zakup KATANY

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Dawq

zakup KATANY

Post autor: Dawq »

Witam chciałbym zakupić sobie katanę oczywiście do treningu (tameshigiri) nie do galeri lub pokazu nie mam za dużo pieniędzy ale jestem bardzo zainteresowany kulturą japońską a więc znalazłem na portalu allegro kilka ciekawych dla mnie ofert a więc proszę o komentarze do podanej broni( i o niewyśmiewani sie ze mnie)

http://www.allegro.pl/item275217180_kat ... tojak.html\

http://www.allegro.pl/item274513761_kat ... 60_40.html

http://www.allegro.pl/item276779821_kat ... lonce.html

http://www.allegro.pl/item274516074_kat ... 60_40.html

Dziękuje za wypowiedzi proszę także o podawanie stron z katanami bo te na allegro za miesiąc moga być już sprzedane[/url]
Ostatnio zmieniony 5 lutego 2008 przez Dawq, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RKGalery

Re: zakup KATANY

Post autor: RKGalery »

Wiesz- z nihonto nic to wspólnego nie ma. Pierwszy link nie działa, drugi to chińczyk, hinomaru to syf zupełny- niezależnie od ceny nie ma sensu go kupować, czwarty też cudaczny- plus minus na poziomie drugiego.

BTW- do walki ? Chcesz walczyć metalowym mieczem ? To proszenie się o poważne kontuzje.
h0rant

Post autor: h0rant »

Gdybym miał wybierać z tego zestawu obstawiłbym w ostateczności na pozycję 2 albo 4. Faktycznie chińszczyzna, ale może jako przyrządy do tameshigiri by się nadały (teoretycznie, w praktyce mogą mieć przecież wady techniczne, które do takowego użytku je w końcu zdyskwalifikują).
Link numer 1 nie działa.

Tak btw. zawsze ciekawiło mnie dlaczego wszyscy nowi pasjonaci kulturą japońską swoją podróż rozpoczynają niemal zawsze od zakupu miecza. :wink:
Kami

Post autor: Kami »

Zapytanie jest trochę enigmatyczne... Katanę do walki??!! Żadna z powyższych nie nadaje się do walki, może jakieś lekkie tamashigiri, ale też bez ludzi w promieniu 5 metrów. Do przyjmowania realnych ciosów trzeba by czegoś lepszego a i tak niewątpliwie ostrze się zniszczy (pomijając już kwestie bezpieczeństwa). Może lepiej i bezpieczniej będzie spróbować bokenem a do treningu kupić iaito? Iaito na pewno bardziej ucieszy wzrok a i chirurg będzie miała mniej roboty ze zszywaniem ran po walce :wink:
krisiun

Post autor: krisiun »

Całkowicie zgadzam się z Kami.Do treningu walki lepiej użyj bokkena.Nie radzę używać ostrej katany w walce kontaktowej.
Rafal_D1

Post autor: Rafal_D1 »

Witam. Również mam zamiar dokonać zakupu pierwszej Katany i rozważam możliwość zamówienia któregoś z tych dwóch produktów:

http://www.goods.pl/product/description/1262/

http://www.goods.pl/product/description/1263/

Czy mogę prosić o opinie na temat tych mieczy, oraz ich wytrzymałości i rade który ewentualnie kupić? Jego przeznaczeniem ma być głównie trening cięć, jednakże na poziomie bardzo amatorskim.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ja zawsze polecam cierpliwość i zbieranie a w miedzy czasie trening. Wtedy gdy uzbierasz sumę odpowiednią na dobry miecz będziesz wykonywał cięcia mniej amatorsko i w dodatku dobrym mieczem czyli same plusy.
Rafal_D1

Jaką sumę trzeba uzbierać aby kupić sobie przyzwoity miecz? I czy mógłbym prosić o jakieś sprawdzone źródło z którego ów Katanę mógłbym zakupić??
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To jest trudne pytanie. Nie jestem na razie w stanie odpowiedzieć na nie precyzyjnie, jedynie mogę wskazać drogi poszukiwań.

Myślę że kwota to kolo od 3500zł
A szukać można u naszych rodzimych kowali. Można też co polecam całym sercem szukać ostrzy Japońskich z II Wojny.

Oba sposoby są dobre jednak mają ukryte haczyki.
Jeśli chodzi o naszych kowali w kraju, to już trzeba rozmawiać z nimi osobiście oni wyjaśnią co i jak.

Jeśli zaś chodzi o stare miecze to trzeba się dobrze znać by nie nabyć podróbki lub słabego egzemplarza, trzeba się także czasem liczyć ze szlifem, choć to oczywiście zależy od konkretnego egzemplarza. Problemu z renowacją nie ma są u nas fachowcy, jednak to oczywiście koszty, choć naturalnym jest że ostrza zniszczone kosztują mniej. Więc kwestia kalkulacji. Trzeba czasem też poprawić to i owo przy oprawie by nadawała się do ćwiczeń.
Rafal_D1

żadne z tych dwóch ostrzy nie nadaje się do ćwiczeń?
Kurokami

Post autor: Kurokami »

ja mam tego practicala XL (to ten bez bohi). właściwie powinienem polecać - ale rzecz jasna to kwestia gustu, predyspozycji ćwiczącego oraz w jakim celu kupuje się miecz. ten egzemplarz posiada kilka cech których szukałem - a dla innych mogą być dyskwalifikujące :)
te miecze są bardzo szerokie i mają służyć do tameshigiri - ostre, twarde głownie. jeśli ktoś lubi ciężkie miecze, z szerokimi głowniami to moge polecić - z tym że ja od razu oddałem ten miecz do zrobienia nowej oprawy.
jeśli tego nie bierze się pod uwagę to raczej niewiele się wykrzesa z tego miecza zarówno pod względem użytkowym jak i estetycznym będzie to zawsze chińskie "coś a la katana".
jeśli jest się początkującym to do treningów polecam szczerze dobry bokken przez pierwsze kilka miesięcy dla obycia się z uchwytem, koordynacją, specyfiką ruchów itd a następnie tępe iaito. potem można kupić coś do cięcia jeśli ktoś lubi :). hanweie sprawdzają się w tameshigiri dosyć dobrze jak na chińczyki - trzymają ostrość i są twarde. musiałbyś dbać o głownię aby się nie pobrudziła bo może zajść rdzą. poza tym w serii Performace, Hanwei poprawil geometrię - nawet znacznie i pare innych rzeczy.
wiesz - wszystko zależy czego i do czego szuka się miecza. pogłębiaj wiedzę i szukaj - dopasuj miecz do własnych potrzeb i zamiarów.
Rafal_D1

Ile wyniosłaby wymiana tsuki wraz z całą oprawą? I czy byłoby to rozsądne rozwiązanie? :)
Kurokami

ogólnie wymiana oprawy w tym mieczu to skomplikowana sprawa z uwagi na spore parametry.
musisz zamówić sobie raczej nowe okucia, przemyśleć całą sprawę o jaką oprawę Co chodzi, a następnie z gotowymi projektami porozmawiać z twórcami opraw na forum i uzgodnić szczegóły. to tak w skrócie.
ja nie mogę mówić tu o cenach ponieważ jest to raczej sprawa indywidualnie określanego zakresu pracy.

"czy wymiana tsuki wraz oprawą to rozsądne rozwiązanie ?"
wg mnie jedyne rozwiązanie. do tego stopnia iż gdybym się z tym nie liczył od początku to w ogóle nie kupiłbym tego miecza :)
Rafal_D1

Moge wiedzieć ile Ciebie wyniosło doprowadzenie tego miecza do stanu użytkowego? Pomijając cenę jego zakupu :)
Kurokami

chętnie odpowiedziałbym wprost i pokazał fotografie "przed i po", ale operacja jest jeszcze w toku :)
wiesz, jeśli się uprzesz żeby naprawdę przerobić wszystko i zamówić okucia robione, może to wyjść drugie tyle co miecz albo i więcej.
ale ja okucia już miałem (dwa komplety do wyboru) więc tu już kosztorys jest inny. musisz do tego podejść indywidualnie.
naprawdę musisz uzgadniać to bezpośrednio z wykonawcą - najpierw ustalić limit budżetowy oraz własną wizję i z tą wiedzą rozmawiać z wykonawcą.
nie mogę więc podać konkretnej sumy ponieważ w Twoim wypadku może być zupełnie inna.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Te miecze do tameshigiri są świetne bo są piekielnie ostre gdyż mają inna geometrie niż miecz japoński i szerokie. Ale ta sama cech powoduje że nie są to japońskie miecze a tylko sportowe przyrządy do cięć. Sam musisz sobie odpowiedzieć czego szukasz.
Kurokami

istotnie, wszystko to kwestia zastanowienia się przed zakupem czemu ma służyć miecz.
Rafal_D1

do Grafa: Szukam właśnie takiego miecza który nadawałby się idealnie do cięć. Więc jestem już przekonany do dokonania zakupu. Jeszcze tylko małe pytanie. Czy byłbyś w stanie wykonać mi nową oprawę do tej katany??
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tak, tym się zajmuje, tylko miej na uwadze, że ja wykonuje tylko prace w metalu.
Rafal_D1

GrafRamolo pisze:Tak, tym się zajmuje, tylko miej na uwadze, że ja wykonuje tylko prace w metalu.
mam to traktować jako wadę czy zaletę? :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Przestrogę :) Chodziło mi i to że nie wykonam saya lub tsuka i nie polakuje bo nie potrafię ale oczywiście mogę skierować do osób robiących to wspaniale.
Ja robie elementy metalowe i umiem zapleść i tego mogę się podjąć jeśli klientowi podobają się moje prace i zgodzi się na moje ceny.
A w dziale "Pokaż swoje prace" umieściłem niedawno moje portfolio do ściągnięcia więc możesz zapoznać się z moimi wyrobami i sam je ocenić. Oczywiście ja nie jestem jedyną osobą i na forum jest kilku innych bardzo zdolnych artystów, którzy robią wspaniałe oprawy.
Rafal_D1

Te oprawy są piękne ale obawiam się że nie będę dysponował takimi funduszami.
Zastanawiam się czy nie mógłbyś wykonać dla mnie skromnej oprawy w kolorze czarnym? Chodzi mi o najzwyklejszą oprawę może z wygrawerowanym napisem na tsubie. Mogę wiedzieć jakiego rzędu byłyby to koszta i naturalnie czy jest to możliwe? :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Wysłałem Ci wiadomość.
Rafal_D1

tak z innej beczki. Mogę prosić o opinię na temat tej "zabawki" :) http://www.hanzoswords.com/Real-Bamboo- ... 7-402.html

oraz tego:
http://www.hanzoswords.com/Beauty-and-t ... 2-319.html
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

Pierwszy jakiś taki niekrzywy :P
Watashi no hobākurafuto wa unagi ga ippai desu.
ODPOWIEDZ