Mam do was prosbe. Oto 10 monuw wybranych z posrud ponad 800 ale potrzebuje 4 naj naj a jusz nie potrafie sie sam zdecydowac i z tych 10 wybierzcie sami ten ktury wam sie najbardziej podoba a 4 z najwieksza iloscia glosuw wygraja. A jusz niedlugo odkryje tajemnice po co to mi bylo.
10 to czasem nie ten mon z 'Ghost Doga', którego przy okazji Kuge używa do sygnowania swoich prac? Mi się w każdym razie najbardziej podoba, a prócz tego 4.
Wiesz Grafie, troche ciezko jest mi ocenic te menuki kiedy nie jest przy rękojesci miecza. Moze zrob jeszcze zdjecie na mieczu. Czy ten znak nie jest zbyt odstający od reszty? Menuki zwykle sa dośc gładkie.
A mon nr 10 jest fajny, ale jest juz tak polularny, że jednoznacznie kojaży się z "ghost dogiem" i "Hagakure". Dla mnie to jest jego wada.
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Hatamoto to jest spore powiekszenie, ale nie zrobie zdjecia przy mieczu bo to menuki jest luzem i szuka wlasciciela. A menuki bywaly bardzo ruzne, fakt niegdy nie jest to rzezba pelnoplastyczna ale niemartw sie o wypuklosci moze to takie zludzenie ale wiem co robie mam jusz troche wprawy
Okamura pisze:Mnie osobiście podoba się mon nr. 2. Jest prosty i piękny.
Tak na marginesie to cała dawna sztuka Japonii to wyraz minimalizmu w estetyce. To, co proste i naturalne jest najpiękniejsze. Mi to bardzo przypada do gustu. Chciałbym kiedys urzadzić sobie pokoj w stylu japońskim (całkowicie - z tatami, wnęką na ikebanę, przesuwanymi drzwiami itd.)
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Hatamoto pisze:Chciałbym kiedys urzadzić sobie pokoj w stylu japońskim (całkowicie - z tatami, wnęką na ikebanę, przesuwanymi drzwiami itd.)
Ja mam pokój zrobiony w japońskim, współczesnym stylu (mały i totalnie zagracony). Jak rozłożę łóżko, to zostaje jakiś metr kwadratowy wolnej przestrzeni
To ja pomyślę o zagospodarowaniu działki nad jeziorem pod japońską świątynkę i dojo... jeśli ktoś zechce być współudziałowcem tego projektu to zapraszam... bo w sumie działeczka jest bardzo miła przytulna i praktycznie trzy kroki od jeziora a hasłem reklamowym (na billboardzie) będzie "idealne miejsce dla Umysłu, Ciała i Ducha"