moje nowe dojo
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
moje nowe dojo
Kuge jak zajrzysz tu to ci opowiem o moim nowym dojo i co wogule dzieje sie u mnie w sprawach mieczowatych. Ale chce miec od ciebie sygnal.
- GrafRamolo
Re: moje nowe dojo
Zmienilem dojo z powoduf prywatnych to w sumie nie rozmowa na internet ale teraz chidze do nowego klubu jeli chodzi o miecz. Zasadniczo nadal jest to kenjutsu nie iaido ale moze i iaido zaczne jak dobze pjdzie. Teraz dojo mam 8min na roweze od domu i jest to dojo z prawdziwego zdarzenia ma 2 sale durza i mala oraz na durze kilka pokoi. A niedlugo naokolo bedzie ogrud japonski ale na razie trzeba bylo podloge zamiatac by cwiczyc bo budowa trwala ale jusz po i gluwna sala dziala. Wszystko w dodatku za jakis rok bo ja tle przewiduje na dopieszczenie budynku bedzie w motyw japonski czyli suwane dzwi papierowe, maty na podlogach nie tylko takie do cwiczen ale takze takie oryginalne itp. Full wypas jednym slowem. A treningi mam teraz 3 razy w tygodniu wreszcie i nie cwiczymy tylko w powietrzu ale i sa konkretne sparingi na furukoshinaje czyli takie shinaje obszyte skutra ale nie ma sie co oszukiwac boli jak cholera. Wiec teraz choc niby jusz cwiczylem jakis czas okazalo sie rze nic nie umiem i zaczynam od praktycznie zera co prawda sansei zapisal mnie do grupy zaawansoanej ale czuje sie tam jak chlopiec na posylki mam nadzieje rze nadrobie szybko braki.
Ale w kazdym razie jest fajny klimat i atmosfera i o to chodzi przeciesz, W koncu mam z kim pogadac i podzieic sie zainteresowaniami na poziomie. jak chcesz sobie costam choc niewiele poczytac oto adres www.budojo.pl/dojo
Ale w kazdym razie jest fajny klimat i atmosfera i o to chodzi przeciesz, W koncu mam z kim pogadac i podzieic sie zainteresowaniami na poziomie. jak chcesz sobie costam choc niewiele poczytac oto adres www.budojo.pl/dojo
- GrafRamolo
sluchaj takie pytania raczej kuge zadawaj on jest z tamtych stron ja wiem jakie sa szkoly tu w warszawie na slonsku oprucz szkloy kuge nie znam nic. Ale sprubuje sie czegos dowiedziec
- Chifuretsu
Oscar - jeśli chodzi o kendo/kenjutsu, to wg. kendo.pl można u nas ćwiczyć u wspominanego zresztą przez Ciebie pana Michała Młota.
Że zacytuję:
"Katowicki Klub Kendo - AZS Katowice - Sekcja Kendo
Michał Młot
ul. Brzozowa 27
41-600 Świętochłowice
Poland
tel.: (0 - ... 32) 245 36 01
e-mail michalmjoo@go2.pl
Sensei: Michał Młot - 2 dan kendo, 1 dan naginata "
Ale wiesz, że ja nie wiem, jak to się ma praktycznie
...
Że zacytuję:
"Katowicki Klub Kendo - AZS Katowice - Sekcja Kendo
Michał Młot
ul. Brzozowa 27
41-600 Świętochłowice
Poland
tel.: (0 - ... 32) 245 36 01
e-mail michalmjoo@go2.pl
Sensei: Michał Młot - 2 dan kendo, 1 dan naginata "
Ale wiesz, że ja nie wiem, jak to się ma praktycznie

argh... dlaczego wcześniej tu nie zajrzałem...
dane podane przez Chifu są prawdziwe, katowicka sekcja kendo istnieje, opłata miesięczna to 30zł, trzeba należeć do Akademickiego Związku Sportowego (opłata roczna - 60zł, dla studentów 40 albo 50, nie pamiętam). jeśli nic się nie zmieniło to treningi są w poniedziałki o 20 i w piątki o 19.30
mail do Michała Młota to zubrovka@o2.pl (michalmjoo@go2.pl jest chyba nieaktualny)
trenowałem tam, ale niestety musiałem przerwać treningi, mam nadzieję ze tymczasowo
dane podane przez Chifu są prawdziwe, katowicka sekcja kendo istnieje, opłata miesięczna to 30zł, trzeba należeć do Akademickiego Związku Sportowego (opłata roczna - 60zł, dla studentów 40 albo 50, nie pamiętam). jeśli nic się nie zmieniło to treningi są w poniedziałki o 20 i w piątki o 19.30
mail do Michała Młota to zubrovka@o2.pl (michalmjoo@go2.pl jest chyba nieaktualny)
trenowałem tam, ale niestety musiałem przerwać treningi, mam nadzieję ze tymczasowo

- GrafRamolo
30 zl! ooo wy szczesliwcy ja musze ostatnie buty sprzedac by miec na trening a wy za 30 zl mozecie chodzic!
- Chifuretsu
Oskar, Kuge wysłał w ubiegłym roku we wrześniu i nic, ja bym na Twoim miejscu skorzystała z @ podanego przez Hakima
.
Hakim, a kiedy Ty sie do nas wybierzesz? Niedaleko masz
.

Hakim, a kiedy Ty sie do nas wybierzesz? Niedaleko masz

wybrać się? tzn. żeby trenowac iaido, czy zeby się spotkać? 
[edit]
acha, dosałem pw

[edit]
acha, dosałem pw

- Chifuretsu
Trenować zresztą też
.

zajęcia odbywają się w budynku uniwersytetu śląskiego (na sali gimnastycznej), na ulicy bankowej 12. kiedy jeszcze chodziłem, to zajęcia wyglądały tak - najpierw mycie sali (zwykle 2 osoby to robią), puźniej 15 minut rozgrzewki, najczęściej graliśmy w piłkę. po rogrzewce zaczyna się trening, ćwiczenie suburi, haya suburi, itp. duzy nacisk położony jest na kiai. następnie cwiczenia w parach, kiedy byłem ostatni raz, w sekcji były 4 zbroje, więc tylko 4 osoby mogły je ubrać, reszta trenowała bez. puźniej ci w zbrojach walczyli ze sobą, a reszta nadal w parach powtarzała ćwiczenia. po wszystkim dziękowaliśmy za lekcje nauczycielowi i sobie. można było jeszcze zostać i zadawać pytania. całość trwała od 1,5 do 2 godzin. Michał Młot jest wymagający, ale mozna z nim normalnie pogadać.
oczywiście że możesz przyjść z bokkenem, ale pierwszego dnia dowiesz się ze dobrze jest zacząć zbierać na shinai
i chyba (jesli wszystko pujdzie dobrze) od stycznia znowu zacznę chodzić
oczywiście że możesz przyjść z bokkenem, ale pierwszego dnia dowiesz się ze dobrze jest zacząć zbierać na shinai

i chyba (jesli wszystko pujdzie dobrze) od stycznia znowu zacznę chodzić

Ok dzięki wielkie. Aha co do stroju to rozumiem wystarczy hakama i keikogi??
- Chifuretsu
- GrafRamolo
Trening cierpliowsci i hartu ducha! niezla sztuczja!
bleh... naprawde nie wiem dlaczego tak się stało, osukaru

- Chifuretsu
- GrafRamolo
nie pamietamy bo nie oglondalismy 

Mam pytanie niezbyt związane z tematem. Czy u was na treningach ktoś leworęczny może trzymać bokken po swojemu i robić wszystkie techniki "lustrzanie" czy musi ćwiczyć tak samo jak praworęczni?
]:->
- GrafRamolo
O kurcze!!! Wiesci szybko sie rozchodza!!!
Niestey albo na szczescie jak kto woli ja sam robie sylwka w tym roku dla eliternego grona 15 osub czyli ja i 14 modelek. Ale moze jak atomsfera siadzie doszczetnie to wpadniemy tam ale male sa szanse. Za puzno mi sansei powiedzial.
Niestey albo na szczescie jak kto woli ja sam robie sylwka w tym roku dla eliternego grona 15 osub czyli ja i 14 modelek. Ale moze jak atomsfera siadzie doszczetnie to wpadniemy tam ale male sa szanse. Za puzno mi sansei powiedzial.
- Chifuretsu
Noo, ja dostałam na adres admina Muso, bardzo to ciekawe
.
Fajna impreza się zapowiada, z przyjemnością bym pojechała, szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej, coś by się może sekcyjnie zorganizowało...

Fajna impreza się zapowiada, z przyjemnością bym pojechała, szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej, coś by się może sekcyjnie zorganizowało...
- GrafRamolo
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA jakbym wiedzial wczesniej rze gydbyscie wiedzieli wczesniej to byscie przyjechali to bym nie robil sam sylwa tylko poszedl tam i wreszcie bym zapoznal awszmosciuf osobiscie swiety fiucie! Ale okazja by byla kurcze fajans no! Ale pech!
- Chifuretsu
Spróbujemy zebrać się wcześniej za rok
. Ale jeszcze raz powiem, że szkoda - kto wogóle wpadł na to, żeby te zawiadomienia dopiero teraz rozsyłać?

- GrafRamolo
pewnie sansei
szalony z niego chlopak

- Chifuretsu