Wymachiwanie bokkenami, ćwiczenia, suge

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Reynevan

Wymachiwanie bokkenami, ćwiczenia, suge

Post autor: Reynevan »

Jak już wiadomo, zaczynam się bawić w wymachiwanie bokkenami, wiem że większość z was trenuje w jakiejś szkole, ja niestety nie mam takiej możliwości ponieważ nie ma w moim rejonie żadnych takich szkół... Może podpowiecie pare ćwiczeń ?? jak wyglądają u was treningi, na co zwracać uwagę itp. :?: Najbardziej interesuje mnie jak ćwiczyć skutecznie prace nóg, żeby z synchronizować całe ciało... a może znacie jakieś fajne stronki www o tym :?:
Trening czyni mistrza... ;)
Gourry

Re: Wymachiwanie bokkenami, ćwiczenia, suge

Post autor: Gourry »

http://muso.mud.pl/uchwyt.html - tu masz jak trzymać iaito / boken, w zasiadzie dla kogoś początkującego, to cały informator warty jest przeczytania.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Zdecydowanie sgadzam sie z osu, niemozna nauczyc walki mieczem i wogle zadnej sztuki walki przez internet. Jedyne co moge poradzic to aby na poczatku (a i potem w sumie tesz) duzy nacisk polozyc na rozgrzewke, ktura powinna zajmowac conajmniej 1/3 treningu na poczatku a najlepiej to z pul. Polecam sporo cwiczen na rozciaganie nug, gurne paryie polecam rozruszac i dobrze rozgrzac i koniecznie zawsze rozgrzac dobrze nadgarstki. A by wzmocnic sobie nogi polecam przysiady tak po 200 przed azdym treningiem z najprostrzym cieciem shonen czyli z nad glowy do dolu.
Awatar użytkownika
Reynevan

Post autor: Reynevan »

Mieszkam w Jarocinie, to jest około 70km na południe od Poznania, najbliższe sekcje kendo są właśnie w Poznaniu, Kaliszu i Ostrowie. Znacie którąś z nich ??? Nie powiedziałem że chce się nauczyć sztuki władania mieczem przez internet, dopiero zaczynam i myśle że całkiem sporo jest w zasięgu mojej ręki. Jeśli starczy mi zapału i okaże się że naprawde dobrze mi w to idzie to na pewno wcześniej czy później zapisze się do jakiejś sekcji...niedługo zdaje na prawko więc dojazd do Poznania czy gdzie nie będzie wielkim kłopotem 8) Wy już macie początki za sobą, dlatego sądze że możecie mi pomóc... mam nadzieje że rozwiniecie mój wątek na tyle że będe mógł wyciągnąć z tego jakieś konkrety
Trening czyni mistrza... ;)
Awatar użytkownika
Zoisaite
Moderator

Post autor: Zoisaite »

Reynevan pisze:. i okaże się że naprawde dobrze mi w to idzie to na pewno wcześniej czy później zapisze się do jakiejś sekcji...
nie trzymaj sie tej mysli bo mozesz sie ostro przjechac na niej ;) Takie to zycie ze na poczatku nic nie wychodzi - a nawet i po miesiacach treningow nie masz pewnosci ze bedziesz chwytal :)
Awatar użytkownika
lordBoorak

Post autor: lordBoorak »

Całkowicie popieram przedmówców - przynajmniej tych, co radzili znalezienie nauczyciela ;)
Od siebie dodam tyle, że jeśli naprawde zależy Ci na treningach samodzielnych, to najlepiej nie ćwicz jakichś konkretnych ataków itd, tylko po prostu elementy takie jak trzymanie dystansu od przeciwnika. Prawda jest taka, że lepiej pojechać na jeden krótki trening co 2 tygodnie, gdzie ktoś Ci powie, co robisz źle, albo co trenować przez następne 2 tygodnie, niż samemu kombinować. Nawet w rzeczy tak podstawowej jaką jest chodzenie z mieczem można samemu porobić tyle udziwnień, które potem zostają kiedy zaczynasz ćwiczyć "poważniej", że lepiej zachowywać się tak jak Ci się wydaje naturalnie, a nie naśladować jakieś pozycje z filmów ( niekoniecznie instruktarzowych ;) )
"Miecz to dusza samuraja, a dyscyplina ostrzy tę duszę"
Awatar użytkownika
Hatamoto

Post autor: Hatamoto »

Wszedlem ostatnio na strone http://www.budojo.pl/dojo/rozklad.htm i zuwazylem, ze organizowane sa w weekendy seminaria kenjutsu. Moze si4e wybiore kiedys, a wy?
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
GrafRamolo

A ja z tamtad wlasnie wrucilem, jak co tydzien zreszta.
Awatar użytkownika
Hatamoto

No wlasnie Graf, podejrzewalem, ze ty cos wiesz na ten temat :mrgreen: ale nie smialem dotad zapytac. Mozesz pokrutce opisac te seminaria, bo jestem ich ciekaw. Jak mozesz to powiedz ile kosztuje taki weekendowy trening, bo na stronce nie jest to zbut jasno okreslone (50 zl za weekend czy miesiac).
Awatar użytkownika
GrafRamolo

holera wie ile kosztuje ja place 90zl i chodze w srody i soboty na treningi i mugbym jeszcze niedziele ale pracuje wiec niestety odpada. Seminarium to taki w sumie trening tylko bardziej luzny bo niema grup zaawansowania tylko jest jedna durza grupa jest jakies zadanie i wszyscy je wykonuja jak potrafia jedni lepiej drudzy gorzej jedni szybciej drudzy wolniej. Jak ci cos nie idzie to pytasz sanseia co robisz zle on cie koryguje i cwiczysz dalej taka praca indywidualna nad wlasnymi slabostkami. Przychodza ludzie co cwicza jusz dlugo przychodza tacy co w tym roku zaczeli i jest fajnie.

A o koszta to najlepiej zadzwonic
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

Reynevan pisze:Mieszkam w Jarocinie, to jest około 70km na południe od Poznania, najbliższe sekcje kendo są właśnie w Poznaniu, Kaliszu i Ostrowie. Znacie którąś z nich ??? Nie powiedziałem że chce się nauczyć sztuki władania mieczem przez internet, dopiero zaczynam i myśle że całkiem sporo jest w zasięgu mojej ręki. Jeśli starczy mi zapału i okaże się że naprawde dobrze mi w to idzie to na pewno wcześniej czy później zapisze się do jakiejś sekcji...niedługo zdaje na prawko więc dojazd do Poznania czy gdzie nie będzie wielkim kłopotem 8) Wy już macie początki za sobą, dlatego sądze że możecie mi pomóc... mam nadzieje że rozwiniecie mój wątek na tyle że będe mógł wyciągnąć z tego jakieś konkrety
szczególnie polecam tych z kalisza, stosunkowo najbliżej a jest tm kilku niezłych zawodników, także spróbuj tam.

zacznj jeździć na zgrupowania, od tego powinieneśzacząć, ja tak zaczynałem przygode z iaido.
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
marciniak

aha, widze że podoba ci się mój avatar z Vortalu :? :D :wink:
Awatar użytkownika
Chifuretsu

Post autor: Chifuretsu »

To niech któryś z Was zmieni ava, a najlepiej obydwaj, żeby nie było sporów :wink: .
Obrazek
Awatar użytkownika
marciniak

miałem taki avatar na innym forum już od odoœc dawna, kłocić sie nie zamierzam, tylko to zauważyłem. niech sobie goœc używa tego Avatara, ja zmienie swój tylko nie dziœ. Dla mnie nie jest to zbyt oryginalne używać jakiegoœ obrazka innego goœcia, gdzie jest nazwa nieznanej œcišgajšcemu avatarka sekcji.

pozdrawiam Reynevana i Ciebie również :) :D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Marcin taki niefart mam nadzieje rze nie zrazilo cie to do forum i podzielisz sie swoja wiedza z nami.
Awatar użytkownika
marciniak

moja wiedza nie jest za wielka, do forum nnie to nie zraziło, nic do gościa nie mam, więc niech pisze śmiało. Był zainteresowany treningiem, a teraz amba, wcięło go. :roll:
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

Dzisiaj miałem pierwszy trening (kendo, iaido dopiero w środę).
Jak dla mnie to porażka z mojej strony, bo zupełny kaleka jestem.
O ile shinai jakoś trzymać potrafię i cięcia na men wychodzą mi raczej nieźle jak na pierwszy raz, to nie potrafię zsynchronizować ruchów całego ciała.
Mam z tym problemy do tego stopnia, że po zakończeniu ataku ledwo mogę równowagę utrzymać, żeby się w przód nie wypieprzyć.
Masakra...

Ale ogólnie trening mi się podobał i nawet jakoś bardzo padnięty nie jestem. Czuję mięśnie przedramion, ramion, ud, łydek, brzucha, klatki piersiowej i pleców, ale w sumie tego się spodziewałem i nie jest to jakiś ból, czy zakwasy, tylko przyjemne mrownienie potwierdzające że mięśnie jakąś pracę wykonały. Niektóre pewnie niepotrzebnie, bo byłem usztywniony jak cholera ale myślę, że po kilku trenigach podstawowe rzeczy będę już wykonywał tak jak należy.
...
Awatar użytkownika
Hatamoto

Tym, ze brakuje ci koordynacji na razie sie wcale nie przejmuj. Nad skoordynowaniem nogi, okrzyku i serca pracuje sie miesiacami, a doskonali przez lata. Dziwne byloby gdybys potrafil to na pierwszym treningu. Miesnie tez powinny przyzwyczaic sie do wysilku i pobolewac coraz mniej.
Dostales shinai do reki na pierwszym treningu? U mnie w dojo przez pierwszy miesiac uczy sie prawie wylacznie chodzenia.
Awatar użytkownika
marciniak

Shig pisze:Dzisiaj miałem pierwszy trening Jak dla mnie to porażka z mojej strony, bo zupełny kaleka jestem.
O ile shinai jakoś trzymać potrafię i cięcia na men wychodzą mi raczej nieźle jak na pierwszy raz, to nie potrafię zsynchronizować ruchów całego ciała.
Mam z tym problemy do tego stopnia, że po zakończeniu ataku ledwo mogę równowagę utrzymać, żeby się w przód nie wypieprzyć.
Masakra...
normalne objawy jak po pierwszym treningu, to że możesz łazić śiwadczy że nie dałes z siebie wszystkiego :D
Awatar użytkownika
Shig

Hatamoto pisze:Dostales shinai do reki na pierwszym treningu? U mnie w dojo przez pierwszy miesiac uczy sie prawie wylacznie chodzenia.
Większość ludzi trenuje już dość długo, a nowicjusze jakiś miesiąc lub dwa, tylko ja jestem zupełnie zielony.
Nikt się nie będzie zbytnio przejmował, że przyszedł nowy i uczył go zrób to, zrób tamto, tylko dostaje w łapy shinai i ma starać się naśladować prostsze techniki, a w trakcie ćwiczeń dostaje wskazówki od senpaiów (znaczy zjebki jak coś źle robi).
Chodzenie staram się ćwiczyć również w domu, ale z okrzykiem to nie bardzo mam jak, bo by mi sąsiedzi zaraz gliniarzy na głowę ściągnęli.
marciniak pisze:to że możesz łazić świadczy że nie dałeś z siebie wszystkiego :D
To, że mogę łazić zawdzięczam wakacjom i codziennemu zapieprzaniu po 10 godzin przy łopacie :mrgreen:
...
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Koordynacja to rzecz do wyuczenia sie, ooo ile to razy sam sie walnolem bokenem lub co gorzej wlasna reka na karate. Nie nalezy wogla a wcale sie tym przejmowac a raczej nawet nie zwracaj na to uwagi skup sie na jednej rzeczy na poczatku a reszte olej przyjdzie czas rze samo ci wyjdzie nawet nie obejrzysz sie kedy.

A nauka jusz w grupie co cos potrafi nie jest taka zla o ile grupa nie ptrzewyzsza cie 30 krotnie ale jesli 2 miesiace to muwie ci to bez ogrudek to jest nic za mesiac bedziesz robil wszystko tak samo jesli nie lepiej.
Awatar użytkownika
czytacz

Post autor: czytacz »

Buuu, ja chce do Krakowa :cry:
Wyglada niezle, nie znalazlam tylko nigdzie info, ile taka przyjemnosc kosztuje...
Czy ceny w Gliwicach i Krakowie sa porownywalne ?

Niech ja tylko zaczne staze w Kraku.... Jeszcze tylko kwiecien i maj i bede przez caly miesiac... :twisted: ( i pewnie sie okaze, ze w czerwcu juz nie ma treningow :( )
Awatar użytkownika
Shig

czytacz pisze:Buuu, ja chce do Krakowa :cry:
Wyglada niezle, nie znalazlam tylko nigdzie info, ile taka przyjemnosc kosztuje...
Czy ceny w Gliwicach i Krakowie sa porownywalne ?
Nie wiem jak w Gliwicach, ale w Krakowskim Klubie Szermierzy treningi kendo (pn, pt 20:15 - 22:00, śr 20:15 - 21:00) plus trening iaido (śr 21:00 - 22:30) kosztuje 65 złotych za miesiąc (osoby poniżej 18 roku życia mają taniej, ale to już raczej większości osób z forum nie dotyczy :roll:) lub ok 150 złotych za kwartał (nie jestem pewien czy dokładnie tyle).
Niech ja tylko zaczne staze w Kraku.... Jeszcze tylko kwiecien i maj i bede przez caly miesiac... :twisted: ( i pewnie sie okaze, ze w czerwcu juz nie ma treningow :( )
Nie wiem jak treningi w ciągu roku są, ale fajnie byłoby mieć kogoś znajomego na treningach :D
...
Awatar użytkownika
czytacz

Post autor: czytacz »

Shig, jestes szybki niczym Shinkansen :wink:
Herbatke sobie robilam, wracam, a tu juz post...

Najtrudniejsza jest koordynacja... juz widze, jak bede sie uczyla chodzic na nowo...
Jak mnie zobacza w ruchu, to shinai dostane do reki za 3 lata, a nie za 3 miechy... A i to jak juz wszyscy sie oddala na bezpieczna odleglosc :wink:

Trzymam kciuki za wytrwalosc Shiga na drodze miecza :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Nie nalezy wogle sie przejmowac niczym grunt to zapal na poczatku zawsze sie uczy zeczy na tyle prostych by nie zniechecaly i sprawialy radosc grunt to samozaparcie reszta przychodzi jusz sama.
ODPOWIEDZ