Sygnatura
Moderator: Zarząd
Sygnatura
Powoli i nieskładnie próbuje tworzyć broń która ma przypominać nihonto, jak mi się to udaje to inna sprawa.
Te moje wyroby wypadało by jakoś sygnować, a kompletnie nie wiem co w takiej sygnaturze zawrzeć, a jeszcze bardziej nie wiem jak to zapisać w japońskim piśmie
Proszę o pomoc
Te moje wyroby wypadało by jakoś sygnować, a kompletnie nie wiem co w takiej sygnaturze zawrzeć, a jeszcze bardziej nie wiem jak to zapisać w japońskim piśmie
Proszę o pomoc
Re: Sygnatura
Podstawowe informacje i wzory prostych sygnatur znajdziesz tutaj:
http://www.geocities.com/alchemyst/kanji/kanji1.htm
http://www.geocities.com/alchemyst/kanji/kanji1.htm
- GrafRamolo
Karendt borykam się z tym samym problemem. Jest niestety złożony a polega na tym iż język japoński w szczególności pisany jest dość trudny. I pomijając fakt kaligrafii, która jest ciężka i można się jej uczyć latami pozostaje problem znaczeń. W japońskim każdy znak ma kilka znaczeń a w złożeniach ilość tych znaczeń się pomnaża. Dlatego czasem wymyśliwszy coś samemu można popełnić niezłe fopa. Mam znajomych na japonistyce i pomimo wielu lat nauki sygnatury na mieczach są dla niech nie czytelne, gdyż zazwyczaj są pisane starym japońskim. I tu kolejny problem. Jeśli się podpisywać to jak? Czy jak na większości mieczy w starym języku czy może w obecnym. Ponadto jesteśmy europejczykami i starając się usilnie imitować kanji zawsze będzie to wyglądać dość połamanie, to jak by kazać Japończykowi recytować greckie poematy. Z powodu różnic kulturowych będzie bardzo nieskładnie akcentował, recytował i deklamował. Ja osobiście stwierdziłem że nie będę się silił na podpisywanie się po japońsku, ponadto co widać na pierwszy rzut oka nie jestem Japończykiem, jestem Polakiem to dlaczego mam pisać po japońsku? Wymyślam własny podpis bardziej graficzny niż literniczy i tak mam zamiar się podpisywać. Może jak pojadę do Japonii posiedzę tam kilka lat będę biegle posługiwał się ich językiem i dostane przydomek Japoński wtedy zmienię podpis, do tego czasu wolę coś mi bliższego.
co do sygnatury panowie mieszkamy w polsce wiec sugeruje uzycia jako sygnatury np.inicjałów
lub czegos w tym stylu
sygnatura sluzyla rozpoznawaniu miecznika i jego prac
i ta idea powinna wam przyswiecac
a kto wie moze za pare lat rarytasem bedzie zakup ostrza sygnowanego np: H.J.P. 2007.11.05
no ale jestem tylko "dzieckiem we mgle"
lub czegos w tym stylu
sygnatura sluzyla rozpoznawaniu miecznika i jego prac
i ta idea powinna wam przyswiecac
a kto wie moze za pare lat rarytasem bedzie zakup ostrza sygnowanego np: H.J.P. 2007.11.05
no ale jestem tylko "dzieckiem we mgle"
odszukaj rdzeń swego nazwiska, przypisz mu jakieś przybliżone znaczenie ogólne (nazwa, przedmiot, gatunek etc) i znajdź kaligraficzny odpowiednik w japońskim. Mój aktualny awatar to "yagurumagiku" czyli bławatek - pochodna mojego polskiego nazwiska.
- bisonn@wp.pl
Czy ma ktoś zdjęcie przyżądu do robienia sygnatur ,tki żeby się najlatwiej robiło i jakiś opis jak tego urzywać?
Próbowałem przecinakiem na płaskowniku zwykłym dość dobrze wychodziło ale na nakago już był problem bo jest bardziej twarde.
Próbowałem przecinakiem na płaskowniku zwykłym dość dobrze wychodziło ale na nakago już był problem bo jest bardziej twarde.
- GrafRamolo
Gdzieś miałem to pokazane, muszę poszukać., Generalnie jest to po prostu puncyna zakończona malutkim trójkącikiem.