Tsuka Ito
Moderator: Zarząd
Tsuka Ito
Witam!
Chciałem się zapytać, ile Ito należy zakupić (jaką długość) do zaplecenia standardowej rękojeści ? Czy są jakieś ogólne wymiary dot. rękojeści (np. że na 9 sunów tyle i tyle ito.) ? Od czego najlepiej zacząć ? I ostatnie, czy do oplotu Katate-Maki trzeba więcej/mniej materiału czy jak ?
Serdecznie pozdrawiam !
Chciałem się zapytać, ile Ito należy zakupić (jaką długość) do zaplecenia standardowej rękojeści ? Czy są jakieś ogólne wymiary dot. rękojeści (np. że na 9 sunów tyle i tyle ito.) ? Od czego najlepiej zacząć ? I ostatnie, czy do oplotu Katate-Maki trzeba więcej/mniej materiału czy jak ?
Serdecznie pozdrawiam !
"Bycie Basilem zobowiązuje"
Re: Tsuka Ito
Na zwykłą tsuka około 4 metry jakieś wychodzi średnio 

W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
Według mego wyobrażenia katate-maki nie powinien "zżerać" dużo Ito
. Jest to raczej mało "masywny" oplot 

"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Tutaj małe sprostowanie, są dwa rodzaje oplotu pod nazwą Katate, a ten o który pytałem ( i zarazem popularniejszy) wygląda tak:

Tutaj akurat w wersji zdaje się z podwójną tasiemką.
Inna opcja, która jak na moje oko jest znacznie mniej atrakcyjna:

Pozdrawiam!

Tutaj akurat w wersji zdaje się z podwójną tasiemką.
Inna opcja, która jak na moje oko jest znacznie mniej atrakcyjna:

Pozdrawiam!
"Bycie Basilem zobowiązuje"
http://www007.upp.so-net.ne.jp/m-kenji/tsukamaki.html Tutaj jest Bazylowe źródło 

"Drogą jest mi jedynie odnosić zwycięstwo, jakąkolwiek bronią" - Miyamoto Musashi.
Podaja rozne metody obliczania dlugosci ito. Pamietam ze jedna polegala na tym, ze owijales spiralnie cala tsuka do konca i wracales jeszcze do chyba 2/3 dlugosci tsuka. To co otrzymales zawiniete to dlugosc wystarcajaca do oplotu. Druga metoda: do dlugosci tsuka w calach dodajesz 3 i otrzymujesz dlugosc w stopach np. przyjmujac, ze cal to 2,5 cm a stopa to 30 cm mozna dla 25 cm tsuka (10 cali) policzyc
10 + 3 = 13 stop
13 x 30 = 390 cm
To sa chyba dwie najpopularniejsze metody z jakimi sie spotkalem.
10 + 3 = 13 stop
13 x 30 = 390 cm
To sa chyba dwie najpopularniejsze metody z jakimi sie spotkalem.
A nie wiecie, czym można zastąpić skórę płaszczki pod oplotem ?
Bo widzę, że w tym drugim Katate-Maki jest czymś zastąpiona
.

Jak na moje oko to też same ale czernione.
W walce na śmierć i życie wygra ten,który zdecydowany jest w niej zginąć...
W takim razie na moje oko ta płaszczka miała mocno przerzedzone guzy
.

-
stosuje sie rozne gatunki plaszczek,rowniez rekinow.same z rozmaitych czesci ciala i jeszcze barwione.najpiekniejsze guzy sa ze srodka grzbietu starej plaszczki i one sa widoczne przy kashira od strony omote,inne czesci ida na strone ura lub na tansze miecze/iaito...