Wachlarz wojenny

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Hyakusen

Wachlarz wojenny

Post autor: Hyakusen »

Oto na co się natknałem w moich poszukiwaniach :

Sztuka wachlarza wojennego - tessenjutsu

Najstarsza wzmianka na temat wachlarza pochodzi z czasów cesarza Yuryaku ( 457-79 ) . Był to purpurowy wachlarz na końcu długiej tyczki. Mimo to pochodzenie wachlarzy okrywa dość irytująca tajemnica - nie da sie określis gdzie i kiedy pojawiły sie po raz pierwszy. Wiadomo natomiast że ich różnorodnośc była ogromna - od wachlarzy ceremonialnych, przez reprezentacyjne , do domowego użytku.
Wachlarz wojenny, nazwany gumbai osiągnął szczyt popularności w XVI stuleciu - zastąpił miotełkę saihai noszoną przez przywódców.
Gumbai uzywany jest do dziś - między innymi przez sędziów w walkach sumo.

Dokoła początków wachlarza wojennego narosło wiele legend :

- niejaki Yoshitsune pokonał olbrzyma Bankei za pomocą żelaznego wachlarza, blokując nim uderzenia włóczni
- Ganryu ( a to ponoć postac realna )wyszedł bez szwanku z pojedynku z kilkoma samurajami uzywając tylko wachlarza
- Araki Murashige ( też realny ) uniknął zdradzieckiego ścięcia głowy wkładając wachlarz za kołnierz w momencie gdy pochylał się przez próg drzwi....
- członkowie stowarzyszeń otokodate byli tak dobrzy we władaniu wachlarzami że zabroniono im posiadania ich, podobnie zreszta jak i mieczy

Ze sztuki wachlarza znani byli równiez nauczyciele szogunów z rodu Tokugawa - szczególnie ze szkoły Yagyu-ryu.

Podobnie jak gumbai znane były również gunsen ( noszony przez wojownika w zbroi ) oraz tetsu-sen ( noszony na co dzień )

Umiejętnośc poslugiwania się wachlarzami urosła do tego stopnia że niektórzy wojownicy nawet nie fatygowali się do wyciągnięcia miecza z pochwy gdy dochodziło do pojedynku - nie wiadomo dla ilu z nich zakończyło się to dobrze, jednak daje to pewne pojęcie o popularności i skuteczności wachlarzy.

Szkoda że nie moge wrzucać obrazków - mam parę fajnych wachlarzy narysowanych i nawet 3-etapowy przykład uzycia wachlarza w walce z uzbrojonym zamurajem- może kiedys.

Jesli was to interesuje to prosze o pytania - jak będę wiedział na pewno odpowiem :)[/i]
Awatar użytkownika
Hyakusen

Re: Wachlarz wojenny

suplement - składany wachlarz był prawie na pewno produktem stricte japońskim - wiadomo bowiem że Chińczycy nie znali składanych wachlarzy do czasu aż zaprezentowano im te japońskie ( a było to za dynastii Sung, 960 - 1279 ).
I kolejna legenda - podobno wchlarz składany wynaleziono po tym jak jeden z pospolitych producentów zwykłych "machideł" zauważył skrzydła nietoperza który przypadkowo upadł na ziemię , ponoc było to Tambie ( niedlaeko Kyoto) .
Awatar użytkownika
Hatamoto

Post autor: Hatamoto »

Hyakusen, wczoraj sobie myslalem, zeby uruchomic temat o wachalrzu i walce wachlarzem. Cóż, ubiegles mnie. Slyszalem juz o tej legendzie z nietoperzem. Mozesz podac zrodło? "Sekrety samurajów"?
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Bardzo to ciekawe tesz o tym czytalem troche, wiem isz wachlasz bojowy wywoddzi sie od wachlaza sygnalowego urzywanego przez dowudcuf podczas bitew do wydawania rozkazuf, chodzi mi tesz po glowie nazwa Tiessen lub tissen czy to przypadkiem nie jakas odmiana wachlaza ?
Awatar użytkownika
Hyakusen

hmmm...Tessenjustsu to raczej ogólna nazwa tej odrębnej sztuki, nie konkretnego wachlarza..
...co do przykładów wachlarzy to było tego sporo, generalnie można powiedzieć że faktycznie od wachlarza zwykłego do składanego i w ten sam sposób od wachlarza do użytku domowego - do wachlarza wojennego.
jak pisałem, niewiele wiadomo na ten temat, nie jest to popularne obecnie, może pare osób w japonii (z tego co wiem) to kultywuje ale raczej na zasadzie tradycji. W polsce z pewnościa nikt, przynajmniej na razie, bo amatorów co próbują w domach nie liczę....

na pewno jak mi się uda znaleźć coś więcej to napiszę...
.....

i "sekrety samurajów" oczywiście, ale też "swiat księcia promienistego" - ta druga to taka naukowa rozprawa a'propos Japonii za szogunów , bardzo gruba i rzetelna książka...teraz już niestety raczej niedostępna.
Awatar użytkownika
Hatamoto

"Swiat ksiecia promienistego" Ivana Morrisa czyatalem i mam. Ten autor nalezy do grona najwiekszych fachowcow od Japonii (obok J.W.HAlla). "Swiat ksiecia" to ksiażka o epoce Heian i arystokracji dworskiej jeszcze zanim shogunowie i panowie feudalni doszli do wladzy. A wiecie, ze rezyser "ostatniego samuraja" wzorowal sie na bohaterze jednej z ksiazek Morrisa?
Awatar użytkownika
Hatamoto

osukaru pisze:Z tego co wiem to niektóre wachlaże były ostre lub miały jitte
Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym jitte. Moze jakies doprecyzowanie?
Awatar użytkownika
Jigga

Post autor: Jigga »

a jaka jest wuasciwie roznica miedzu gunsenem a tessenem ??
Awatar użytkownika
Hyakusen

Tessen to raczej dośc ogólne określenie sztuki wachlarza, Gunsen był szczególnym jego rodzajem dostepnym tylko dla wojowników w pełnej zbroi.

Jitte - w wachlarzu najczęściej były to listewki brzegowe, a raczej, metalowe jitte z dwóch stron wachlarza, czasami z jednej, albo nawet w środku, jesli wachlarz był duży. przedłużenie jite było jednocześni uchwytem wachlarza.
Awatar użytkownika
Jigga

Post autor: Jigga »

Wielkie dzieki ;] ...
Awatar użytkownika
Okamura

Post autor: Okamura »

Część informacji na ten temat można zaczerpnąć z "Sekretów samurajow" Rattiego i Westbrooka.
Polecam
HANA-WA SAKURAGI
HITO-WA BUSHI
------------------------
Awatar użytkownika
Arisu

Post autor: Arisu »

a w ogóle o wachlarzu? nie tylko wojennym? historia wachlarza? japońskiego, chińskiego, ogólnie w Azji chyba rzecz popularna. zastosowania bojowe też. widziałam "the legend of drunken master" z jackie chanem i tam jest taka śliczna scena z wachlarzem, takim zupełnie zwykłym, nie wzmacnianym. sliczna sprawa. w "bitchunmo" (korea) jest piękna scena walki z wachlarzem, już takim bardziej chyba bojowym... a ulubiona scena z "ostaniego samuraja" to te kilka sekund kiedy pokazują jak jeden gość własnie z wachlarzem cwiczy... przyznam, ze wachlarz to fascynująca sprawa...
百发-百中
Bai3Fa1-Bai3Zhong4
ODPOWIEDZ