Uprawnienia instruktorskie - iaijutsu

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
[KoP]

Uprawnienia instruktorskie - iaijutsu

Post autor: [KoP] »

Od dość długiego już czasu mam pewnego rodzaju problem, może ktoś z Was pomoże mi go rozwiązać.
Jakie papiery wg. polskiego prawa potrzebne są do prowadzenia zajęć z iaijutsu?
Z tego co się orientuję. wymagany jest ukończopny kurs na instuktora reakreacji ruchu. Niestety iaijutsu nie jest uznawane przez polskie prawo jako dyscyplina, na którą zdobywałoby się specjalistyczne uprawnienia.
Ostatnio dowiedziałem się, iż sztuki walki nie objęte osobnymi kategorami można podciągnąć pod samoobronę.
Nie jestem jednak w stanie znaleźć potwierdzenia tej informacji.
Może Wy coś wiecie? Jak to wygląda w Waszych klubach?

Dla wyjaśnienia dodam, iż moja szkoła nie należy do Polskiego Stwoarzyszenia Iaido ani nie jest podległa Polskiemu Związkowi Kendo.
Shouryu

Re: Uprawnienia instruktorskie - iaijutsu

Post autor: Shouryu »

instruktor aikido do którego ongiś chodziłem, ma bodaj jakieś uprawnienia i prowadzi kursu z rekreacji ruchowej i samoobrony. Wydaje bodaj certyfikaty kursantom uprawniające do prowadzenia zajęć rekrezcji i samoobrony. Jeżeli ci to pomoże to mogę "rosesłać wici" i dowiedzieć się czgoś więcej.
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

Do aikido faktycznie potrzebny jest instruktor rekreacji. Jeśli jednak założyć, że iaijutsu podchodzi pod iaido, to potrzebny jest instruktor sportu tak jak do kendo,bo iaido podlega pod Polski Związek Kendo. Uroki biurokracji ;)
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
Awatar użytkownika
[KoP]

Shouryu byłbym wdzięczny gdybyś mógł popytać.
(...)bo iaido podlega pod Polski Związek Kendo
Ha! I tu nie tak prosto, bo:
a) iaijutsu to mimowszystko nie to samo
b) nawet jesli, to nie cale iaido podlega pod PSI czy PZK, "moje" Komei Jyuku nie ma nic wspolnego z Seitei czy innymi szkołami związanymi z PSI.

Chyba, że jest coś o czym nie wiem i każda szkoła iai aby być uznawana przez polskie prawo musi podlegać PZK?
Shouryu

[KoP], jak możesz to napisz jeszcze dokładną nazwę styly i miasto gdzie trenyjesz. Jutro bedę miał o 20 możliwość to zapytam czy można ci jakoś pomóc.
Awatar użytkownika
[KoP]

Muso Jikiden Eishinryuu Komei Jyuku Iaijutsu.
Honbu Dojo Żory, mam zamiar zacząć coś w Warszawie, trenowałem w Gliwicach i okolicach. Mam pozwolenie od Soke na prowadzenie treningów, jeśli tylko poproszę będą też wszystkie japońskie papiery, ale narazie chcę spróbować załatwić sprawę zgodnie z polskim prawiem i polskimi papierami.
Jak na razie wszyscy nasi prowadzący maja papiery z Karate, lub wstyd przyznać, prowadzą bez papierów (ale Śląsk to prowincja ;p ).
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Kop kolega niedawno zrobił instruktora, zapytam i powiem ci dokładnie co i jak.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Sprawa ma się tak: Wymagane są papiery instruktora samoobrony, które można sobie zrobić od tak. Wyszukujesz w googlach ośrodek szkoleniowy gdzie zapisujesz się na kurs i wyrabiasz sobie takie papiery. Musisz na takim kursie zaprezentować to i owo i mieć co najmniej 3 lata treningów za sobą. Ale tak naprawdę droga jest taka, że znajdujesz ośrodek wydający uprawnienie i oni ci wszystko mówią co i jak.
Mudan

Post autor: Mudan »

Do prowadzenia zajęć iaijutsu wystarczą Ci papiery instruktora rekreacji o specjlności samoborona.
Co do przynależności do PZK musiałbyś prowadzić treningi z zakresu seitei iai bo to jest ujęte od niedawno jako sport i wtedy trzeba by zrobić kurs instruktora sportu.

PS. Gwoli ścisłości PSI to jest to klub z Opola należący do PZK, i żadne iaido nie podlega PSI - jest to nieporozumienie. Do PSI mogą należeć osoby prywatne z całego kraju ale nie kluby, kluby są zarejestrowane pod PZK.
Shouryu

[KoP], jak ci idzie z otrzymywaniem uprawnień ?
Awatar użytkownika
[KoP]

Już streszczam.
Co do instruktora samoobrony, to rzeczywiście, problem żaden, są kursy, trzeba tylko zapłacić w sumie około 1,5k.

Jednak, za moją sceptyczność przepraszam, staram się nadal doszukać jakiś prawnych dowodów, iż ten, a nie inny kurs będzie odpowiedni. Rozmawiałem ze studentem prawa, który twierdzi, że ogólne uprawnienia powinny wystarczyć, jednak pewności nie ma.
Jeden ze starszych egzaminatorów karate uważa, że równie dobrze mogłbym zrobić specjlizacje fitness lub treningu siłowego i też będzie dobrze.
Rozumiem, że jako podkładka wszystko jest dobre, acz jak to mówią "zdziwniej i zdziwniej".
Staram się jeszcze wywiedzieć, czy japońskie papiery mają jakąś moc w Polsce, ale z tego co na razie widzę, to nie...

Cóż kolwiek nie okazałoby się dobre, to będę chciał zacząć kurs ogólny, a do czasu jego skończenia może wszystko już będzie jasne.
antoni maciej dietl

Post autor: antoni maciej dietl »

wg mojej,zapewne dalece niepelnej wiedzy,sytuacja wyglada tak -
iaijutsu nie jest sportem kwalifikowanym wiec nie podlega ustawie i rozporzadzeniom ministerstwa sportu.zapewne jest"rekreacja ruchowa" ale nie w sensie rozporzadzenia ministra z 27 czerwca 2001/z pozniejszymi zmianami/.rozporzadzenie wymienia specjalnosci rekreacji ruchowej i wsrod nich znajduje sie "samoobrona" ale iaijutsu nie jest przeciez "samoobrona"/moze z wyjatkiem technik tachi-dori,jesli znajduja sie w programie szkoly/.nic dziwnego ze nawet prawnicy nie sa pewni interpretacji.
natomiast kendo jest w tej chwili sportem kwalifikowanym a iaido i jodo - dyscyplinami w ramach tegoz sportu.nauczyciele kendo/iaido/jodo musza w zwiazku z tym posiadac/co najmniej/uprawnienia instruktora kendo/jako sportu kwalifikowanego/,obejmujace rowniez iaido i jodo.
widzialbym tu dwa wyjscia - albo uzyskanie uprawnien instruktora kendo poprzez przyjete procedury zwiazku - w ramach iaido naucza sie rozmaitych starych szkol i zapewne iaijutsu moznaby tam podciagnac - albo potraktowanie iaijutsu jako zajecia nieobjetego zadnymi szczegolowymi przepisami i prowadzenie nauczania wg.ogolnie przyjetych zasad i przepisow - rejestracja dzialalnosci gospodarczej/jesli to ma przynosic zyski/,rejestracja stowarzyszenia uzytecznosci spolecznej/jesli nie ma przynosic zyskow/,przedstawianie sprawozdan finansowych,placenie podatkow,ubezpieczen etc,zachowanie ogolnych przepisow bezpieczenstwa,p-poz.,budowlanych i szeregu innych,jak przy kazdej tego typu dzialalnosci.na tej zasadzie w polsce uczy sie rozdzkarstwa,wrozenia z kart i fusow,odczyniania urokow itp.
dokumenty poza-europejskie/dyplomy,certyfikaty stopni etc/ - jesli wydane przez organizacje zrzeszone w international kendo federation - sa poddawane weryfikacji przez federacje europejska ,ktora wydaje ekwiwalenty europejskie.sam stopien nie uprawnia do prowadzenia zajec w polsce/w sportach kwalifikowanych/.
na marginesie - przed miesiacem zostala powolana przez ministra sportu komisja sportow i sztuk walki w sklad ktorej weszli prezesi i czolowi dzialacze.kompetencje zostaly dosc ogolnie nakreslone a co do skladu,kraza w srodowisku rozmaite opinie.....
z samej nazwy moze wynikac ze komisja ureguluje w jakis sposob te sztuki,ktore nie sa sportami kwalifikowanymi.
pozdrawiam,maciek
LM

Post autor: LM »

[KoP] pisze:Staram się jeszcze wywiedzieć, czy japońskie papiery mają jakąś moc w Polsce, ale z tego co na razie widzę, to nie...
Twoje papiery jak znam życie dotycza zgody szefa szkoły na jej nauczanie w swoim klubie. Nie mają nic wspólnego z oficjalnym nauczaniem SW w Japonii czy gdzie indziej, Mieszasz 2 rzeczy. Jedna rzecz to papiery oficjalne na nauczanie SW druga to papiery od Twojego nauczyciela na nauczanie technik szkoły. Jedno z drugim nie ma NIC wspólnego.
Awatar użytkownika
[KoP]

Ponownie Macieju dziękuję za info. Myślę intensywnie co z tym zrobić :) .
Mieszasz 2 rzeczy.
Przyznaję szczerze, nie mam bladego pojęcia jak sprawa z uprawnieniami do prowadzenia treningów wygląda w Japonii. Acz stawiałbym, że jeśli głowa szkoły pozwala je prowadzić, to kroki prawne muszą być ułatwione. Acz mówię, nie wiem.
antoni maciej dietl

kop- w japonii,w kendo,sprawa wyglada tak ze za samodzielnego nauczyciela uwaza sie 5-go dana i powyzej.teoretycznie 5-ty dan moze zalozyc wlasne dojo,oczywiscie za zgoda swojego senseja/jesli ten jeszcze zyje../w praktyce malo kto to robi ponizej 7-go dana ale 5-te dany sa np.samodzielnymi nauczycielami kendo w szkolach podstawowych i srednich.
poza japonia sytuacja jest oczywiscie inna i zalezy od tego kto w ogole jest dostepny jako nauczyciel.na to nakladaja sie,jak w polsce,lokalne przepisy o uprawnieniach do nauczania i inne przepisy ogolne.
Awatar użytkownika
Sebushi

Post autor: Sebushi »

Pan Maciej znakomicie streścił sytuację uprawnień instruktorskich w Polsce. Pozwolę sobie tylko na pewne uzupełnienia. Sport kwalifikowany jak kendo musiał "przejść przez sejm" dlatego właśnie prościej było przykleić iaido i jodo do PZKendo jako konkurencje niż lobbować na rzecz dopisania iaido do listy. Takie rzeczy zdarzają się wszędzie. We Francji kendo podlega pod Związek... Judo :) ale dzięki temu traktowani są prawie jak dyscyplina olimpijska (czyt. finanse)

Jeśli chodzi o uprawnienia instruktorskie to tworząc klub - stowarzyszenie, wydaje się, ze nie musicie mieć nawet instruktora jeśli nie będziecie podlegać pod jakiś konkretny związek. Uprawnienia instruktora (samoobrony wystarczyłyby) potrzebne są w innym, moim zdaniem, ważniejszym przypadku. Ubezpieczenie OC Instruktora. Bez tego można prowadzić zajecia do pierwszego wypadku...

Na koniec dodam, że musisz zrobić jakiś kurs szczególny (np. instruktor samoobrony, kendo itp). Tzw. KURS OGÓLNY kosztujący 300-500 zł traci ważność po 1-2 latach (tu nie mam dokładnych informacji)
antoni maciej dietl

tzw.kurs ogolny instruktora sportu jest wazny przez 2 lata/w tym czasie nalezy ukonczyc kurs specjalistyczny i zdac egzamin/.
niemniej jednak,mozna w tym czasie samodzielnie prowadzic zajecia - kursy specjalistyczne organizowane sa rzadko i trwaja dlugo.......
Awatar użytkownika
Sebushi

Post autor: Sebushi »

Panie Macieju... trwają ZADŁUUUUUGO... ale nie we wszystkich dyscyplinach ;)
ODPOWIEDZ