to Sadatoshi Gassan, jesli nie pomylilem imion to jest synem Sadakazu Gassana.
lubie glownie tej szkoly, maja bardzo charakterystyczne hade - tzn. ayasugi hada i przepiekne horimono.
równierz ta szkola jako jedna z nielicznych stosuje ciekwaá sztuczke, czy tez moze techniké tworzenia hady.
Synem Sadakazu Gassana raczej nie mogl byc bo ten umarl w 1918 ale blisko, jest on synem Gassana Sadakatsu syna Gassana Sadakazu.
Dla niewtajemniczonych Sadakazu Gassan byl jednym z niewielu kowali tworzacych na poziomie w epoce meji. Miedzy innymi dzieki niemu tradycja kucia mieczy przetrwala ten trudny okres. Zaczal kuc miecze w wieku 14 lat i kul praktycznie do smierci co daje teoretycznie 70 lat praktyki. Kul miecze w zgodnie z kanonami wszystkich 4 tradycji. W 1906 roku uzyskal tytul cesarskiego artysty. Jego miecze sa stosunkowo latwo dostepne.
no mi własnie chodzi o ceny.
wszystko jest względne. Mieczy jest nawet bardzo dużo,i pod tym względem są łatwo dostępne.
druga sprawa to kwestia ceny, i tu już nie każdy może sobie na taki pozwolić, więc nie jest tak łatwo.
Madsun miał na myśli ich powszechność pojawiania się w sprzedaży, a mi przed oczami pojawiły sie ceny...
Grafie nie bój się! Jeszce cię rozsławimi! I nie tylko ciebie. A skoro o tym mowa to jak tam idzie ze stroną stowarzyszenia? Taka strona, to jest pomysł na reklame.
Witam,
jestem nowy na forum i dotychczas jedynie obserwowałem, ale że moim ulubionym okresem jest właśnie okres Heisei a mieczami Shinsakuto, to postanowiłem wreszcie coś napisać.
Gassan Sadatoshi mieszka w Nara i jest miecznikiem z tytułem Mukansa co oznacza, że jego prace nie są oceniane w corocznych "zawodach/konkursie" organizowanym przez NBTHK, a jedynie wystawiane. Miecznicy z tytułem Mukansa są zazwyczaj w komisjach oceniających miecze i spośród nich wybierane są Skarby Narodowe i Ważne Obiekty Kultury (coś jak Skarb Narodowy ale na poziomie prefektury). Jego syn Gassan Sadanobu otrzymał licencję w 2006 i od tego czasu otrzymuje trzecie miejsce (Doryoku-sho) w corocznych "zawodach/konkursie" mieczowym organizowanym przez NBTHK zarówno w kategorii długich jak i krótkich głowni.
Gassan Sadatoshi był do niedawna przewodniczącym Ogólnojapońskiego Stowarzyszenia Mieczników (obecnie zastąpił go Shoji Yoshihara - brat Yoshindo)