Pytanie odnośnie iaido
Moderator: Zarząd
- krzysiek83.1983
Pytanie odnośnie iaido
Jak myślicie czy zasady nauczania iaido czyli keiko, tanren i renshu to nie jest to samo co zasady nauczania shu-ha-ri tylko dostosowane do sztuki iaido jakie jest wasze zdanie piszcie
Re: Pytanie odnośnie iaido
Wiesz, tak naprawdę keiko, tanren, renshu, shugyo itd. to raczej etapy treningów (pisał o nich np. Draeger) niż jakieś konkretne zasady, do tego nie odnoszą się wcale konkretnie do iaido, mogą występować w sztukach walki, ale także w ikebanie, chanoyu czy praktyce zen, nazwałbym je raczej ... terminami "ogólno japońskimi", mocno związanymi z japońskim pojmowaniem nauki i nauczania.
Tak samo shu ha ri może być zastosowana w dowolnym przypadku, także w iaido.
Natomiast co do samej zamienności to dla mnie nie ma różnicy, ja na drobne się nie rozmieniam, chociaż shu ha ri zawsze lubiłem sobie wyobrażać jako koło, a kolejne etapy treningu jako koło z kresek. Nigdy nie zgłębiałem poszczególnych etapów ani struktur treningu bo zamiast trenować zastanawiałbym się pewnie czy to już kolejny poziom czy jeszcze ten sam.
Pozdro.
Tak samo shu ha ri może być zastosowana w dowolnym przypadku, także w iaido.
Natomiast co do samej zamienności to dla mnie nie ma różnicy, ja na drobne się nie rozmieniam, chociaż shu ha ri zawsze lubiłem sobie wyobrażać jako koło, a kolejne etapy treningu jako koło z kresek. Nigdy nie zgłębiałem poszczególnych etapów ani struktur treningu bo zamiast trenować zastanawiałbym się pewnie czy to już kolejny poziom czy jeszcze ten sam.
Pozdro.