Jak zrobić piec gazowy?
Moderator: Zarząd
Jak zrobić piec gazowy?
Może ktoś naświetli temat jak można zrobić samemu palenisko gazowe do kuźni?
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Re: Jak zrobić piec gazowy?
tak wiem tylko myslałem że ktoś zrobi małą prezentację,rodzaje palników lub jakieś inne sposoby.
zacnzij od googli:
"Ron Reil" na początek - jak się przez Jego stronę przedrzesz znajdziesz mnustwo odnośników do innych kontrukcji.
Ponadto możesz kupić książkę dot. palników i palenisk - tytułu nie pamiętam.
"Ron Reil" na początek - jak się przez Jego stronę przedrzesz znajdziesz mnustwo odnośników do innych kontrukcji.
Ponadto możesz kupić książkę dot. palników i palenisk - tytułu nie pamiętam.
Dzieki za info,wiele juz poczytałem.
Jednej rzeczy tylko nie rozumiem a wiem że też robiłes juz te palniki i czy mógł bys mi wytłumaczyć czy ta rurka do której jest przyczepiony wąż z gazem ma wywiercony otwór przez który daje gaz, i czy to jest już ta dysza.
A druga sprawa czy jak jest ta redukcja u góry czy ona jest niezaślepiona u góry?
Pozdrawiam
Jednej rzeczy tylko nie rozumiem a wiem że też robiłes juz te palniki i czy mógł bys mi wytłumaczyć czy ta rurka do której jest przyczepiony wąż z gazem ma wywiercony otwór przez który daje gaz, i czy to jest już ta dysza.
A druga sprawa czy jak jest ta redukcja u góry czy ona jest niezaślepiona u góry?
Pozdrawiam
w "rórce" jest otwór - tzw. dysza o średnicy 0,85-1,2mm, wywiercona prostopadle do osi pręta. pręt jest dążony w środku - wiertło fi 2,3.
od góry mufa tworząca wlot powietrza nie jest zaślepiana - ale mozesz wprowadzić jakiś dławik aby regulowac dopływ powietrza. Możesz też, jak karendt, dołączyć rurę z nawiewem wymuszonym (wentylator) i będziesz miał większą moc.
od góry mufa tworząca wlot powietrza nie jest zaślepiana - ale mozesz wprowadzić jakiś dławik aby regulowac dopływ powietrza. Możesz też, jak karendt, dołączyć rurę z nawiewem wymuszonym (wentylator) i będziesz miał większą moc.
Dzięki wielkie, o takie info mi codziło