
Jedzenie po japońsku
Moderator: Zarząd
Re: Jedzenie po japońsku
Do piwa polecam orzeszki ziemne/fasolki w wasabi 

Re: Jedzenie po japońsku
Z racji tego, że mieszkam w Japonii jem japońskie jedzenie codziennie 
Z moich ulubionych to kare raisu, okonomiyaki, sushi, oyakodon, takoyaki, ramen, i wiele wiele innych

Z moich ulubionych to kare raisu, okonomiyaki, sushi, oyakodon, takoyaki, ramen, i wiele wiele innych
Re: Jedzenie po japońsku
Może to zabrzmi zbyt standardowo ale ja uwielbiam sushi i jadam co najmiej 2 razy w tygodniu, czasami częściej więc jest to w naszym domu norm, nawet dla mojej córeczki (2,5 roczku ) sushi to nic nadzwyczajnego.
A oto moje przepisy i dobre rady na szybkie sushi,na podstawie doswiadczenia:
Jak wiemy najważniejszy do sushi jest :
- ryż (koniecznie do sushi czyli małe okragłe ziarenka),
- ryba (ja najczęściej uzywam łososia z marketu lekko wędzonego )
- nori (algi )
- sos sojowy (yamasa,kikkomon)
- wasabi (chrzan japoński zielony )
- ocet ryżowy (najlepiej japońsski ale można zastąpić octem jabłkowym )
Mając te składniki rządzimy w kuchni, nie bedę sie rozpisywał jak robię każde sushi, napiszę jedna na jaką okazje jakie sushi nadają mi się najlepiej.
Czyli jeżeli mają przyjść goście i jest i ch wiecej wtedy najlepsze jest ugotować ryż postawić na stole w dużej misce, pokroić nori na cztery cześci podać na talerzyku , a reszta idzie mniej wiecej tak:
Do miseczek kroje, ogórki w paski, marchewka,owoce morza,ryby,omlet,awokado,imbir (to konieczne przy wielu samakach do oczyszczania kubków samkowych i paste z pory,tuńczyka i majonezu,
Każdy gość sam komponuje swoje suschi
naprawde polecam bo nie ma duzo pracy a przyjecie rewelacja!
Jeżeli brakuje mi nori robie tylko nigiri czyli ryba na ryż i jedzonko gotewe, też pycha.
Jak nie mam ryżu to w marketach jak ktoś się zna to wynajdzie,jest jeden gatune ryżu może nie rewelacja ale sushi wyjdzie - nazywa sie S.O.S
A jak naprawde chce posamkować to robie maki i nigiri w różnych postaciach , ale to już dłuższy temat!
Pozdrawiam miłośników sushi
A oto moje przepisy i dobre rady na szybkie sushi,na podstawie doswiadczenia:
Jak wiemy najważniejszy do sushi jest :
- ryż (koniecznie do sushi czyli małe okragłe ziarenka),
- ryba (ja najczęściej uzywam łososia z marketu lekko wędzonego )
- nori (algi )
- sos sojowy (yamasa,kikkomon)
- wasabi (chrzan japoński zielony )
- ocet ryżowy (najlepiej japońsski ale można zastąpić octem jabłkowym )
Mając te składniki rządzimy w kuchni, nie bedę sie rozpisywał jak robię każde sushi, napiszę jedna na jaką okazje jakie sushi nadają mi się najlepiej.
Czyli jeżeli mają przyjść goście i jest i ch wiecej wtedy najlepsze jest ugotować ryż postawić na stole w dużej misce, pokroić nori na cztery cześci podać na talerzyku , a reszta idzie mniej wiecej tak:
Do miseczek kroje, ogórki w paski, marchewka,owoce morza,ryby,omlet,awokado,imbir (to konieczne przy wielu samakach do oczyszczania kubków samkowych i paste z pory,tuńczyka i majonezu,
Każdy gość sam komponuje swoje suschi
naprawde polecam bo nie ma duzo pracy a przyjecie rewelacja!
Jeżeli brakuje mi nori robie tylko nigiri czyli ryba na ryż i jedzonko gotewe, też pycha.
Jak nie mam ryżu to w marketach jak ktoś się zna to wynajdzie,jest jeden gatune ryżu może nie rewelacja ale sushi wyjdzie - nazywa sie S.O.S
A jak naprawde chce posamkować to robie maki i nigiri w różnych postaciach , ale to już dłuższy temat!
Pozdrawiam miłośników sushi

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Re: Jedzenie po japońsku
A tutaj jak to wygląda w Nagoya. Cały zestaw kosztował mnie niespełna 45 zet.

Dodam że tatar z łososia był superancko niesamowicie smaczny.

Że nie wspomnę o kluchach. Najlepszy udon jadłem w Futami, coś bajkowego .

Za to Ise słynie z dania Shabu-shabu jest to delikatna wołowina, warzywa i cała reszta co smakuje też fantastycznie.

A tak wygląda miejsce (stół) do tego dania z kociołkiem na gazowym palniku.

A to przepyszna zakąska.

Tak to wygląda w Japonii.
Jak by co mam więcej kulinarnych atrakcji.
Z pozdrowieniami
Jacek KIER

Dodam że tatar z łososia był superancko niesamowicie smaczny.

Że nie wspomnę o kluchach. Najlepszy udon jadłem w Futami, coś bajkowego .

Za to Ise słynie z dania Shabu-shabu jest to delikatna wołowina, warzywa i cała reszta co smakuje też fantastycznie.

A tak wygląda miejsce (stół) do tego dania z kociołkiem na gazowym palniku.

A to przepyszna zakąska.

Tak to wygląda w Japonii.
Jak by co mam więcej kulinarnych atrakcji.
Z pozdrowieniami
Jacek KIER
Re: Jedzenie po japońsku
Na Kiera zawsze mozna liczyc, ze sie z nami podrazni - jak nie miecze to pyszne zarcie 

Re: Jedzenie po japońsku
Yakub, a może taki całkiem nowy temat o zamkach w Japonii(nie mylić z zamkami w drzwiach) ?
Re: Jedzenie po japońsku
Cokolwiek co nacieszy nasze oczy jest dobre i pozadane 
