CHENESS czy Hanwei?
Moderator: Zarząd
-
CHENESS czy Hanwei?
Czy miał ktoś z was doświadczenie z tego typu mieczami?Które z was nadaja się najlepiej do tamashigiri?
Re: CHENESS czy Hanwei?
Ja mam cheness , sie nadaje. Koledzy z hanewiami pewnie powiedza że też się ich iecze nadają.
Nawet płaskownik naostrzony się nadaje.
Zależy czego szukasz.
Nawet płaskownik naostrzony się nadaje.
Zależy czego szukasz.
Ja doświadczeń nie mam, ale wiem, że właścicielem obu firm jest Paul Chen, czyli jeden i ten sam skubaniec 
Cheness to ostrza "nowoczesne" z bardzo wytrzymałej stali 9260 (może zostać wygięte o 90 stopni i się nie rozkrzani !).
Hanwei natomiast jest bardziej tradycyjny, wszystkie ich ostrza są hartowane selektywnie, mają wybielane hamony i ładniej się prezentują, jednak te przyzwoite modele się do niczego nie nadają.
Osobiście to jeśli ma pan do dyspozycji nieco większą kwotę, to polecałbym np nabycie ostrza Cheness w shirasaya i zakupienie oprawy u rodzimego oprawo-roba
Pozdrawiam serdecznie!

Cheness to ostrza "nowoczesne" z bardzo wytrzymałej stali 9260 (może zostać wygięte o 90 stopni i się nie rozkrzani !).
Hanwei natomiast jest bardziej tradycyjny, wszystkie ich ostrza są hartowane selektywnie, mają wybielane hamony i ładniej się prezentują, jednak te przyzwoite modele się do niczego nie nadają.
Osobiście to jeśli ma pan do dyspozycji nieco większą kwotę, to polecałbym np nabycie ostrza Cheness w shirasaya i zakupienie oprawy u rodzimego oprawo-roba

Pozdrawiam serdecznie!
"Bycie Basilem zobowiązuje"
-
czy mając na myśli ''przyzwoite modele'' chodzi ci o serie performance?dzięki i pozdrawiam
Taaa.. Akurat się nie wuginają! Mi sie wygło!
Fakt, mogłem drzewa nie rąbać.
Ale fakt, na ebayu znaleść tanie ostrze cheness shirasaya, i niech chłopaki oprawią. Powinno byc idealnie. Nie tylko do cięć.
Fakt, mogłem drzewa nie rąbać.

Ale fakt, na ebayu znaleść tanie ostrze cheness shirasaya, i niech chłopaki oprawią. Powinno byc idealnie. Nie tylko do cięć.
Sorki, nie bardzo wiem o co mi chodziło z tymi "przyzwoitymi modelami" (trochę mi dzisiaj odwala). Przepraszam za utrudnienia 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
"Bycie Basilem zobowiązuje"