To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Wykonujecie przepiękne miecze zgodnie z tradycją japońskich rzemieślników - coraz bardziej mnie to wciąga lecz na początek muszę iść na przysłowiowe skróty co w waszym odczuciu będzie profanacją...
Mam nadzieję, że się nieobrazicie i pomożecie

Chciałbym wykonać możliwie szybko i tanio swój pierwszy miecz. Założenia są takie:
- ma być solidny w konstrukcji o trochę dłuższym ostrzu ok.80cm
- wyglądać zgodnie z kanonami
- służyć do ewentualnych treningów cięć i walki
I teraz powieje heretyzmem:
- nie mam możliwości kucia więc chciałem kupić płaskownik 8x80mm i wyciąć HydroJetem kształt głowni od razu wygięty i go po prostu oszlifować
pytanie 1: czy dostępna stal 50HS w takich płaskownikach którą ktoś stosuje na miecze tradycyjne będzie odpowiednia? Zaznaczam, że nie wszystkie gatunki stali są dostępne w takich płaskownikach.
pytanie 2: czy hartowanie całości (nieselektywne) zwiększy krzywiznę oszlifowanego już ostrza?
pytanie 3: czy może lepiej wyciąć z płaskownika bez wygięcia i samo hartowanie załatwi sprawę i wygnie ostrze?
pytanie 3: czy tylko hartowanie selektywne wygnie samo głownię?
pytanie 4: Kto i za ile mógłby dla mnie takie ostrze zahartować w wersji z glinką i bez?
pytanie 5: jaka powinna być grubość ostrza gotowego miecza - czytaj: jaki gruby płaskownik wystarczy, czy są jakieś standardy wymiarowe miecza?
To dopiero początek drogi - mam nadzieję że Was do siebie nie zraziłem.... Czytałem trochę forum i nie na wszystkie pytania znalazłem odpowiedzi ...
....Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź na powyższe pytania

ps. piękne rzeczy wykonujecie - wczoraj siedziałem do ... dzisiaj do 2 giej nie mogąc oderwać oczu.