i jeszcze :

tak to wygląda.
Ocenę zostawiam Wam.
Moderator: Zarząd
Ot i w tym rzecz. Dobry kawal jest wtedy, gdy wszyscy sie moga posmiac, a ten do takowych nie nalezal...Shirotatsu pisze:Kier zrobił po prostu brzydki kawał
W rzeczy samej - pozostańmy zatem przy "protokole rozbieżności"cmyx pisze:Na tym zakończę bo się robi chyba off topic. Wyraziłem swoje zdanie i nie zamierzam już tego roztrząsać, bo wszystko jest jasne.
Nie ma co się fatygować, skoro masz wydać minimum 1000 zl przy dobrym wietrze, to Ci Empik gratis wyśle do domuyakubu pisze:No, jesli wydali 300 sztuk w 84tym to szybko polece do Empiku, moze jeszcze uda mi sie kupic ;P Gratuluje zdobyczy.
Serio? To podziwiam zapal skanujacych, zdarzalo mi sie czasem cos zeskanowac na studiach, ale walka z tymi piecioma broszurkami by mi nawet do glowy nie przyszla... Az z ciekawosci poszukam w neciecmyx pisze:Wszystkie tomy anatomii Bochenka skanowano więc nie ma rzeczy niemożliwych
Bardzo ciekawy temat japońskich mieczy. Dlatego chcę podzielić się coś Myślę, że wszyscy, jak to, bo tutaj są dużo japońskich mieczy.MadSun pisze:W tym temacie chcilibysmy skupic sie na godnych polecenia ksiazkach traktujacych o wszelkich aspektach dotyczacych miecza japonskiego.
Dopisujcie pozycje, ktore uwazacie za wartosciowe.
Ewentualne dyskusje na temat ksiazek prosze prowadzcie w osobnych tematach. Ten temat ma w zamysle byc tylko przejzysta lista.
Dopisujac jakas pozycje, podobnie jak w przypadku ponizszych ksiazek, wymiencie tytul, autora, dodajcie krotki opis oraz zdjecie okladki.
Tytuł: The Craft of the Japanese Sword
Autorzy: Leon Kapp, Hiroko Kapp, and Yoshindo Yoshihara
Opis: Podstawowa pozycja dla kazdego milosnika miecza japonskiego. Ksiazka zawiera dosyc szczegółowy opis calego procesu powstawania miecza japońskiego poczawszy of wytopu tamahagane, poprzez kucie, hartowanie, szlif po wytwarzanie shira-saya.
Tytuł: Miecz Samurajski - Podrecznik
Autor: John M. Yumoto
Opis: Książka wprowadza czytelnika w tajniki wytwarzania, budowy i konserwacji japońskiego miecza. Znalazły się tutaj podstawowe, ale niezwykle cenne informacje na temat miecza japońskiego.
Tytuł: The Connoisseur's Book of Japanese Swords
Autor: Kokan Nagayama
Opis: Podstawowa pozycja dla kolekcjonerów. Niezwykle przydatna przy rozpoznawaniu poszczególnych szkol i stylów. Bardzo pomocna przy szacowaniu wieku mieczy.
Tytuł: Hawley's Japanese Swordsmiths
Autor: W. M. Hawley
Opis: Spis ponad 30000 kowali japońskich zawierający informacje na temat tego gdzie i kiedy żył i pracował dany kowal, jak sygnował swoje miecze oraz relatywna wartość jego mieczy.
Tytuł: Lethal Elegance
Autor: Joe Earl
Opis: W książce zaprezentowano 150 elementów oprawy miecza japońskiego. Każdy element jest szczegółowo i profesjonalnie opisany. Omówione sa techniki i materiały użyte przy powstawaniu danego elementu oraz symbolizm motywów. Jest to jedna z najważniejszych anglojęzycznych pozycji na temat opraw mieczy japońskich.
Tytul: Jelce Mieczy Japońskich
Autor: Krzysztof Polak
Opis: Katalog ten jest pierwszym pełnym opracowaniem kolekcji tsub ze zbiorów Muzeum Narodowego w Warszawie, zawierającej 117 obiektów. W pierwszej części publikacji opisano japońską broń sieczną, kształty tsub i ich historyczny rozwój, główne typy tsub raz symbolikę ich dekoracji. W drugiej część zamieszczono katalog prezentujący poszczególne obiekty wraz z opisami i fotografiami. Ponadto zamieszczono w niej słownik terminów japońskich, podano chronologię i bibliografię.
Tytuł: Cutting Edge: Japanese Swords in the British Museum
Autor: Victor Harris
Opis: Katalog przedstawia fotografie oraz opisy około 100 najwyższej klasy mieczy japońskich wystawionych w 2004 roku w British Museum. Wielka zaleta owego katalogu jest przystępna cena oraz fantastyczne zdjęcia pozwalające dojrzeć nawet drobne efekty metalurgiczne na mieczach datowanych od początku XIVw do XIXw.