Hakama - która najlepsza?

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Marcus65

Hakama - która najlepsza?

Post autor: Marcus65 »

Witajcie! Mam takie pytanie: którego producenta hakamy polecilibyście? Obecnie mam hakamę Maturo i układa się ona bardzo kiepsko. Trudno też zrobić estetyczny węzeł, bo himo są dosyć grube i sztywne. Jestem więc zdeterminowany, by zakupić nową, lepszą. Dlatego proszę Was o sugestie.

Pozdro
Awatar użytkownika
LarsOn

Re: Hakama - która najlepsza?

Post autor: LarsOn »

Hm ... Ja i kilku znajomych mamy hakamy Hokkaido z odpowiednio przedłużonymi himo, jak chcesz mogę Ci dać do ręki wręcz jakoś przy okazji treningu i sam ocenisz :) Ja jednak jestem zadowolony :D
Awatar użytkownika
Marcus65

Post autor: Marcus65 »

No właśnie widziałem, że Twoja hakama fajnie się układa, a przynajmniej dużo lepiej niż moja. Chętnie ją pomacam :D
Na szczęście maj się już kończy i w czerwcu będę mógł regularnie przybywać na treningi, bo w tym miesiącu masakra.

Pozdro
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Jeśli nie jesteś wysoki (tak do 180cm) poszukaj na ebay jedwabnych starych hakam. Układają się świetnie nigdy nie de fasonują i są bardzo przyjemne. Jedynie jak w wszystko w starej Japoni ciężko o duże rozmiary i trochę pachną naftaliną.
ODPOWIEDZ