z Chiby. Chociaż oczywiście i linia po senseiu Sugino może być tak nazywana to jednak nie powinno się mówić o jakiejś linii w tym przypadku "oryginalna" a reszta "nie-oryginalna"

Ważne jest natomiast to że faktycznie Katori z linii nauczania Goro Hatakeyamy jest często w różnych kręgach określane jako "praktyczniejsze". Pewien wpływ na to może mieć to że sensei Hatakeyama modyfikuje niektóre techniki (najczęściej w nieznacznym stopniu) ale to wystarcza do tego aby niektóre rzeczy nazwać praktyczniejszymi. W dodatku z tego co słyszałem u senseia Otake dopiero później po kilku latach treningów przychodzi moment że ludzie poznają interpretacje kata do walki i że długo ćwiczą w dalekim dystansie.

Natomiast tak jak jest u nas, cały czas sensei tłumaczy praktyke wykorzystania, i przez to może skuteczność się zwiększa. Poza tym na wyższych poziomach zaczyna się już ćwiczyć na nieco innym dystansie, ale to też kosmetyka.

Wydaje mi się że głównie chodzi o te modyfikacje niektórych technik. Z drugiej strony sensei stara się nam pokazać różne techniki, i wtedy mówi że "tak uczył Sugino sensei, tak uczy Otake a tak jest u nas" Dzięki temu mniej więcej wiemy co się zmieniło i jak narazie widzę że zmiany faktycznie mają bardziej praktyczny wydźwięk.
Oczywiście to może być stwierdzenie subiektywne (bo ja to ćwicze) ale z drugiej strony ciężko się przy wielu technikach z tym nie zgodzić, a jeśli ktoś próbuje coś powiedzieć (a można) to najczęściej jego teza przegrywa w konfrontacji z praktyką...

Natomiast chciałem zachaczyć jeszcze o kwestie stażu, czy do Waszej ekipy Tuszek dotarła o nim informacja ?? Sensei Goro Hatakeyama przyjeżdża od 9 do 12 kwietnia będzie staż.
Informacje na www.aikibudo.pl
Przyjadą z tego co wiem ludzie z włoch, czech i holandii
Wybaczcie ale chyba zapomniałem zamieścić tutaj o tym informacji :/

Pozdrawiam
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Tuszek

Rozumiem, btw warto porównać np naginatajutsu wg Sugino i wg Otake, roznice ogromne :D

A informacja dotarła lecz nas nie będzie, sensei co prawda bardzo chce pojechać lecz czy bedzie nie wiem, jest zajęty ostatnio strasznie, a i koszty stazu są nie małe. To bardziej oboz niz staz :)
Awatar użytkownika
Sakura

Fakt, koszt jest niemały, ogólnie wszyscy mieli kwaśne miny jak się dowiedzieli ile to wyniesie razem z noclegami i biletem :/ Sensei nas zapewniał że koszt będzie symboliczny i wyszedł z tego pokaźny symbol :roll:

No ale cóż, jakoś to będę musiał przeboleć....

A co do różnic :] nie da się ukryć że jest ich sporo...

Obrazek
qqnamuniu

Post autor: qqnamuniu »

macie może więcej takich filmików ?? chętnie wszystkie zassam jeżeli dacie linki :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Tuszek

http://klantygrysa.republika.pl/pliki/batto_otake.mpg
ok to prosze qqnamuniu, specjalnie dla Ciebie :D
Awatar użytkownika
MadSun

Post autor: MadSun »

Moim zdaniem modyfikacje są nieuniknione , najważniejsze by były świadome i uzasadnione.
Awatar użytkownika
Sakura

No no, tego filmiku z Otake Risuke nie widziałem do tej pory, i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażenie. Precyzja w połączeniu z dużą szybkością i całkowitym zdecydowaniem. Wspaniałe opanowanie techniki, nie ma co.

Filmiki senseia Sugino są w przedstawieniu kata o wiele wolniejsze, ciekaw jestem jak by to wyglądało gdyby już nie był taki stary, bo myślę że wiek tutaj ma duże znaczenie.

W każdym razie wielkie uznanie dla mistrza Otake

Obrazek
Awatar użytkownika
Mizusashi

Post autor: Mizusashi »

Sensei Otake przy chowaniu miecza dynamicznie obkręca go o 360* wzdłuż osi. Czy to przypadkiem służy strzepnięciu krwi z ostrza?
"Baruh hashem ha'Meshiah, Jeshua. Baruh hashem Adonai."
Awatar użytkownika
Sakura

Sensei Otake przy chowaniu miecza dynamicznie obkręca go o 360* wzdłuż osi. Czy to przypadkiem służy strzepnięciu krwi z ostrza?
Dokładnie tak, jest to "chiburi", i jest charakterystycznym elementem dla Katori Shinto Ryu. W zasadzie w większości szkół gdzie uczy się iaijutsu, jest jakiś analogiczny element dla zaznaczenia oczyszczenia miecza.

Na filmie Sugino również usuwa krew z ostrza i dodatkowo przejeżdża mune po ramieniu, co też było interpretowane jako czyszczenie miecza. To było charakterystyczne właśnie dla senseia Sugino.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tuszek

A tak zdecydowanie wolniejsze, jestem ciekaw jak wygladaly kata w wykonaniu Suginosensei za jego mlodych lat.

Jesli jest ktos bardzo zainteresowany mam na vhs (LP niestety) film dokumentalny o katori (zarówno Otake jak i film), a scislej mowiac o senseiu Otake, niezwykle ciekawy^^, i o dziwo mało znany..
Awatar użytkownika
Sakura

Jesli jest ktos bardzo zainteresowany mam na vhs (LP niestety) film dokumentalny o katori
Toż to skarb :shock: widziałem kiedyś stronke oferującą właśnie wysyłkową sprzedaż takich kaset z Sugino i Otake, ale stronka mi gdzieś przepadła... jestem ogromnie zainteresowany... :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Tuszek

Tesz uwazam ze skarb, lecz w fatalnej jakosci, cusz nie mozna miec wszystkiego.
Sakura domyslam sie ze te linki zgubiles:
http://xpro.go.ro/koryu.htm
http://budovideos.com/shop/customer/pro ... t=&page=18
To DVD z Yoshio Sugino, jesli "dobrze pojdzie", będę miał :D
Pozdrawiam
avis

Post autor: avis »

Fajny filmik. Uwielbiam oglądać filmiki z Katori, mimo iż ćwiczę inną sztukę walki mieczem. oraziła mnie sprawność wykonania tego chiburi, zwłaszcza widząc wiek waszego Mistrza. To samo dotyczy walki przeciwko Naginata.
Awatar użytkownika
Sakura

Sakura domyslam sie ze te linki zgubiles:
Dokładnie o nie mi chodziło ;)
To DVD z Yoshio Sugino, jesli "dobrze pojdzie", będę miał
No to ja ogólnie jestem otwarty na wszelkie formy tymczasowej wymiany bądź użyczenia. :D

Obrazek
ODPOWIEDZ