Powiedz kim naprawdę jesteś
Moderator: Zarząd
Powiedz kim naprawdę jesteś
To niezwykłe, ale szkolenie ninjutsu obejmowało wiele umiejętności, których rozwój w społeczeństwie zachodu rozpoczął się kilkaset lat później. Jedną z umiejętności była psychologia stosowana - czyli praktyczna część związana z rozpoznawaniem i gromadzeniem wiedzy o ludziach. Wyróżniano 5 podstawowych typów:
1. Kisha - złaknieni seksu, alkoholu i dobrego jedzenia, próżni - łatwi do opanowania przez alkohol i piękne kobiety, przez schlebianie im. Fundując im wesołą zabawę można łatwo ich skłonić do zaniedbania obowiązków i rozwiązania języka
2. Dosha - zazdrośni, gniewni i podejrzliwi - ci byli bajecznie podatni na intrygi, skłonni wystąpić przeciw najlepszemu przyjacielowi za lada podszeptem, łatwowiernie przyjmujący sfabrykowane dokumenty i listy udowadniające rzekomą zdradę. Typ ludzi dobry do szerzenia waśni w szeregach wroga.
3. Aisha - dobroduszni i życzliwi - łatwi do opanowania przez serwowanie im szczerych i smutnych opowieści
4. Rakusha - leniwi i gnuśni - mało skrupulatni w wykonywaniu swych obowiązków, zwłaszcza gdy wiązały się z niewygodami.
5. Kyosha - tchórzliwi - skłonni do podejmowania panicznych działań pod wpływem lada podszeptu o zagrożeniu, łatwi do osobistego zagrożenia anonimami, podatni na szantaż.
1. Kisha - złaknieni seksu, alkoholu i dobrego jedzenia, próżni - łatwi do opanowania przez alkohol i piękne kobiety, przez schlebianie im. Fundując im wesołą zabawę można łatwo ich skłonić do zaniedbania obowiązków i rozwiązania języka
2. Dosha - zazdrośni, gniewni i podejrzliwi - ci byli bajecznie podatni na intrygi, skłonni wystąpić przeciw najlepszemu przyjacielowi za lada podszeptem, łatwowiernie przyjmujący sfabrykowane dokumenty i listy udowadniające rzekomą zdradę. Typ ludzi dobry do szerzenia waśni w szeregach wroga.
3. Aisha - dobroduszni i życzliwi - łatwi do opanowania przez serwowanie im szczerych i smutnych opowieści
4. Rakusha - leniwi i gnuśni - mało skrupulatni w wykonywaniu swych obowiązków, zwłaszcza gdy wiązały się z niewygodami.
5. Kyosha - tchórzliwi - skłonni do podejmowania panicznych działań pod wpływem lada podszeptu o zagrożeniu, łatwi do osobistego zagrożenia anonimami, podatni na szantaż.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Re: Powiedz kim naprawdę jesteś
ehm, ja głosowałem na gnusnych, tym samym ty musiałes jako jedyna osoba zagłosowac na łagodnego i zyczliwego. szkoda że nie ma w tym pozytywów, zgłosiłbym sie jako szerlok holms.
ja głosowałem na Aisha 

a co z ludźmi obowiązkowymi, sumiennymi, ceniącymi honor ponad wszystko inne...
czy ktoś wie, do której z tych grup zaliczano samurajów (chodzi mi o prawdziwych, a nie tych tchórzy)?
są osoby, których charakter nie pasuje do żadnego z opisów, co z nimi, przypasować na siłę, tylko dlatego że nie mam odpowiedniej kategorii ?
czy ktoś wie, do której z tych grup zaliczano samurajów (chodzi mi o prawdziwych, a nie tych tchórzy)?
są osoby, których charakter nie pasuje do żadnego z opisów, co z nimi, przypasować na siłę, tylko dlatego że nie mam odpowiedniej kategorii ?
imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Możliwe, że to jedynie podstawowe kategerie i istnieję od nich liczne wyjątki. Całego społeczeństwa nie da ująć się w sztywne ramy. Jeśli chodzi o samurajów to przecie i oni mogli nalerzec do każdej z tych grup. Samuraje to nie zawsze super herosi i bohaterowie. Mieli i swoje wady, które ninja uczyli się wykożystywać do swoich celów.Hiro pisze:a co z ludźmi obowiązkowymi, sumiennymi, ceniącymi honor ponad wszystko inne...
Muszę przyznać, że spodziewałem się w ankiecie najwięcej odpowiedzi na Kisha. Na razie prowadzi Aisha

ja jestem wyjątkiem od kategorii, zagłosowałem tylko bo to pierwsza ankieta jaka tutaj się znalazła. 

Hmm szczerze jakoś żadna wersja mi nie pasuje
sam nie wiem czemu, po prostu mam z każdego po trochu...

Muszę zacząć cześciej się udzielać :]
- Sanquinius
Te podstawowe typy sa dosc hmmm "podstawowe" , widac w nich odrazu zalozenie slabosci u "ofiary". No coz nie ma jeszcze Glupoty heroicznej i lojalnosci
, takich samurajow ninja powinni odrazu zabijac bo to najniebezpieczniejsi przeciwnicy.

"Cała rzecz polega jedynie na tym, że kiedy chcesz zarąbać na śmierć swego wroga, masz ciąć tak, by ten zginął, bynajmniej nie biorąc sobie za cel tego, jaki ma być cios: mocny czy słaby." - Miyamoto Musashi, Gorin no Sho - Zwój czwarty: Krąg Wiatru
- GrafRamolo
Sa tu same nagatywy gdyz taka klasyfikacja miala na celu dzialanie na slabe punkty a nie na te mocne. Ale cusz trzeba i tak przymkna oko gdzy zawsze pioniersie metody sa banalne i proste ich zasluga tkwi w tym iz sa pierwsze.
- Eric Cartman
Trudno się z tym nie zgodzić GrafieGrafRamolo pisze:zawsze pioniersie metody sa banalne i proste ich zasluga tkwi w tym iz sa pierwsze.

- GrafRamolo
Czemu? Slucham argumentow.
Jeżeli ktoś robi coś po raz pierwszy to zwykle zasługuje na większy szacunek niż ci, którzy tytlko powielają. To proste. Nic dodać nic ująć.
- Chifuretsu
/me chyba byłaby kisha. A co do klasyfikacji, to pamiętajcie, że skłonność do którejś z tych słabości mogła występować w różnym natężeniu, po prostu tą drogą można było dojść do jednego, a tamtą do drugiego, poświęcając im jednak różną ilość czasu i "pracy".
Pewien filozof powiedział kiedyś:
"Każde uogólnienie jest nieprawdziwe. To także..."
I co wy na to?
"Każde uogólnienie jest nieprawdziwe. To także..."

I co wy na to?

Pokornie zwracam się do wszystkich, którzy szukają Drogi, by nie zmarnowali chwili obecnej.
/Miyamoto Musashi/
/Miyamoto Musashi/
- Chifuretsu
Idea uogólnienia zakłada już sama w sobie pewną względność i wyjątki od reguły
.

Ja się nie wybiję
Słaby jestem i jakieś poczucie sprawiedliwości mam więc: Aisha 

- Chifuretsu
Eee tam, to tylko kwestia nasłania na Ciebie odpowiedniej kunoichi i jestem pewna, że jakieś niespodziewane elementy kisha też by się w Tobie znalazły... 

Ja głosuję na Rakusha. Nic więcej nie powiem, bo jako gnuśnej mi sie nie chce. 

Eeee...
---->
---->
-
kisha, ale nie doslownie... Glownie te 2 punkty: "złaknieni (...) dobrego jedzenia, próżni". Ogolnie nie jestem tak skrajny bym odrazu rzucil wsyzstko zeby sobie pojesc czy... Niewazne=P W kazdym razie COS z tego mam, ale to moze jakies 5% mnie samego. Wybralem to, gdyz procentowo chyba mi wyszlo, iz najwiecej mam z tego, chcociaz moze wiecej % by mi wypadlo na Aisha... Sam juz nie wiem=) Wiem jedynie ze w jakims procencie jestem kazdym z nich ale z zadnym z tych wzorow nie umiem sie utozsamic (a jak zobaczylem o jedzeniu to Kisha byla pierwsza mysla=P)... Chyba jednak 50/50 Kisha i Aisha... Ale wybralem Kisha ze wzgledow emocjonalnych (podswiadomosc zadzialala=) )
Sore wa himitsu desu^^
Kisha & Aisha -> ale coś musiałem wybrać więc Aisha.
Uwierzycie mi że zagłosowałem przed przeczytaniem tematu (poza pierwszym postem ofkors) ?
Uwierzycie mi że zagłosowałem przed przeczytaniem tematu (poza pierwszym postem ofkors) ?
A to ci niespodzianka, a ja od dawna kombinuję czemu nie widziałem jeszcze ichniejszej typologii?! HA! Hatamoto, mógłbyś napisać, skąd to pochodzi czy masz dostęp do jakiegoś rozwinięcią tematu etc? Z góry dzięki za każdy skrawek informacji.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Mógłbym się przyznać do trzech typów - lubieżnego, podejrzliwego i leniwego, a nawet tchórzliwego. Jednakże seks, alkohol i dobre jedzenie cenię sobie ponad wszystko.
Jedynie smutnawe historyjki i skomlenie o miłosierdzie mnie nie wzrusza, a jeno irytuje.
Jedynie smutnawe historyjki i skomlenie o miłosierdzie mnie nie wzrusza, a jeno irytuje.
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?