Moje dzieła : )
Moderator: Zarząd
Re: Moje dzieła : )
Dzięki .
Oczywiście chodzi mi o link.
A swoja drogą reszta głowni całkiem niezła.
Oczywiście chodzi mi o link.
A swoja drogą reszta głowni całkiem niezła.
- bisonn@wp.pl
Bardzo podoba mi się strona Chrisa Osborna ma piękne studio .
No i miecze wszystkich bardzo ładnie prezentuje.
Nie znałes tej stronki? (sory Jianie że tak nie na temat)
No i miecze wszystkich bardzo ładnie prezentuje.
Nie znałes tej stronki? (sory Jianie że tak nie na temat)
Nazwiska autorów prac i ich wyroby znam ale tej strony nie widziałem wcześniej.Niestety tą konkretna kataną lepiej żeby się nie chwalili.
- GrafRamolo
Może i studio ma fajne ale to co wisi na ścianach woła o pomstę do nieba!!!!!!
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
- bisonn@wp.pl
No fajne podoba mi sie to zdjęcie ze zbliżeniem nz ostrze ładnie oczysczone, chociaż ryski są czym je zrobiłeś kamieniami palca czy ostatnim,a jak ostatnim to jakiej gradacji masz ostatni kamień,
no i hamon biały jest ,ale chyba taki troszkę naciągany to znaczy nieprawdziwy Jianie słuszne spostrzeżenie czy się mylę? no i wymiary podaj
no i hamon biały jest ,ale chyba taki troszkę naciągany to znaczy nieprawdziwy Jianie słuszne spostrzeżenie czy się mylę? no i wymiary podaj
wymiary sa na mojej stronce, hamon po hadori, jeżeli wrstwy są bardziej widoczne i jest ich mniej wtedy hamon nie wychodzi taki jak byśmy chcieli.
Jian, Twoja praca jest coraz bardziej profesjonalna dlatego nie będę pisał co jest dobre ale skupie się na błędach.
Użycie dwóch rodzajów stali jest błędem.Jak byś użył tylko np N8E to nie było by widać takiej różnicy warstw .
No i dokładność spasowania elementów jest bardzo ważna zwłaszcza ,że to najprostsza forma tanto. Jest mało elementów więc trudno ukryć niedokładności.
Użycie dwóch rodzajów stali jest błędem.Jak byś użył tylko np N8E to nie było by widać takiej różnicy warstw .
No i dokładność spasowania elementów jest bardzo ważna zwłaszcza ,że to najprostsza forma tanto. Jest mało elementów więc trudno ukryć niedokładności.
tak wiem , zdaję sobie z tego sprawę gdyż dopiero zaczynam zabawe ze skówaniem, następnym razem postaram sie robić jak doradzasz ( za co dziekuje )
daleko mi do tego co bym chciał osiągnąć, ale praca praca i jeszcze raz praca
daleko mi do tego co bym chciał osiągnąć, ale praca praca i jeszcze raz praca

Jeśli chodzi o mnie, to nie bardzo podchodzi mi to owalne zakończenie saya, nie pasuje w ogóle do całości. Ale to tylko takie moje odczucie.
Co co precyzji wykonania, np. szlifu, to doskonale rozumiem że jeśli nie ma się pełnego kompletu kamieni, to trzeba iść na pewne kompromisy
(sam to przerabiam).
Generalnie wrażenia jak najbardziej pozytywne (choć ten "dziwerowaty" wzór na głowni... rrrr!
). Czekam na kolejne prace.
Pozdrawiam!
Co co precyzji wykonania, np. szlifu, to doskonale rozumiem że jeśli nie ma się pełnego kompletu kamieni, to trzeba iść na pewne kompromisy

Generalnie wrażenia jak najbardziej pozytywne (choć ten "dziwerowaty" wzór na głowni... rrrr!

Pozdrawiam!
wzór saya zaporzyczony z oryginału i tak też chciał klient
dla tego tak i wyszło
ale dziekuje za opinie

dla tego tak i wyszło
ale dziekuje za opinie
- Shirotatsu
Jian no,no - bardzo ładnie i coraz lepiej.
Ale ...
niestety krzywo Ci wyszło bohi - za bardzo opada ku dołowi im blizej jest kissaki. Może tego tak bardzo nie widać, ale jak juz ktoś zobaczy to psuje nieco cały efekt.
No i bardzo Cię proszę - przestań w końcu te głownie robić z damastu. Taka głownia zawsze przywodzi mi na myśl chińskie wyroby - nic na to nie poradzę.
Jesteś już na tyle zaawansowany, że powinieneś zacząć zgrzewać ze sobą jeden materiał - wcale nie jest to wiele trudniejsze a jaka potem satysfakcja.
Ale ...
niestety krzywo Ci wyszło bohi - za bardzo opada ku dołowi im blizej jest kissaki. Może tego tak bardzo nie widać, ale jak juz ktoś zobaczy to psuje nieco cały efekt.
No i bardzo Cię proszę - przestań w końcu te głownie robić z damastu. Taka głownia zawsze przywodzi mi na myśl chińskie wyroby - nic na to nie poradzę.
Jesteś już na tyle zaawansowany, że powinieneś zacząć zgrzewać ze sobą jeden materiał - wcale nie jest to wiele trudniejsze a jaka potem satysfakcja.
I święta prawda Shiro
wiem że powinno się to robić z jednego materiału i tak też będę czynił.
Dzieki za uwagi i opinie....

wiem że powinno się to robić z jednego materiału i tak też będę czynił.
Dzieki za uwagi i opinie....