ciekawe filmiki z netu

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: ciekawe filmiki z netu

Post autor: GrafRamolo »

1 film nie działa
Awatar użytkownika
LarsOn

Post autor: LarsOn »

Jak kulą w płot ...

Pierwszy link (mi działa) to Yakumaru Jigen Ryu, szanowany i uznany odłam Jigen Ryu, praktykowany głównie w prefekturze Satsuma. Jak widać praktycy kładą ogromny nacisk głównie na atak z wysokiej pozycji hasso (w szkole Jigen nosi nazwę tombo no kamae), a metoda treningowa to głównie suburi, w tym suburi na pniu (widoczne na filmie) lub suburi na wiązce gałęzi. Optymalna ilość zalecana przez szkołę to 5000 suburi dziennie. Dodatkowe ciekawe aspekty to kiai oraz specjalna tsuba z plecionki zakładana na gałęzie.
Pozwala to uzyskać niespotykaną siłę i szybkość ataku. Kiedyś znalazłem opowieść która mówiła, że wojownicy praktykujący Jigen Ryu trenowali na drzewach i w wyniku treningu potrafili je łamać takimi uderzeniami. Ale to raczej średniowieczny PR ;)

Jakby co to żaden ze mnie ortodoks, nie wierzę święcie w skuteczność każdej szkoły i sztuki walki (także wymienionej wyżej), ale wypowiadanie się na tematy o których nie ma się pojęcia staje się ostatnio domeną forum 'Droga Miecza' ...
There is no need for academic theorizing about Budo training. One obtains a theory from a natural understanding based on experiences gained in training.
Teddy

Post autor: Teddy »

Tomashi,
z tą wojowniczką to byś chyba nie chciał mieć do czynienia, jakby miała katanę na podorędziu:
http://www.youtube.com/watch?v=DoYpJqFN ... re=related

A swoją droga jej reakcja po udanym cięciu zaprzecza obiegowym teoriom o zamkniętych w sobie i nie ujawniających emocji Japończykach

Teddy
pozdrawiam
Teddy

Bonsai to sztuka odtwarzająca piękno natury
Awatar użytkownika
Tomashi

Post autor: Tomashi »

Grafie- jeśli ciągle nie działa to wyszukaj na youtube Jigen Ryu i powinno być na pierwszej pozycji.

Lars0n- a niech sobie będzie super-egzotycznym trenowanym w najgłębszej dziurze wszechświata tajnym stylem. Nie zmienia to faktu że używają dziwnego, dysfunkcjonalnego kiai (jednostajne trwałe, a nie w rytm uderzeń, uniemożliwiające swobodne oddychanie), a ich kata wygląda co najmniej dziwnie. Siedziałem w tym i owym stylu, ale kata gdzie uke cofa się bezradnie a tori go tłucze bambusem po łapie w tym samym miejscu drąc się jak ranny loś... sensu w tym nie widzę. Z drugiej strony przydałby się klucz odpowiedzi. Na kendo world są nader skrajne wypowiedzi na temat tego stylu, i to w obie strony...
Najłatwiejszą metodą weryfikacji, ile jest skuteczności w tym stylu byłby sparring z innymi stylami. No ale cóż poradzić, nie zanosi sie na to w przyszłości, chyba że za 10-20 lat sie przejade z fukuro do Satsumy.

Teddy: Rewelacyjne znalezisko :) A właśnie że takie są bardzo fajne. najmilej z mojej sekcji Iaido wspominam koleżankę, której sie fajnie zaczynały oczy świecić, gdy sensei pozwalał jej kata shinkenem robić. :)

PS: jak będzie: "daj swojego maila" po japońsku? :D
Awatar użytkownika
LarsOn

Znalazłem tylko komentarze neutralne lub pozytywne w dwóch tematach: pierwszy dotyczył demonstracji Nodachi Jigen Ryu (trochę inny odłam), a drugi artykułu o Yakumaru Jigen Ryu. Jeśli byłbyś tak miły to wskaż mi proszę te negatywne.
Chyba że mówimy o różnych portalach Kendo World.

Dysfunkcjonalne kiai ? Kiai spełnia bardzo wiele funkcji, wyjaśnij więc proszę skąd wniosek o dysfunkcjonalności.

Styl nastawiony jest na wypracowanie ogromnej siły i szybkości pierwszego uderzenia, stosują inne metody treningowe niż znane Tobie (btw. to drewno to nie bambus tylko długo leżakowanego drzewa isu), a pierwszą reakcją jest negacja i śmiech ? To świetnie opisuje charakterystykę tego tematu który stał się miejscem szyderstw z często wyjątkowo nudnych filmów, a odsetek tych ciekawych szybko dąży do zera ...
There is no need for academic theorizing about Budo training. One obtains a theory from a natural understanding based on experiences gained in training.
Awatar użytkownika
Tomashi

co do Kendo world- cholera wie.

kiai- w iaido kiai nie miałem. W katori kiai służy w pierwszej kolejności wzmożeniu oddychania, aby nie wpadać w zadyszkę, w drugiej zaś wzmocnieniu siły i animuszu. Z tego co zdołałem wyczytać, w Jigen ma ono odstraszać przeciwników.

Ogólnie to masz racje- styl jest inny niż dotychczas mi znane bo wyłania się filozofia one cut, one kill, plus budzące grozę kia, które grozę budzi, ale jednocześnie pozbywa zawodnika tlenu.
Racja, drewno, nie bambus, źle sie przyjrzałem.
Styl jest niecodzienny. A kiai ma komiczne do przesady. Śmiech jest akurat naturalną konsekwencją przy pierwszym zetknięciu z tego typu materią. Wynika to też z faktu że jestem minimalistą, w zakresie formy, a wykrzykiwanie cudacznych kiai tam gdzie wystarczy zwykłe, oss, ei, ia jest dla mnie osobiście przerostem formy nad treścią.

A teraz powiedz Lars0nie, czy krytyka ta nie ma dobrego podłoża w większości przypadków? Wytknięcie cech złych, pochwalenie dobrych? Ukazanie głupoty bądź słabości w jednych przypadkach, i podziw nad czyimiś umiejętnościami w drugich? To że temat obrał ostatnio charakter rozrywkowy jest tymczasowym trendem. Równie dobrze nagle za miesiąc mogą się pojawić filmy wybitnych mistrzów ciekawych stylów. zawsze możesz wsiąść pałeczkę w swoje ręce i zalać nas odpowiednią dozą ciekawego materiału. Albo siąść i nadal marudzić. Możesz zacząć od "4th dan" z węgier, jeśli kojarzysz produkcje.
Awatar użytkownika
LarsOn

Kiai w tym przypadku oprócz animuszu służy również rozluźnieniu mięśni w celu zwiększenia szybkości. Do tego kiai mają tylko jedno, a mianowicie 'Ei'. Każda osoba wykrzykuje je jednak inaczej i stąd może wynikać wrażenie różnorodności.

Co do tematu: konstruktywna krytyka najczęściej jest czymś pozytywnym (ale jak wiadomo jej warunkiem jest chociażby minimalna znajomość tematu), ale wrzucanie ewidentnych bzdur (np. "cięcie" ogórka przy pomocy iaito jako tajny trening tajemniczych koryu) i komentowanie ich to po prostu strata czasu.

Kilka filmów wartych obejrzenia:
Shindo Muso Ryu (jojutsu i kenjutsu)
http://www.youtube.com/watch?v=Qv8icGROwJE
http://www.youtube.com/watch?v=eQ1c5mHr34U
http://www.youtube.com/watch?v=lzQ_2HucTEs
Ciekawe wykorzystanie sprzętu ochronnego w Shorijin Ryu Kenpo
http://www.youtube.com/watch?v=UqqsObwWSxQ
Owari Kan Ryu Sojutsu, bardzo ciekawa metoda pchnięć
http://www.youtube.com/watch?v=4n0DTONItK8
Zamiast filmu '4th dan' który jest dosyć ciekawy i jak najbardziej wart uwagi lepiej obejrzeć dłuższy film (możliwe że kiedyś ktoś już go polecał) o egzaminach na 8 dan kendo
http://www.youtube.com/watch?v=MXMfPPWkMVY
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Oj panowie Panowie, mało żeście łyknęli widać treningów, albo macie bardzo schematycznych nauczycieli ;)
Identyko ćwiczenia czasem mamy, nie walimy co prawda w gałęzie ale biegamy w wzdłuż sali na jednym długim kiai robiąc non stop jakieś cięcia. Po prostu dobre ćwiczenie na oddychanie i kontrolę oddechu. Polecam prosty test, zróbcie sobie walkę z 20 przeciwnikami każdy po 2 min, żadnych przerw, nie na śmierć i życie ale na zmęczenie, 20 świeżych jeden po drugim. Gwarantuje zadyszkę, a potem poćwiczcie tego typu kiai, trochę medytacji trochę ćwiczeń oddechowych dla nurków swobodnych i powtórzcie ze miesiąc, dwa sparingi, gwarantuje poprawę wydolności bez oczywistej pracy nad samą kondycją.

Co więcej najpierw pokazują ćwiczenie, a potem jego praktyczną aplikacje, łamią za jego pomocą drzewce yari. Zeby złamać taki drzewiec trzeba na pewno mocno walnąć i czasem nie raz dlatego walą kilka razy ale żeby oszczędzić sprzęt tori się wycofuje i tylko czeka. Natomiast trzeba uderzyć kilka razy a kilka szybkich bardzo ciosów lepiej jest zrobić na jednym długim kiak niz na kilku krótkich, bo nie da się zwyczajnie rady robić z 4 tak szybkich efektywnych.

Wiem wiem powiecie ale przecież nic nie złamali, ano nie złamali bo uderzają tępym bokenem nie mieczem, inna waga inna siła nie uderzają w drzewiec yari który jest cieńszy tylko gruby drąg itp.

Jak dla mnie nie ma tu nic dziwnego, dziwować może dlatego, że nie znamy powodów ale kiedy się pozna powód wydaje mi się, że wszystko nabiera sensu.

Widziałem rzeczy z pozoru bardzo normalne i klasyczne ale robione tak w oderwaniu od korzeni że dopiero były śmieszne. Małe detal je różniły od klasycznej formy ale te detale świadczyły o wszystkim czyli o tym że ktoś po prostu małpuje a nie rozumie o co chodzi. Dla mnie to jest najgroźniejsze.

ps mi się otworzył tylko ten film, nie wie czy to ten sam. pisałem w odniesieniu do tego obrazu.
http://www.youtube.com/watch?v=YVSONNESfyE
Awatar użytkownika
[KoP]

Post autor: [KoP] »

Awatar użytkownika
Tomashi

http://www.youtube.com/watch?v=Ome-szNTvtU

Musze przyznać, facet mnie zaciekawił tymi ninja informacjami. Interesująca rzecz, warto by jakoś mniej lub bardziej legalnie zdobyć książeczke którą reklamuje :)
Shouryu

Post autor: Shouryu »

Metoda obrony przed wilkiem, przednia. :D

Ciekawy koncept pracy, opisać metoday ninja, na podstawie sposóbów jakimi sie przed nimi zabezpieczano.
Przełomu w badaniach nad ninja pewnie nie będzie. Ale można się książką i tak zainteresować. :wink:
Kaname

Post autor: Kaname »

James Williams dodaje bardzo ciekawe filmy, widzieliscie? Uwielbiam Tameshigiri w jego wykonaniu.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

wow jakie wielkie ketchupy maja w usa...
Awatar użytkownika
LarsOn

Ciekawy film z 9. Zen Nippon Kobudo Enbu Taikai (rok 1986)
http://www.youtube.com/watch?v=AdlHitG0l0M
http://www.youtube.com/watch?v=8KdBXnobveo
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Bardzo Bardzo, dzięki Lars.
Awatar użytkownika
kerikawon

Post autor: kerikawon »

Jak nie było to fajnie, jak było to trudno przypomnę.

http://www.youtube.com/watch?v=Z_14oZa1 ... r_embedded

Po tylu trafieniach w łapki, jeszcze się nie nauczyli ich chować.
Drogą mi jest jedynie odnosić zwycięstwo jakąkolwiek bronią..... numer GG 5588919 na okrągło
Awatar użytkownika
Mr Smail

Post autor: Mr Smail »

jak tak patrze na ten 1 turniej szermierki Toyama to mam nieodparte wrazenie ze "nasze chlopaki" to by rozniesli ta impreze w pyl :-)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
kerikawon

Post autor: kerikawon »

Roznieść to może nie ale, ale słowo dominacja nabrała by nowego znaczenia ;). Kiedyś miałem okazję sparować z "Kop"em z forum Sądzę że on sam rozniósłby ich bez zbytniego sprężania. Słyszałem ze zamierzasz wstąpić na W3. Miło by było .....
Drogą mi jest jedynie odnosić zwycięstwo jakąkolwiek bronią..... numer GG 5588919 na okrągło
Awatar użytkownika
Mr Smail

to zalezy od terminu naszego ciecia maty, jesli udaloby sie to zgrac, to bardzo chetnie przyjde na W3, niestety na dwa przyjazdy do Wawy mnie nie stac - wiec wszystko zalezy wlasnie od naszego ciecia maty :-)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
bisonn@wp.pl

Post autor: bisonn@wp.pl »

Awatar użytkownika
Mr Smail

japoczyk zawsze wymysli cos tak, ze juz bardziej skomplikowanie sie tego nie da zrobic :-) :-)
Tomasz Kuszewicz
Buikukai Polska

www.aikido-buikukai.pl/
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Fuck, dokopały by mi.
Awatar użytkownika
Mr Smail