Powiedz kim naprawdę jesteś

Pradawna Japonia, jej historia, kultura i sztuka.

Moderator: Zarząd

kim jesteĹ›?

Kisha
6
19%
Dosha
1
3%
Aisha
16
52%
Rakusha
8
26%
Kyosha
0
Brak głosów

Liczba głosów: 31

Awatar użytkownika
Hatamoto

Powiedz kim naprawdę jesteś

Post autor: Hatamoto »

To niezwykłe, ale szkolenie ninjutsu obejmowało wiele umiejętności, których rozwój w społeczeństwie zachodu rozpoczął się kilkaset lat później. Jedną z umiejętności była psychologia stosowana - czyli praktyczna część związana z rozpoznawaniem i gromadzeniem wiedzy o ludziach. Wyróżniano 5 podstawowych typów:

1. Kisha - złaknieni seksu, alkoholu i dobrego jedzenia, próżni - łatwi do opanowania przez alkohol i piękne kobiety, przez schlebianie im. Fundując im wesołą zabawę można łatwo ich skłonić do zaniedbania obowiązków i rozwiązania języka

2. Dosha - zazdrośni, gniewni i podejrzliwi - ci byli bajecznie podatni na intrygi, skłonni wystąpić przeciw najlepszemu przyjacielowi za lada podszeptem, łatwowiernie przyjmujący sfabrykowane dokumenty i listy udowadniające rzekomą zdradę. Typ ludzi dobry do szerzenia waśni w szeregach wroga.

3. Aisha - dobroduszni i życzliwi - łatwi do opanowania przez serwowanie im szczerych i smutnych opowieści

4. Rakusha - leniwi i gnuśni - mało skrupulatni w wykonywaniu swych obowiązków, zwłaszcza gdy wiązały się z niewygodami.

5. Kyosha - tchórzliwi - skłonni do podejmowania panicznych działań pod wpływem lada podszeptu o zagrożeniu, łatwi do osobistego zagrożenia anonimami, podatni na szantaż.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
Hyakusen

Re: Powiedz kim naprawdę jesteś

Post autor: Hyakusen »

ehm, ja głosowałem na gnusnych, tym samym ty musiałes jako jedyna osoba zagłosowac na łagodnego i zyczliwego. szkoda że nie ma w tym pozytywów, zgłosiłbym sie jako szerlok holms.
Awatar użytkownika
_Keitaro_
Moderator

Post autor: _Keitaro_ »

ja głosowałem na Aisha :roll:
Hiro

Post autor: Hiro »

a co z ludźmi obowiązkowymi, sumiennymi, ceniącymi honor ponad wszystko inne...
czy ktoś wie, do której z tych grup zaliczano samurajów (chodzi mi o prawdziwych, a nie tych tchórzy)?
są osoby, których charakter nie pasuje do żadnego z opisów, co z nimi, przypasować na siłę, tylko dlatego że nie mam odpowiedniej kategorii ?
imperare sibi maximum est imperium - Seneka
Awatar użytkownika
Hatamoto

Hiro pisze:a co z ludźmi obowiązkowymi, sumiennymi, ceniącymi honor ponad wszystko inne...
czy ktoś wie, do której z tych grup zaliczano samurajów (chodzi mi o prawdziwych, a nie tych tchórzy)?
są osoby, których charakter nie pasuje do żadnego z opisów, co z nimi, przypasować na siłę, tylko dlatego że nie mam odpowiedniej kategorii ?
Możliwe, że to jedynie podstawowe kategerie i istnieję od nich liczne wyjątki. Całego społeczeństwa nie da ująć się w sztywne ramy. Jeśli chodzi o samurajów to przecie i oni mogli nalerzec do każdej z tych grup. Samuraje to nie zawsze super herosi i bohaterowie. Mieli i swoje wady, które ninja uczyli się wykożystywać do swoich celów.

Muszę przyznać, że spodziewałem się w ankiecie najwięcej odpowiedzi na Kisha. Na razie prowadzi Aisha :)
Awatar użytkownika
Hyakusen

Post autor: Hyakusen »

ja jestem wyjątkiem od kategorii, zagłosowałem tylko bo to pierwsza ankieta jaka tutaj się znalazła. :P
Awatar użytkownika
Draug

Post autor: Draug »

Hmm szczerze jakoś żadna wersja mi nie pasuje :| sam nie wiem czemu, po prostu mam z każdego po trochu...
Muszę zacząć cześciej się udzielać :]
Awatar użytkownika
Sanquinius

Post autor: Sanquinius »

Te podstawowe typy sa dosc hmmm "podstawowe" , widac w nich odrazu zalozenie slabosci u "ofiary". No coz nie ma jeszcze Glupoty heroicznej i lojalnosci ;) , takich samurajow ninja powinni odrazu zabijac bo to najniebezpieczniejsi przeciwnicy.
"Cała rzecz polega jedynie na tym, że kiedy chcesz zarąbać na śmierć swego wroga, masz ciąć tak, by ten zginął, bynajmniej nie biorąc sobie za cel tego, jaki ma być cios: mocny czy słaby." - Miyamoto Musashi, Gorin no Sho - Zwój czwarty: Krąg Wiatru
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Sa tu same nagatywy gdyz taka klasyfikacja miala na celu dzialanie na slabe punkty a nie na te mocne. Ale cusz trzeba i tak przymkna oko gdzy zawsze pioniersie metody sa banalne i proste ich zasluga tkwi w tym iz sa pierwsze.
Awatar użytkownika
Eric Cartman

Post autor: Eric Cartman »

Kisha
Awatar użytkownika
Hatamoto

GrafRamolo pisze:zawsze pioniersie metody sa banalne i proste ich zasluga tkwi w tym iz sa pierwsze.
Trudno się z tym nie zgodzić Grafie :) - zwłaszcza z drugą częścią tego zdania.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Czemu? Slucham argumentow.
Awatar użytkownika
Hatamoto

Jeżeli ktoś robi coś po raz pierwszy to zwykle zasługuje na większy szacunek niż ci, którzy tytlko powielają. To proste. Nic dodać nic ująć.
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

/me chyba byłaby kisha. A co do klasyfikacji, to pamiętajcie, że skłonność do którejś z tych słabości mogła występować w różnym natężeniu, po prostu tą drogą można było dojść do jednego, a tamtą do drugiego, poświęcając im jednak różną ilość czasu i "pracy".
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronin

Post autor: Ronin »

Pewien filozof powiedział kiedyś:
"Każde uogólnienie jest nieprawdziwe. To także..." :wink:
I co wy na to? 8)
Pokornie zwracam się do wszystkich, którzy szukają Drogi, by nie zmarnowali chwili obecnej.
/Miyamoto Musashi/
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Idea uogólnienia zakłada już sama w sobie pewną względność i wyjątki od reguły :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Ja się nie wybiję :) Słaby jestem i jakieś poczucie sprawiedliwości mam więc: Aisha 8)
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Eee tam, to tylko kwestia nasłania na Ciebie odpowiedniej kunoichi i jestem pewna, że jakieś niespodziewane elementy kisha też by się w Tobie znalazły... :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Airain

Post autor: Airain »

Ja głosuję na Rakusha. Nic więcej nie powiem, bo jako gnuśnej mi sie nie chce. :lol:
Eeee...
---->
Kakita_Takeo

Post autor: Kakita_Takeo »

kisha, ale nie doslownie... Glownie te 2 punkty: "złaknieni (...) dobrego jedzenia, próżni". Ogolnie nie jestem tak skrajny bym odrazu rzucil wsyzstko zeby sobie pojesc czy... Niewazne=P W kazdym razie COS z tego mam, ale to moze jakies 5% mnie samego. Wybralem to, gdyz procentowo chyba mi wyszlo, iz najwiecej mam z tego, chcociaz moze wiecej % by mi wypadlo na Aisha... Sam juz nie wiem=) Wiem jedynie ze w jakims procencie jestem kazdym z nich ale z zadnym z tych wzorow nie umiem sie utozsamic (a jak zobaczylem o jedzeniu to Kisha byla pierwsza mysla=P)... Chyba jednak 50/50 Kisha i Aisha... Ale wybralem Kisha ze wzgledow emocjonalnych (podswiadomosc zadzialala=) )
Sore wa himitsu desu^^
Gość

Post autor: Gość »

Kisha & Aisha -> ale coś musiałem wybrać więc Aisha.
Uwierzycie mi że zagłosowałem przed przeczytaniem tematu (poza pierwszym postem ofkors) ?
Awatar użytkownika
Plaargath

Post autor: Plaargath »

A to ci niespodzianka, a ja od dawna kombinuję czemu nie widziałem jeszcze ichniejszej typologii?! HA! Hatamoto, mógłbyś napisać, skąd to pochodzi czy masz dostęp do jakiegoś rozwinięcią tematu etc? Z góry dzięki za każdy skrawek informacji.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Awatar użytkownika
Ihei

Post autor: Ihei »

Mógłbym się przyznać do trzech typów - lubieżnego, podejrzliwego i leniwego, a nawet tchórzliwego. Jednakże seks, alkohol i dobre jedzenie cenię sobie ponad wszystko.

Jedynie smutnawe historyjki i skomlenie o miłosierdzie mnie nie wzrusza, a jeno irytuje.
Dlaczego śnieg pada? Nikt tego nie wie, chociaż wszyscy marzną... Ale czy śnieg wie, że nam zimno?
ODPOWIEDZ