Shoryu, czy mógłbyś podzielić się informacjami o tym, w jaki sposób rozwiązujecie problem walk w bractwach rycerskich, no i oczywiście napisz coś o nie dającej mi spokoju po nocach odzieży ochronnej

Pozdrawiam, Nebril
Moderator: Zarząd
1. Ma ktoś zdjęcia, reprodukcje, rysunki itp. japońskich tarcz? Zawsze mnie ten temat interesował.Shouryu pisze:W japonii zrezygnowano z tarcz ok. VII wieku, w europie musiało minąć jeszcze 1000. lat. No i nie można zapomnieć, że broń palna bardzo zmieniła pole walki.
No tak. To jest przykład jak bardzo niektóre bractwa ssą.W tym czsie panie zajmująsię robieniem krajek, kibicowaniem panom lub tańcami średniowiecznymi.
Mówię o inscenizacjach bitew średniowiecznych, moim zdaniem one nie oddają realiów.Shouryu pisze:Ihei, mógłbyś wyjaśnić o jaki realizm ci chodzi, bo raz że nie bardzo pamientam co napisałem, a dwa sam pogubiłem się we własnyk postach. Było by mi łatwiej odpowiedzieć gdybyś sprecyzował.
To jest główny zarzut względem bractw rycerskich, że oni mają chore zamiłowanie do zbroi płytowych, które się pojawiły w późnym średniowieczu jako odpowiedź na pierwsze modele broni palnej (XIV wiek najwcześniej) i rezultat znacznego postępu w dziedzinie metalurgii itd. Ich praktyczne zastosowanie było bardzo krótkie jak na tą długą epokę, ponieważ już w XVI wieku udoskonalono muszkiety na tyle, że zbroje tego typu mogły spełniać funkcje co najwyżej ozdobne.nie każdy miał pełną płytową
Wiesz co... Porównaj sobie bitwy pod Antiochią i po Legnicą. W pierwszej w desperackiej szarży krzyżowcy rozbijają o wiele większą armię, wspinając się przy tym na szczyt swoich możliwości taktycznych. Pod Legnicą Mongołowie wystrzelali konie spod rycerzy i ich rozjechali. Warto dodać, że wbrew późniejszym skomleniom polskich kronikarzy, było ich mniej niż rycerzy.b) tym mongołom też tak łatwo nie było się do tych "konserw" dobrać![]()
Ale faktem jest, wprowadzili oni zmiany w euopejskie rzemiosło wojenne, np. szable.
Jasne, jak masz coś do powiedzenia o Mongołach, to chyba wszyscy chętnie przeczytają.Shouryu pisze:Co do osiągnięć miltiarnych mongołów, mogę się z tobą jeszcze posprzeczać, jeśli będziesz miał ochotę.
![]()
Spróbuję się nie zgodzić.MadSun pisze:Jesli chodzi o bieglosc we wladaniu bronia to mysle, ze europa na pewno nie ustepowala Japonii.