) A w  "Sharpening the Katana (Documentary)"   jest cos ciekawego ? Jak tak to udostępnij. Dzięki
 ) A w  "Sharpening the Katana (Documentary)"   jest cos ciekawego ? Jak tak to udostępnij. Dzięki 
Moderator: Zarząd

.Do tej pory kułem z jednolitego materiału obecnie staram się wykuwac z warstw i pojawił sę ten problem.
.Do tej pory kułem z jednolitego materiału obecnie staram się wykuwac z warstw i pojawił sę ten problem. z wyrazami szacunku SEBASTIAN
  z wyrazami szacunku SEBASTIAN 

Ja używam młotka 5 i 10 kg przy odkuwce około 2,5-3 kg teperatura pakietu biały żar więc około 1300 stopni jak sie nie mylę więc chyba gdzies indziej jest problem ?.Przed każdym odkuwaniem  na kowadle woda więc zadry nie ma
 Ja używam młotka 5 i 10 kg przy odkuwce około 2,5-3 kg teperatura pakietu biały żar więc około 1300 stopni jak sie nie mylę więc chyba gdzies indziej jest problem ?.Przed każdym odkuwaniem  na kowadle woda więc zadry nie ma   ( a za to słuch coraz mniejszy
  ( a za to słuch coraz mniejszy   ) Shiro co powiesz o pomyśle z zaoblaniem pakietu ?
 ) Shiro co powiesz o pomyśle z zaoblaniem pakietu ? 
  .Robimy wedle zaleceń sił też nie brakuje ( łapa nie jest mała
  .Robimy wedle zaleceń sił też nie brakuje ( łapa nie jest mała   ) wiem ,że spalę pare metrów koksu ( wegiel dzewny zbyt drogi
 ) wiem ,że spalę pare metrów koksu ( wegiel dzewny zbyt drogi   zamin dojde do wprawy narazie kuje drógi pakiet. Pierwszy się rozleciał przy szlifowaniu odlazła mała warstwa z boku głowni choć hada na pozostałej części głowni była ładna.Drógi lepiej się trzyma narazie w fazie kucia ograniczyłem sie do 64 warstw.
 zamin dojde do wprawy narazie kuje drógi pakiet. Pierwszy się rozleciał przy szlifowaniu odlazła mała warstwa z boku głowni choć hada na pozostałej części głowni była ładna.Drógi lepiej się trzyma narazie w fazie kucia ograniczyłem sie do 64 warstw. 

płytka tektolita z jakiej jest stali ? bo na filmie widziałem , że jest dosyc gruba i wchodzi ona w skład pakieru jakie ta stal mawłaściwości względem tamachagane ?
 płytka tektolita z jakiej jest stali ? bo na filmie widziałem , że jest dosyc gruba i wchodzi ona w skład pakieru jakie ta stal mawłaściwości względem tamachagane ? Z góry dziękuje
 Z góry dziękuje więc korzystając z okzaji zapytam jeszcze o sposoby nawęglania. Czytałem ,że Japończycy mieli dopracowane metody nawęglania stli do perfekcji . Czy coś komuś wiadomo o tych sposobach.Ja znam tylko podstawowe używane przez kowali polskich a jak robili to Japończycy OSU
 więc korzystając z okzaji zapytam jeszcze o sposoby nawęglania. Czytałem ,że Japończycy mieli dopracowane metody nawęglania stli do perfekcji . Czy coś komuś wiadomo o tych sposobach.Ja znam tylko podstawowe używane przez kowali polskich a jak robili to Japończycy OSU