Szukam wszystkiego o Jodo lub Jojutsu...
Filmy, zdjęcia, opisy kata... Wiem, że w Polsce jest parę sekcji tej sztuki(niestety nie w okolicy ) - mejbi ktoś moze coś udostępnić?
Grafie Jodo a Jo w Aikido to w zasadzie dwie różne sprawy... mój Sensei ma bodajże trzeciego dana w Jodo, ale do Monachium troszke daleko...a najbliższa sekcja Jodo jest bodajże w Opolu - z Zabrza kawałek
Hmm chodzi ci o takie Jo jak jest w kobuto? Bo to faktycznie roznica pomiedzy aikijo a kobudo jo. Znam jeden klub gdzie ucza kobudo miedzy innymi z jo.
dark pisze:Grafie Jodo a Jo w Aikido to w zasadzie dwie różne sprawy... mój Sensei ma bodajże trzeciego dana w Jodo, ale do Monachium troszke daleko...a najbliższa sekcja Jodo jest bodajże w Opolu - z Zabrza kawałek
3 dan jodo, kto to jest, bo w Polsce to jeszcze nie słyszłąme o nikim kto by miał więcej niż 2 dana. J. Wolny, spec od jodo ma chyba pierwszego dana, ciekawych ludzi w tym Zabrzu macie. do Opola blisko, jeździłem jak potrzebowałem na drugi kraniec Polski, a to jest jakies 40 min pociągiem.
heh.... Marciniak toż pisałem że do Monachium daleko:D A mój Sensei to Hiromichi Nagano 6dan Yoshinkan Aikido Jakbym kogoś takiego miał w Zabrzu to nie zakładałbym posta
Co do Opola to fakt - 40min pociągiem z Gliwic... ale połaczenia są dupiate ogólnie mówiąc - jak się tłukę komunikacją miejską to z treningów w Rudzie Śl.(a to miasto obok) jestem w domu o 24:00 a nawet później Tak już niestety jest, że najciekawsze treningi są daleko i zaczynają się najwcześniej o 20:00
Grafie sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem Kobudo....
Sam interesuje się Jodo i musze przyznać,że jest wspaniałe. Niestety niewiele moge ćwiczyć, bo we Wrocławiu nie mamy rzadnego nauczyciela, ale naszczeście podczas ostatniej wizyty Sensei'a Murakami'ego było pare wspaniałych treningów... chłonołem jak najwięcej
Grafie musiałbym bliżej wiedzieć co robicie... ogólnie Jodo jest nie mniej skomplikowane niż Iaido, dlatego na zajęciach Aikido bierze się tylko to, co w Aikido jest przydatne... nie wiem jak u was..
U mnie czyli w budojo, jo jest potraktowane dosc szeroko zarowno jako krutki kij, majacy na celu pomuc w walce z nieuzbrojonym przeciwnikiem jak i przedmiot dajacy szanse walki z kims uzbrojonym w miecz, jak i sa elementy yari oraz techniki obecne stosowane przez policje japonska.
Link, ktory podalem odnosi sie do innej sekcji, w ktorej takze dobze ucza jo lecz mniej po aikidocku a bardziej w okinawskim stylu, czyli jako bron ofensywna.
dark pisze:heh.... Marciniak toż pisałem że do Monachium daleko:D A mój Sensei to Hiromichi Nagano 6dan Yoshinkan Aikido Jakbym kogoś takiego miał w Zabrzu to nie zakładałbym posta
no się wyjaśniło, dzieki za wyjasnienie. zapytałem bo ostatnio o róznych cudach słysze, stąd moje zdziwienie.
też wracam z treningu o 12 w nocy, norma, zajęcia mamy na 21.
W emulu jest plik który nazywa sie " Martial Arts - !!Jodo "
Tam sa te kata seitei jodo , plus techniki podstawowe jak poruszanie uderzenia, pchniecia itd. Plik waży tylko 150 mb ale jakość jest kiepska, no ale lepsze to niż nic.
dark pisze:Szukam wszystkiego o Jodo lub Jojutsu...
Filmy, zdjęcia, opisy kata... Wiem, że w Polsce jest parę sekcji tej sztuki(niestety nie w okolicy ) - mejbi ktoś moze coś udostępnić?
Tak sie składa że całkiem niedaleko bo w Olkuszu jest sekcja Iaido oraz Jodo. Tereningi w każdą niedziele od 9
I tak się składa że całkiem w ten weekend (11-13 listopada) w Olkuszu odbywa się staż jodo z Sensei Hubertem Schmitzem, więc treningu niedzielnego nie będzie -przynajmniej nie w standardowej formie. Więcej info na iaido.org.pl i na heijoshinkan.ilkus.pl (chociaż na Heijoshinkan, o ile wiem, na chwilę obecną jest jeszcze stare info o stażu)
Pozdrawiam
Grey Fox
PS Pierwszy post na forum więc wypadało by się przywitać -co niniejszym czynię