Iai-do a Iai-do

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
[KoP]

Re: Iai-do a Iai-do

Post autor: [KoP] »

Ja w tej kwesti mam szczęście (albo i nie), gdyż MJER jest dokładnie tym czego poszukiwałem i możliwością spełnienia mnie samego. A że wielkiego wyboru co do nauczycieli nie mam, to pozbawiony jestem rozterek. Po porstu, przez cały rok uczę się, doskonale technikę pod okiem sensei Jerzego, a w czasie seminarium uczymy się wszyscy :).
Żebyście mnie źle nie zrozumieli, bardzo podoba mi się to jak ćwiczę, a to, że jest szansa, że za ileś tam lat dobije do poziomu, na którym w Polsce nikt mnie już niczego nie nauczy (hehe schlebiam sobie)? Trudno, będę sam odkrywał Iai-do drzęmiące we mnie, a zapobiegliwie uczę się Japońskiego :D

Co do zmiany nauczyciela, to w moim przypadku (zakładając sytuację hipotetyczną), byłoby to trudne, gdyż z charakteru jestem przeciw takim zmianom. Dopóki nie osiągnę poziomu satysfakcjonującego (nie tylko w SW ale i w życiu) to uważam, że zawsze mogę się nauczyć więcej, czy coś jeszcze podciągnąć, a że patrzę na to co robie raczej krytycznie to szybko chwila zmiany by nie nastąpiła. Za to z wielką przyjemnością zacząłbym ćwiczyć inne style, czy to miecza czy włóczni, czy łucznictwa. Niestety czas, dostępność i przede wszystkim fundusze nie pozwalają na takie rozwiązanie :(
Cichy Wiatr

Post autor: Cichy Wiatr »

[KoP] pisze: Za to z wielką przyjemnością zacząłbym ćwiczyć inne style, czy to miecza czy włóczni, czy łucznictwa. Niestety czas, dostępność i przede wszystkim fundusze nie pozwalają na takie rozwiązanie :(
Kop pomału. Przecież po to sie doskonalisz, żeby potem, bedąc już mocnym i pewnym dotrzec do włuczni i łuku. Czasu jeszcze jest dużo przed Tobą (przedemną też), a przyjdą chwile gdy będziesz miał go więcej, fundusze też z czasem sie znajdą. A co do dostepności to jak tylko bedziesz chciał to sobie poradzisz. Poza tym wydaje mi się, że naginatą to możesz się już zabawić.
Awatar użytkownika
[KoP]

Cichy Wiatr pisze:Kop pomału. Przecież po to sie doskonalisz, żeby potem, bedąc już mocnym i pewnym dotrzec do włuczni i łuku
Wiesz tu wszystko zależy od podejścia. Jeśli przyjmiemy, że jest ono tradycyjne, najlepiej z okresu Sengoku jidai, w którym bujutsu przeżywało swój złoty, platynowy i nie wiadomo jaki jeszcze wiek, kiedy to większość żołnierzy i wojaków wszelkiej maści uczyło się wszystkich tych stylów naraz, to wydaje mi się, że wcale się nie spieszę. Każdy nowy styl pozwala lepiej zrozumieć pozostałe, wykszytałca nowe odruchy i techniki. A połączenie miecza, naginata, yari i łuku wydaje mi się zabójcze :). Może kiedyś..
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

A co z walka wrecz?
Awatar użytkownika
[KoP]

No tak :oops:
Ale z drugiej strony zakładam, że gdybym był tak wyposarzony/wytrenowany to walka bez broni przyszłaby w miarę intuicyjnie. Wyczucie przeciwnika, obrona i kontratak, zasady te same wykonanie odruchowe :). Chociaż przyznaje, że jutsu (czy kempo) i tym podobne radosne rzeczy też robią wrażenie, ale mimo wszystko wolałbym np. tassenjutsu :p
Walka to zawsze walka między ludzmi, więc jeśli nabierze się odpowiedniej praktyki, to kwestia broni przy minimalnym jej opanowaniu jest już mniej ważna i wydaje mi się, że bez niej jest podobnie. Może się myle, bo ani nie trenuję wystarczająco długo, ani nie mam żadnego fightownego doświadczenia, ale takie mam przeczucie :p
Awatar użytkownika
GrafRamolo

oczywiscie ze tak uzbrojony i wyszkolony nie mial bys problemuw z przeciwnikiem ale nie zawsze sie jest uzbrojonym. Intuicja intuicja fakt bardzo duzo daje ale praktyczna strona uwiez mi pomaga. Zachecam do zapoznaniasie z jakims stylem bo to tez piakna sztuka. Polecam film Saga o judo "sanshiro sugata"
Awatar użytkownika
[KoP]

Jasne, sztuki walki wręcz są potrzebne, ale mi narazie wystarcza broń :) . Zwłaszcza, że ja nie patrzę na to co ćwiczę, pod kątem użytkowo-ulicznym (nie mówię, że adepci ręczej walki, tak robią, jednak jest im bliżej do tego :) ), a ideologicznym. Jak pisałem wyżej, gdybym chciał ternować tak jak w przeszłości to musialbym robić to 24/7, a skoro trzeba wybierać to miecz wygrywa :).
Ale w przyszłości chętnie zapoznałbym się ze sztukami samurajsko walecznymi bez broni, choć samuraj, bez żadnej broni rzadko bywał zagrożony, zawsze coś chowali, chyba, że składali wizytę Cesarzowi, a wtedy raczej na atak narażony nie był.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

po prostu miecz jest ciekawszy, już mi się machanie piachami znudziło, za stary jestem :D tradycyjne japonskie style - aikido czy jiu-jitsu względnie aikijutsu też sa ciekawe, na każdym treningu cos nowego.
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Podpuszczam kopa podpuszczam ale przyznam wam racje fakt mi tesz miecz sie bardziej podoba moze nie jakos ogromie bardziej ale w tym roku z racji braku funduszy i czasu z czegos musialem zrezygnowac i wybur padl na walke wrecz a miecz pozostal, o czyms to swiadczy.
Gourry

Post autor: Gourry »

Ja bym i coś wrecz poćwiczył, choćby dla nabrania lepszego timingu, obeznania się z mechaniką ciała itp. no nie mówiąc już o koordynacji ruchowej po sesji, toż to prawie woła o pomste do nieba :roll:
stand before the gates and watch metropolis
empires come and go we live forever
and eternity is in your hidden eyes
take my broken wings teach me to fly again
Awatar użytkownika
Hyakusen

Post autor: Hyakusen »

a u mnie we wrocławiu nadal nie ma żadnej szkoły kenjutsu, tylko jakieś popłuczyny po Katori Shinto Ryu, popłuczyny w sensie że klikanaście minut tygodniono i tylko dla trenujących aikido, blamaż totalny.
Awatar użytkownika
marciniak

to zależy jak tam trenują i jakie są umiejętności nauczającego, jezeli machają sobie mieczykami tak dla zabicia czasu, a mniemam że tak własnie może być to faktycznie popłuczyny. jest tak jak piszesz, kilkanascie minut w tygodniu to mocno za mało.
Awatar użytkownika
dark

Post autor: dark »

Gourry - już Ci mówiłem tutaj :D
Gourry

Na razie mam jeszcze pewne pozostalosci posesyjne i cierpie z tego powodu na brak czasu, ale jak tylko wypatrze stabilizacje to postaram się zajrzeć :] (chyba, że nie wypatrze funduszy ;()
Awatar użytkownika
[KoP]

Graf pisze:Podpuszczam kopa podpuszczam
Hehe, a ja twardy jestem 8) Ale też czas dla mnie nie najlepszy, żeby myśleć o dodatkowych treningach, jeśli narazie nie mogę chodzić na swoję :( . Tak się pechowo stało, że moje kolano zapaliło się i odmówiło współpracy, ale na szczęście już chyba bliżej końca niż dalej w kuracji, więc jak wszystko wróci do normy może się rozjerzę.

Gourr -> Zawsze zostaje Ci Pszczyńska Akademia :) Ich sensei awansuje po 2 dany rocznie :twisted: . A i koordynacje zdobędziesz, będziesz wiedział jak kopać leżącego w twarz i otwierać sobie piwo zębami (przykłąd tylko troche podkolorowany ;p ). A na serio, to na początek (wyrobienie sobie kondycji itd) proponuję basen, ćwiczysz wszystkie mięśnie no i kondycje nabywasz. Ja zamierzam zacząć od najbliższego weekendu :)

[EDIT] Poniższy offtop został przeniesiony do tematu "Wydzielone z IaI" [/EDIT]
Ostatnio zmieniony 13 października 2004 przez [KoP], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Arisu

Post autor: Arisu »

GrafRamolo pisze:A co z walka wrecz?
w kwestii walki wrecz...
zauwazylam pewna rzecz, ze bardzo czesto kolejnym etapem nauczania jakiejs sztuki walki, jest przejscie od walki wrecz do walki jakims kolejnym narzedziem. tudziez odwrotnie. sa oczywiscie jak najbardziej sztuki walki, ktore doskonala jakby w jednym zakresie, ale tez jest sporo, ktore przynajmniej teoretycznie maja w swoim zakresie nauczania i to i to i tamto. praktycznie to bywa roznie, z roznych powodow. u mnie najpierw jest czlowiek i ruch, koordynacja i kondycja, wzmocnienie i sila, dynamika i statyka, a potem to samo tylko z szabla, szablami, mieczem, kijem i cala masa roznych ciekawych rzeczy. ale zanim do tego dojde... generalnie o ile sie nie myle, bo roznie mowia, ale forma z mieczem jest jakby ukoronowaniem calego treningu, to rodzaj zaszczytu. niemniej jednak i tak czlowiek predzej czy pozniej wybiera to co mu pasuje... ja bym chciala sie nauczyc walczyc z wachlarzem, bo to piekne jest :-)

milego weekendu moi drodzy :).
百发-百中
Bai3Fa1-Bai3Zhong4
Awatar użytkownika
[KoP]

Ostatnio zacząłem intensywnie myśleć o Aikido. Why? Gdy trenowaliśmy przed pokazem, z powodu braku miejsca, robiliśmy to bez mieczy 8) . Wiem, że Aikido to walka mieczem bez miecza, ale dopiero w tamtej chwili dotarło to do mnie praktycznie i muszę powiedzieć, że te ruchy są diabelsko podobne :> . Dlatego, spróbowałbym po wymiatać rękoma, ciekawe w jakim stopniu Iaido odbiłoby się na umiejętnościach Aikido i, co najlepsze, na odwrót. Może lepiej zroumiałbym miecz? Zobaczymy :)
Gourry

Na pewno miałbyś problem z piętą :P
Awatar użytkownika
marciniak

no idź na aikido, bo warto, co do iaido, to niewiem jak cwcizysz, ale czasami się nawyki z jednej sztuki walki do drugiej przekładają, także osoba trenująca dłuższy czas aikido, jak przyjdzie na iaido, to od razu widac róznicę. Odwrotnie też to działa. Czasami bywa smiesznie w zwiazku z tymi róznicami. Ruchy rąk podczas cięcia w iaido sa nieco inne niż w aikido.
Awatar użytkownika
Lord_Ninurta

nowicjusz

Post autor: Lord_Ninurta »

zaznaczam ze to moj pierwszy post takze licze na wyrozumialosc (w razie gdyby co) :) w kazdym razie tak sobie czytam i troche mnie to martwi co wczesniej zescie pisali, ze te szkoly to tak niby nic tylko klutnie, podzialy i "ządza pieniądza", no moze nie doslowie w ten deseń ale zjawisko wystepuje. Sam sie wlasnie od jakiegos czasu zastanawiam powaznie nad rozpoczeciem swojej edukacji w tą strone, dokladniej bylem zainteresowany Iaido. Czy ma ktos z was pojecie jak to wygląda na terenie Olkusza bo domyslam sie ze w Krakowie jest niezle, tyle ze mi blizej jest w Olkuszu. Pshy okazji moze macie jakies rady na co nalezy zwrocic uwage zeby jakos rozpoznac teren.
[/i]
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Ja osobiscie widze duzo, moze nie podobienstw bo nie cwicze aikido (choc liznalem ciut aiki i tam faktycznie duzo technik z miecza przeklada sie wprost) to dostrzegam sporo plusow wynikajacych z cwiczenia mieczem. Napewno kontrola dystansu mi sie poprawila i taiming.
Awatar użytkownika
marciniak

Re: nowicjusz

Lord_Ninurta pisze:zaznaczam ze to moj pierwszy post takze licze na wyrozumialosc (w razie gdyby co) :) w kazdym razie tak sobie czytam i troche mnie to martwi co wczesniej zescie pisali, ze te szkoly to tak niby nic tylko klutnie, podzialy i "ządza pieniądza", no moze nie doslowie w ten deseń ale zjawisko wystepuje. Sam sie wlasnie od jakiegos czasu zastanawiam powaznie nad rozpoczeciem swojej edukacji w tą strone, dokladniej bylem zainteresowany Iaido. Czy ma ktos z was pojecie jak to wygląda na terenie Olkusza bo domyslam sie ze w Krakowie jest niezle, tyle ze mi blizej jest w Olkuszu. Pshy okazji moze macie jakies rady na co nalezy zwrocic uwage zeby jakos rozpoznac teren.
[/i]
W Olkuszu jest sekcja iaido, idź na tę halę sportową co jest koło hipernowej i zapytaj kogoś tam, iaidocy mają treningi na dolnej salce. Poszukaj tez ich sekcji na ilkusz.pl. W waszym miescie już dwa razy była Letnia Szkoła Iaido, w tym roku goscilismy Hakuo Sagawę, zresztą tu masz zdjęcia z tego obozu http://fbb.one.pl/viewtopic.php?t=828 nie mogłem znaleźc tutaj więc daję z innego forum, mam nadzieję ze to nikogo nie uraziło.
Awatar użytkownika
Lord_Ninurta

Post autor: Lord_Ninurta »

thenx za info :) bylem tam wlasnie ostatnio spodobalo mi sie i od jutra zaczynam treningi :)

jakby ktos byl zainteresowany to zdiecia z wizyty Segawy są tez na tej stronie: http://www.heijoshinkan.ilkus.pl/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

U nas dzieki uprzejmosci marciniaka zdjecia z tego stazu znalesc mozna tutaj
ODPOWIEDZ