MOJE TSUBY
Moderator: Zarząd
Re: MOJE TSUBY
w sumie rysunek nie zawsze musi byc ostry, ja powiem szczerze wole takie lekko zamazane , dlatego takie robie
no ale skoro tak mówicie... postaram sie nastepnym razem:) teraz bede robił cos azuroego:)

Najbardziej podoba mi się ta tsuba z pniami drzewa, może to tratwy? w każdym razie super.Natomiast ta ostatnia sprawia wrażenie nieskończonej.
no Arku i to sie nazywa japonski klasycyzm
tsubka jak z minionej epoki ,bardzo fajna .Dlugo ja ogladalem i tylko ten ,,slaczek -zygzak prostokatny'' mi nie dokonca siada taki jakby troche na sile ,jakby dla ozywienia zeby sie wjecej dzialo ?
A jej spokuj bardziej pasuje ,tak mi sie wydaje a nie krytykuje

A jej spokuj bardziej pasuje ,tak mi sie wydaje a nie krytykuje

brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam
Świetna - surowa,bojowa Tsuba, w sam raz do miecza użytkowego !
"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
- GrafRamolo
Arku to twój wyrób czy zakupiony?

Myślę, że w tym wypadku mosiądz bardziej pasuje od złota 

"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
no i to jest to - w dobrą stronę idziesz Arek.
wstawki z mosiądzu bardzo na miejscu.
kaku mimi w tym przypadku wydaje się że świetnie podkreśla charakter całości. tylko jak dla mnie mogła by ta tsuba być grubsza - tak około 5mm.
wiesz, można by mówić to i owo - kwestia gustów - ale prawda jest taka że to wygląda jak normalna japońska tsuba.
gratuluję wyczucia - takie wyczucie to właśnie talent.
wstawki z mosiądzu bardzo na miejscu.
kaku mimi w tym przypadku wydaje się że świetnie podkreśla charakter całości. tylko jak dla mnie mogła by ta tsuba być grubsza - tak około 5mm.
wiesz, można by mówić to i owo - kwestia gustów - ale prawda jest taka że to wygląda jak normalna japońska tsuba.
gratuluję wyczucia - takie wyczucie to właśnie talent.
Najprostsze = najlepsze. Najprostsze nie znaczy proste do wykonania
. Gratulacje całej kolekcji, którą miałem przyjemność właśnie obejrzeć. Oby tak dalej 

Taekwon!!!
Arek, to po prostu japońska tsuba
no i dobrze - tak, takie proste tsuby, jeśli są umiejętnie wykonane to świetnie oddają charakter przedmiotu. sporo się takich tsubek naoglądałem (zapewne nie tylko ja) na różnych stronkach z oryginałami i w albumach i taka prosta estetyka do mnie przemawia.
spytam czy kolor patyny jest w rzeczywistości taki brunatno-rdzawy, czy to może wina zdjęcia?
spytam czy kolor patyny jest w rzeczywistości taki brunatno-rdzawy, czy to może wina zdjęcia?
- GrafRamolo
Druga choć nie jest zła to powiem szczerze że ślady mogła by mieć bardziej równe.
patyna je taka brazowa:) ta tsuba to taki w ogóle eksperyment miał byc;)
Arku jak widzę bardzo udany experyment, barzdzo mi się tsubka podoba.
Na priva możesz podać cenę jak masz zamiar ja sprzedać
Na priva możesz podać cenę jak masz zamiar ja sprzedać

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Arek tsuba w porządku, chociaż myślę,że chodziło Tobie o nieco inny efekt.Obraz psuje jaśniejsza patyna w rowkach bo w starych tsubach w zagłębieniach patyna jest zwykle najciemniejsza.Ale to drobiazgi tsuba zdecydowanie na plus.
rowniez przylanczam sie do gratulaci .
jak mozesz powiec cos wiecej o tej patynce
jak mozesz powiec cos wiecej o tej patynce
brk mi polskich znakow wiec zgury uprzedzam
tsubke z tatami patynowałem, własciwie to ona sie sama patynowała:) wywaliłem ja na zime do ogrodu i niedawno ją odnalazłem:):):) była oczywiście zardzewiała - i o to mi chodziło. wystarczyło spolerowac i zabezpieczyc woskiem:)
Arku pomysl na ta tsube to chyba z tad wzioles
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %26otn%3D4
edit: czym dluzej porownuje te dwie tsuby tym bardziej podoba mi sie twoje wykonanie Arek, orginal ma troche za duzo tych "slaczkow"
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %26otn%3D4
edit: czym dluzej porownuje te dwie tsuby tym bardziej podoba mi sie twoje wykonanie Arek, orginal ma troche za duzo tych "slaczkow"
Ostatnio zmieniony 15 marca 2009 przez norinaga, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek San ma nadzieje że w miarę praktyki też będę robił takie rzeczy. Jak na to patrze to uśmiech sam ciśnie się na usta. Oby tak dalej 

Taekwon!!!