jinhachimaki
Moderator: Zarząd
jinhachimaki
Czy ktorys z szanownych forumowiczow jest w posiadaniu zdjec badz linkow do takowych przedstawiajacych oryginalne jinhachimaki? Moga byc wszelkiego typu, od tych z pojedyncza plytka, plytkami laczonymi elementami kolczymi a nawet te z przyszytymi monetami.
-
jinhacimaki
obejrzyj sobie koncowke siedmiu samurajow - dowodca samurajow zaklada cos takiego do koncowej bitwy z bandytami.....
-
Re: jinhachimaki
P.S. rowniez w filmie Mibu Gishiden/when the last swords were drawn/?/ - w scenie treningu shinsengumi uzywa sie czegos w tym rodzaju....
Dziekuje sensei ale chodzi mi konkretnie o dobre zdjecia zabytkowych jinhachimaki - jako ze widzialem je wlasnie na filmach, rycinach itp zaciekawily mnie. W sumie jest to zawsze kawalek metalu przyszyty do opaski z materialu, ale jak wiadomo na tym forum nie zadowalamy sie takimi zbytkowymi informacjami i pragniemy czegos wiecej 

Nie wiem czy to cokolwiek pomoże, ale Hijikata Toshizo ma takie na głowie na swoim pomniku:

"Bycie Basilem zobowiązuje"
Fajny pomnik ! 

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
No fajny, nadawalby sie do ogrodka
Jakbys kiedys Grafie znalazl chwile na zeskanowanie czegos z ksiazki bylbym wdzieczny (nie spieszy sie).

- GrafRamolo
Yakubu problem w tym że nie mam skanera. Ale zapraszam do pracowni chętnie pokażę.
Do czego w ogole jinhachimaki sluzylo?
To jest moje przypuszczenie, ale przypadkiem nie do ochrony głowy podczas mieczowego "sparingu" ?
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Taka tez byla moja pierwsza mysl, ale chyba nawet jakby bokkenem przywalic to taka blaszka wiele nie pomoze.
takie "małe blaszki" uratowały niejednego przed śmiercią lub kalectwem spowodowanym pęknięciem czaszki, tak samo jak i kaski na budowie zwiększają szanse przy bezpośrednim uderzeniu które przyjęte na gołą głowę na pewno skończyłoby się śmiercią. tak, jinhachimiaki służy do ochrony przedniej części czaszki i jest rodzajem hełmu. w innych kulturach okresu - także w europie, afryce, i na całym świecie stosowało się podobne zabezpieczenia tego miejsca przed podstawowym ciosem prostym w łeb (zdaje się że Zulusi nosili prawie identyczne jak ta co miał Kambei czy Kikuchiyo w Shichinin no samurai).
taka ochrona była wygodna i lekka i skutecznie potrafiła zmienić trajektorię strzał, grotów i wrogich głowni. w sparringu także świetnie spełniała swoją ochronną rolę.
jeśli ustalimy że każdy hełm składa się (uogólniając) z obręczy i czaszy to wyjaśni nam to sprawę pochodzenia jinhachimaki.
taka ochrona była wygodna i lekka i skutecznie potrafiła zmienić trajektorię strzał, grotów i wrogich głowni. w sparringu także świetnie spełniała swoją ochronną rolę.
jeśli ustalimy że każdy hełm składa się (uogólniając) z obręczy i czaszy to wyjaśni nam to sprawę pochodzenia jinhachimaki.
- GrafRamolo
postaram się zrobić ale nic nie obiecuje.
Ponadto chroniło przed spływaniem potu do oczu i przed rozcięciami czoła tak by krew nie zalała oczu. Znany trick hiszpańskich nożowników polegał na błyskawicznym machnięciu przeciwnikowi ostrzem po czole tak tylko by lekko zadrasnąć, krew spływała i zalewała oczy. Ponadto w japonii osoba zawiązująca na czole materiał manifestuje tym samym swoją gotowość na śmierć. (kamikaze na przykład)
Ponadto chroniło przed spływaniem potu do oczu i przed rozcięciami czoła tak by krew nie zalała oczu. Znany trick hiszpańskich nożowników polegał na błyskawicznym machnięciu przeciwnikowi ostrzem po czole tak tylko by lekko zadrasnąć, krew spływała i zalewała oczy. Ponadto w japonii osoba zawiązująca na czole materiał manifestuje tym samym swoją gotowość na śmierć. (kamikaze na przykład)
Cześć
Ja słyszałem Grafie, że teraz w nowoczesnej Japonii, zawiązanie opaski na czole znaczy już tylko to samo co np. w Polsce podwinięcie rękawów flanelowej koszuli czyli "jestem gotów i biorę się do tej ciężkiej fizycznie roboty". Przyznam, że nie wiem na 100% czy to prawda.
Teddy
Ja słyszałem Grafie, że teraz w nowoczesnej Japonii, zawiązanie opaski na czole znaczy już tylko to samo co np. w Polsce podwinięcie rękawów flanelowej koszuli czyli "jestem gotów i biorę się do tej ciężkiej fizycznie roboty". Przyznam, że nie wiem na 100% czy to prawda.
Teddy
pozdrawiam
Teddy
Bonsai to sztuka odtwarzająca piękno natury
Teddy
Hachimaki zawiazywal chlop idac w pole, ciesla budujacy swiatynie i wojownik idac do boju - czyli kazdy bral sie za swoja robote. Tak wiec przeslanie jest jak najbardziej prawdziwe.
- GrafRamolo
Teddy pewnie tak ale ja miałem na myśli czasy dawne, poza tym jak napisałeś zawiązywał je ktoś idący do swojej roboty a robotą samuraja była walka.
Cześć
Oczywiście, że podstawową robotą samuraja była walka, a że we wszystkim dążyli do perfekcji, to w tej robocie cięcia musiały być perfekcyjnie czyste, nie chodzi mi oczywiście o krew tylko o technikę
Taki żart Grafie, przepraszam może nie na miejscu, to chyba z radości że tydzień ciężkiej pracy się skończył.
Teddy
Oczywiście, że podstawową robotą samuraja była walka, a że we wszystkim dążyli do perfekcji, to w tej robocie cięcia musiały być perfekcyjnie czyste, nie chodzi mi oczywiście o krew tylko o technikę

Taki żart Grafie, przepraszam może nie na miejscu, to chyba z radości że tydzień ciężkiej pracy się skończył.
Teddy
pozdrawiam
Teddy
Teddy