oprawa
Moderator: Zarząd
Re: oprawa
Wielkiej filozofii tu nie ma - masz podstawke na ktorej umieszcza sie kawalek metalu uksztaltowany jak nakago, nasadzasz na niego tsuka, ktora tez ma podporke (mozna regulowac jej polozenie w zaleznosci od dlugosci tsuka). Sprawe ulatwiaja dodatkowo koleczki na dole, za ktore mozesz zaczepic naciagniete ito i uwolnic sobie rece. Sa rozne wariacje "urzadzenia" - tu chyba trzeba za kazdym razem przekladac nakago wyjmujac je spod metalowej klamry, widzialem tez takie gdzie nakago bylo obrotowe tzn mozna je bylo obracac wzdluz dlugiej osi 

- GrafRamolo
Wydaje mi się że taśma poprowadzona jest poprzez jakieś sprytne napinacze dzięki temu nie trzeba jaj ciągle naprężać.
Szanowni i zacni!
Fajnie widzieć, że po dłuższej przerwie forum nadal dobrze prosperuje.
Kieruje się z pytaniem - szukam nowych dłut i zastanawiałem się jakie z sklepowych (może dluta.pl) moglibyście uczciwie polecić? Nie oczekuję fantastycznej jakości, ale zarazem wolałbym lepsze niż gorsze, a przynajmniej takie z którymi można dobrze pracować.
Z pozdrowieniami,
Wojtek
Fajnie widzieć, że po dłuższej przerwie forum nadal dobrze prosperuje.
Kieruje się z pytaniem - szukam nowych dłut i zastanawiałem się jakie z sklepowych (może dluta.pl) moglibyście uczciwie polecić? Nie oczekuję fantastycznej jakości, ale zarazem wolałbym lepsze niż gorsze, a przynajmniej takie z którymi można dobrze pracować.
Z pozdrowieniami,
Wojtek
- bisonn@wp.pl
Ale co chcesz rzeźbić ? bo do robienia saya to potrzebne są zakrzywione najlepiej dłuższe od standardowych a w polsce w sklepach takich nie znajdziesz
- GrafRamolo
Szybkie pytanie na temat japońskiego ito, chcę nabyć takie 6mm szerokości i jestem ciekaw czy jak je dobrze naciągnę na tsuce to mi się zwęzi np. na 5 mm, bo te chiński jak zaplatam to z 10mm robi się 6mm.