same
Moderator: Zarząd
Re: same
http://allegro.pl/item160307917_same_pl ... jasna.html
Syntetyki własciwie używać można, przymusu w konstrukcji oplotu nie ma. No ale jednak, własciwiej jest mieć oryginalne sama.
Syntetyki własciwie używać można, przymusu w konstrukcji oplotu nie ma. No ale jednak, własciwiej jest mieć oryginalne sama.
http://www.daisho.pl/daisho.php?p=produ ... Product=42
Jeszcze nigdy nie widziałem w polsce syntetycznej skóry płaszczki.
Z tego co mi wiadomo to jeśli nie chcesz się trzymać tradycji to możesz użyć skóry jakiegokolwiek innego zwieża, ale dobrze żeby to była skóra a nie wyrób skóropodobny(coby to jeszcze jakoś estetycznie wyglądało), ostatnio widziałem same z koziej skóry i nie było jakiejś tragedi.
Jeszcze nigdy nie widziałem w polsce syntetycznej skóry płaszczki.
Z tego co mi wiadomo to jeśli nie chcesz się trzymać tradycji to możesz użyć skóry jakiegokolwiek innego zwieża, ale dobrze żeby to była skóra a nie wyrób skóropodobny(coby to jeszcze jakoś estetycznie wyglądało), ostatnio widziałem same z koziej skóry i nie było jakiejś tragedi.
Wiem o co chodziło, jednak nigdy nie widziałem go dostępnego odrębnie od miecza np. wspomnianego przez ciebie hanweia. Jeśli znasz jakieś źródło to możesz się podzielić, bo to może być dobre tanie TYMCZASOWE (z naciskiem na tymczasowe
) zastępstwo.

Jeśli chodzi Ci o bycie ok z trafycją to skórki lisów raczej niewskazane, dzik też nie bardzo. Jeleń- plus minus ok ale tak naprawdę to najuczciwiej gołe drewno albo obciągnięte jedwabiem. Skór używano czasem na pokrowce zabezpieczające saya i tsuka przed deszczem
- GrafRamolo
W japoni uzywano glownie same, czasem widzialem metalowe wytloczki nigdy nie widzialem jelenia czy innych substytutow. Metalowa wypraske stosunkowo latwo zrobic samemu. Kawalek blaszki okolo 0,5mm grubosci zrobic sobie ze 3 punce w roznych krzytaltach potem na jakies miekkie drewno i uderzasz.
Moim zdaniem to co wybierze się pod oplot jest wyborem indywidualnym.
Można zostawić bez same a po jakimś czasie takową skóre płaszczki dokupić. W sumie lepiej zrobić tak niż wydać kase na jakiś substytut który i tak trzeba będzie wymienić na oryginał ( jeżeli a nuż nie zgadza się on z estetyką danej persony).
Można zostawić bez same a po jakimś czasie takową skóre płaszczki dokupić. W sumie lepiej zrobić tak niż wydać kase na jakiś substytut który i tak trzeba będzie wymienić na oryginał ( jeżeli a nuż nie zgadza się on z estetyką danej persony).
Znaczy- wymienić to już tak naprawdę nie wymienisz, nową tsukę trzeba robić.
- GrafRamolo
Ciezko jest ot tak wymienic, trzeba nowy oplot robic, nowe ito, strugac tsuke odpowiednio bo to nie tylko "gniazda" na same ale i odpowiednie wybrzuszenia itp. Lepiej odrazu zrobic pozadnie.
No ale można to podciągnąć pod "wymiane" (niezbyt sprecyzowałem
)
Ciekawią mnie te metalowe wytłoczki... Z chęcią zobaczył bym jak to wygląda bo szczeże... pierwsze słysze, prosiłbym o fotograficzną dokumentacje (najlepiej na mieczu) coby pogłębić swą wiedze w tym temacie

Ciekawią mnie te metalowe wytłoczki... Z chęcią zobaczył bym jak to wygląda bo szczeże... pierwsze słysze, prosiłbym o fotograficzną dokumentacje (najlepiej na mieczu) coby pogłębić swą wiedze w tym temacie

- GrafRamolo
Nie mam zadnych przykladow tych metalowych wstawek, czytalem o tym w ksiazce o same i widzialem ze dwa przyklady w albumach ale nic ponadto.
Chodzi o coś takiego (fotka Jo Anseeuw) ? Bo jest jeszcze kilka innych typów

- GrafRamolo
Nie chodzilo mi o tradycyjna oprawe imitujaca normalne same. Ta metalowa wkladka jest zrobiona tak z e na pierwszy zut oka czlowiek mysli ze to jakies same dziwnie zabarwione.
- brak jakichkolwiek odniesien historycznych (dla nie uznających substytutów to już wystarczający argument
)
- Steropian pocięty w taki sposób chyba dość szybko się zniszczy.
- Wspomniana gdzieś wyżej konieczność ponownej pracy nad tsuką w przypadku chęci wymiany tegoż materiału (chyba nie warto robić od początku z powodu czegoś takiego jak steropian), no chyba że ma się tsuke jak kłoda - niewyprofilowaną i bez innych wspomnianych bajerków.
(Sam myślałem że z tym nie będzie aż takich problemów... widać się myliłem)
Pozatym To dość buracki materiał nawet jako zastępczy i nie jest spotykany nawet w "3 Mieczach Naginata NinjoSzoguna na stojaku" z allegro tudzież bazaru
, ale to już taka moja luźna myśl.
.

- Steropian pocięty w taki sposób chyba dość szybko się zniszczy.
- Wspomniana gdzieś wyżej konieczność ponownej pracy nad tsuką w przypadku chęci wymiany tegoż materiału (chyba nie warto robić od początku z powodu czegoś takiego jak steropian), no chyba że ma się tsuke jak kłoda - niewyprofilowaną i bez innych wspomnianych bajerków.
(Sam myślałem że z tym nie będzie aż takich problemów... widać się myliłem)
Pozatym To dość buracki materiał nawet jako zastępczy i nie jest spotykany nawet w "3 Mieczach Naginata NinjoSzoguna na stojaku" z allegro tudzież bazaru

To już się domyślam jak to może wyglądaćGrafRamolo pisze:Nie chodzilo mi o tradycyjna oprawe imitujaca normalne same. Ta metalowa wkladka jest zrobiona tak z e na pierwszy zut oka czlowiek mysli ze to jakies same dziwnie zabarwione.

Naklej taki pasek styropianu na trzonek od łopaty i popracuj nią przez trzy godziny non stop- sam zobaczysz czemu nie. Styropian jest miękki- same jest tak twarda że jeśli bierzesz do ręki tsukę jakiegoś tanto bez oplotu i zaciśniesz palce to co delikatniejsze rączki potrafi nieźle podrapać (zwłaszcza świeżo zrobiona). Tak naprawdę Twój wybór, zrobisz jak zechcesz ale IMO szkoda całej pracy jeśli masz kleić styropian.