jaka powinna być filozofia na wyższych stopniach iaido?

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

jaka powinna być filozofia na wyższych stopniach iaido?

Post autor: krzysiek83.1983 »

Jaka w pytaniu jakie jest wasze zdanie na temat filozofi na wyższych poziomach iaido tak już od 6 dan iaido zwyż, oraz jak się powinno wykonywac formy kata na tych wyższych poziomach wtajemniczeniach.
Jakie macie na ten temat zdanie bardzo proszę o wszelką opinię.
antoni maciej dietl

Re: jaka powinna być filozofia na wyższych stopniach iaido?

Post autor: antoni maciej dietl »

jak tam bedziemy to sie dowiemy - nie ma innego sposobu....
Awatar użytkownika
Jian

Post autor: Jian »

no chyba faktycznie jak bedziemy na tym poziomie to bedziemy mieli jakieś pojecie,ja jestem shodan wiec nie wiele jeszcze wiem :wink:
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

Rozumien i szanuje wasze wypowiedzi, ale chodzi mi jakie macie spostrzerzenia z np. z obserwacji mistrzów oraz jakie jest wasze zdanie oraz interpretacja taka prywatna wiem że tego mało kto wie ale jakie macie spostrzerzenia, uwagi itd tylko wasze zdanie.
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

krzysiek83.1983 pisze:Rozumien i szanuje wasze wypowiedzi, ale chodzi mi jakie macie spostrzerzenia z np. z obserwacji mistrzów oraz jakie jest wasze zdanie oraz interpretacja taka prywatna wiem że tego mało kto wie ale jakie macie spostrzerzenia, uwagi itd tylko wasze zdanie.
Wiesz mistrzowie w szóstymi danami robią kata po swojemu a my to mamy robić jak nam każą i to be honest to mamy gówno do powiedzenia w tej kwestii... Jak będziemy mieli szóstego dana to będziemy robić inaczej niż teraz, ale nie koniecznie lepiej :D

Tylko nie wiem czy ktokolwiek z forum tego doczeka, bo to kawał czasu zanim się zda na takowego danika...

Ja niby mam zdawać na sandan, ale chyba pojadę do ameryki jesienia więc to może być koniec mojego iaido. W Ithaca (stan Nowy jork, na południowym krańcu jednego z Jezior Palcowych) gdzie mam mieszkać nie ma sekcji iaido i promieniu przeszło 100 mil też nie ma. Więc to różnie w życiu bywa...
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

Dziękuje za odpowiedz, mam nadzieje że nie zaprzepaścisz tylu lat treningu iaido jestem dobrej myśli i życze sukcesów. Nadal czekam na wasze spostrzeżenia oraz opinie.
Piitaa-san

Post autor: Piitaa-san »

mushin?, ale to najlepiej zapytac kogos z takim danem, u nas skromnie niestety :P
Awatar użytkownika
marciniak

Post autor: marciniak »

krzysiek83.1983 pisze:Dziękuje za odpowiedz, mam nadzieje że nie zaprzepaścisz tylu lat treningu iaido jestem dobrej myśli i życze sukcesów. Nadal czekam na wasze spostrzeżenia oraz opinie.
Czemu twierdzisz ze mialbym zaprzepascic? Bez przesady. Iaido mozna cwiczyc ale nie trzeba. Dzisiaj robie to ale jutro moze znajde sobie inne zajecie, rownie wciagajace.
Katsumushi Dojo Manchester
Awatar użytkownika
krzysiek83.1983

Wiesz skoro posiadasz juz stopień mistrzowski to szkoda byłoby zrezygnować no cóż ale takie jest życie ja wiem że niezależnie co mi życie przyniesie to iaido zawsze będe trenowac chodzby samemu pod gołym niebem ale każdy ma swoje plany i sprawy niezalezne od nas powodzonka życze.
ODPOWIEDZ