Jodo

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
dark

Jodo

Post autor: dark »

Szukam wszystkiego o Jodo lub Jojutsu...
Filmy, zdjęcia, opisy kata... Wiem, że w Polsce jest parę sekcji tej sztuki(niestety nie w okolicy :( ) - mejbi ktoś moze coś udostępnić?
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Jodo

Post autor: GrafRamolo »

Najlepiej zaszczycic swoja obecnoscia jakis trening, w wiekszosci sekcji aikido ucza poslugiwania sie jo.
Awatar użytkownika
dark

Grafie Jodo a Jo w Aikido to w zasadzie dwie różne sprawy... mój Sensei ma bodajże trzeciego dana w Jodo, ale do Monachium troszke daleko...a najbliższa sekcja Jodo jest bodajże w Opolu - z Zabrza kawałek :(
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Hmm chodzi ci o takie Jo jak jest w kobuto? Bo to faktycznie roznica pomiedzy aikijo a kobudo jo. Znam jeden klub gdzie ucza kobudo miedzy innymi z jo.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

dark pisze:Grafie Jodo a Jo w Aikido to w zasadzie dwie różne sprawy... mój Sensei ma bodajże trzeciego dana w Jodo, ale do Monachium troszke daleko...a najbliższa sekcja Jodo jest bodajże w Opolu - z Zabrza kawałek :(
3 dan jodo, kto to jest, bo w Polsce to jeszcze nie słyszłąme o nikim kto by miał więcej niż 2 dana. J. Wolny, spec od jodo ma chyba pierwszego dana, ciekawych ludzi w tym Zabrzu macie. do Opola blisko, jeździłem jak potrzebowałem na drugi kraniec Polski, a to jest jakies 40 min pociągiem.
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
dark

heh.... Marciniak toż pisałem że do Monachium daleko:D A mój Sensei to Hiromichi Nagano 6dan Yoshinkan Aikido :D Jakbym kogoś takiego miał w Zabrzu to nie zakładałbym posta :D

Co do Opola to fakt - 40min pociągiem z Gliwic... ale połaczenia są dupiate ogólnie mówiąc - jak się tłukę komunikacją miejską to z treningów w Rudzie Śl.(a to miasto obok) jestem w domu o 24:00 a nawet później :( Tak już niestety jest, że najciekawsze treningi są daleko i zaczynają się najwcześniej o 20:00 :(

Grafie sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem Kobudo....
Awatar użytkownika
Kenji

Post autor: Kenji »

Tutaj masz bodajże wszystkie kata z Jodo z Muso Shinden Ryu. Bardzo dobre do nauki. Życze powodzenia :)

http://www.zanshin-madrid.com/jodo/katas/kata.htm

Sam interesuje się Jodo i musze przyznać,że jest wspaniałe. Niestety niewiele moge ćwiczyć, bo we Wrocławiu nie mamy rzadnego nauczyciela, ale naszczeście podczas ostatniej wizyty Sensei'a Murakami'ego było pare wspaniałych treningów... chłonołem jak najwięcej :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Awatar użytkownika
dark

Kenji - big thx :D

Grafie musiałbym bliżej wiedzieć co robicie... ogólnie Jodo jest nie mniej skomplikowane niż Iaido, dlatego na zajęciach Aikido bierze się tylko to, co w Aikido jest przydatne... nie wiem jak u was..
Awatar użytkownika
GrafRamolo

U mnie czyli w budojo, jo jest potraktowane dosc szeroko zarowno jako krutki kij, majacy na celu pomuc w walce z nieuzbrojonym przeciwnikiem jak i przedmiot dajacy szanse walki z kims uzbrojonym w miecz, jak i sa elementy yari oraz techniki obecne stosowane przez policje japonska.
Link, ktory podalem odnosi sie do innej sekcji, w ktorej takze dobze ucza jo lecz mniej po aikidocku a bardziej w okinawskim stylu, czyli jako bron ofensywna.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

dark pisze:heh.... Marciniak toż pisałem że do Monachium daleko:D A mój Sensei to Hiromichi Nagano 6dan Yoshinkan Aikido :D Jakbym kogoś takiego miał w Zabrzu to nie zakładałbym posta :D
no się wyjaśniło, dzieki za wyjasnienie. zapytałem bo ostatnio o róznych cudach słysze, stąd moje zdziwienie.

też wracam z treningu o 12 w nocy, norma, zajęcia mamy na 21.
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
Timek

Post autor: Timek »

W emulu jest plik który nazywa sie " Martial Arts - !!Jodo "

Tam sa te kata seitei jodo , plus techniki podstawowe jak poruszanie uderzenia, pchniecia itd. Plik waży tylko 150 mb ale jakość jest kiepska, no ale lepsze to niż nic.
RONIN 73

Post autor: RONIN 73 »

dark pisze:Szukam wszystkiego o Jodo lub Jojutsu...
Filmy, zdjęcia, opisy kata... Wiem, że w Polsce jest parę sekcji tej sztuki(niestety nie w okolicy :( ) - mejbi ktoś moze coś udostępnić?
Tak sie składa że całkiem niedaleko bo w Olkuszu jest sekcja Iaido oraz Jodo. Tereningi w każdą niedziele od 9 ;)
Grey Fox

Post autor: Grey Fox »

I tak się składa że całkiem w ten weekend (11-13 listopada) w Olkuszu odbywa się staż jodo z Sensei Hubertem Schmitzem, więc treningu niedzielnego nie będzie -przynajmniej nie w standardowej formie. Więcej info na iaido.org.pl i na heijoshinkan.ilkus.pl (chociaż na Heijoshinkan, o ile wiem, na chwilę obecną jest jeszcze stare info o stażu)
Pozdrawiam
Grey Fox
PS Pierwszy post na forum więc wypadało by się przywitać -co niniejszym czynię :wink:
ODPOWIEDZ