palenisko
Moderator: Zarząd
Re: palenisko
Grafie jeslibedziesz mial troche czasu to ja bym prosil o ten schemacik:) z gory dzieki
- GrafRamolo
Ja pamietam ale skaner mi padl aparat pojechal na wakacje a kolega ktory ma skaner tez wyjechał.
- Shirotatsu
Sephirot - wentylator od "klimy" w elegancie
A tu jest cały proces budowy paleniska japońskiego oraz miecha skrzynkowego (z wymiarami)
http://www.twinoaksforge.com/BLADSMITHI ... ILDING.HTM
http://www.twinoaksforge.com/BLADSMITHI ... ELLOWS.HTM

A tu jest cały proces budowy paleniska japońskiego oraz miecha skrzynkowego (z wymiarami)
http://www.twinoaksforge.com/BLADSMITHI ... ILDING.HTM
http://www.twinoaksforge.com/BLADSMITHI ... ELLOWS.HTM
super, mam wentylator od klimy brakuje mi tylko akumaulatora .
dzięki shiro
dzięki shiro
- Shirotatsu
Po co akumulator, ja mam podłączone bezpośrednio do prostownika z regulacją - wydaje mi się, że to lepsze rozwiązanie.
tak ,ale moja kużnia znajduje się w miejscu w kturym nie ma dostępu do prądu kuje na świerzym powietrzu na mojej działce pod lasem.a i to palenisko kture było na tej stronie co mi pokazałeś wydaje mi się że będzie świetne tylko z czego jest zrobione to zadaszenie z jakiejś gliny 

zrobiłem palenisko rozgrzewa metal do koloru żułtego w około 15 min tylko że po wyciągnięciu jakieś 30 sekund i wystyga
moje palenisko sprawdza się idealnie ostatnio wykułem pierwszą rzecz w życiu tanto nie jest ono genialne ale jest zrobione przezemnie i dla mnie bomba.
Sephirot, wrzuc fotke na forum jesli mozesz.
witam.panowie mam problem. ostatni kupilem koks bo na wegiel nie mam juz kasy
problem w tym ze koks sie nie chce grzac!! nie wiem o co chodzi. jak zmieszam koks z weglem to sie nagrzewa ,ale jak tylko wegiel sie wypali to koks znowu stygnie.jaka moze byc tego przyczyna? to raczej nie jest wina paleniska bo jak pale weglem to jets wszystko dobrze.pomocy 

-
jak to robimy u Sebastiana: wrzucamy w kotlinę dużo zmietego papieru na to kłedziemy trochę drzewa właczamy nadmuch jak sie dobrze rozpali to na to wrzucamy rozdrobniony koks i po 5,10 min papier dreno sie spala zostaje sam żarzacy się koks wtedy to juz tylko dosypywac i wyciagac co jakis czas żużel bo zapycha kotlinę
dzieki.tak zrobie. a moze tek koks mokry jakis jest...
- GrafRamolo
Padło pytanie lecz przemknęło po cichu więc zapytam raz jeszcze.
Japońskie kowadło, gdzie takie zdobyć?
Niby sprawa prosta bo to blok stali ale jak się okazuje wszystkie kowadła mają rogi, co do kucia mieczy jest zbędne.
Ktoś znalazł może jakieś dobre źródło?
Ja natrafiłem tylko na tą stronę
http://www.kohlswagjuteri.se/frameset.asp
Ostatnie kowadło było by akuratne.
Japońskie kowadło, gdzie takie zdobyć?
Niby sprawa prosta bo to blok stali ale jak się okazuje wszystkie kowadła mają rogi, co do kucia mieczy jest zbędne.
Ktoś znalazł może jakieś dobre źródło?
Ja natrafiłem tylko na tą stronę
http://www.kohlswagjuteri.se/frameset.asp
Ostatnie kowadło było by akuratne.
bardzo podoba mi sie ten pomysł i wydaje się na dość ekonomiczny jeśli chodzi o miejce (na tanto spokojnie się nada:)
- GrafRamolo
Jest jeszcze drugie rozwiązanie. Po japońsku. Czyli samemu zbudować sobie mały miech japoński, z cegieł szamotowych palenisko. Myślę że jak do rozmiarów nie większych niż tanto można zamknąć się w 100zł.
Ja właśnie skończyłem budować mój miech i wszystkie materiały kosztowały mnie około 200zł Ale mój miech jest pełno wymiarowy.
Ja właśnie skończyłem budować mój miech i wszystkie materiały kosztowały mnie około 200zł Ale mój miech jest pełno wymiarowy.
w takim razie Grafie pochwal sie fotkami:)
Tak przy okazji, tanim i dobrym zasilaniem do nadmuchu z klimatyzacji od samochodu jest zasilacz komputerowy starego typu - AT.
Taki zasilacz nie potrzebuje reszty komputera aby chodzić. M.In ma wyjście 12V z amperażem w zależności od modeli od 4,5 do 12a.
Do dostania na allegro za kilkanaście złotych.
Taki zasilacz nie potrzebuje reszty komputera aby chodzić. M.In ma wyjście 12V z amperażem w zależności od modeli od 4,5 do 12a.
Do dostania na allegro za kilkanaście złotych.
okap
Właśnie majstruję okap do paleniska węglowego, będzie on na wysokości 1,4m od ziemi, sam okap ma 60cm wysokości więc koniec okapu będzie ok 2m,
Właśnie się zastanawiam jaka powinna być wysoka rura wentylacyjna, aby moc cugu była wystarczająca żeby wyssać wszystek dym.
prosim o pomoc
Właśnie się zastanawiam jaka powinna być wysoka rura wentylacyjna, aby moc cugu była wystarczająca żeby wyssać wszystek dym.
prosim o pomoc
-
wiesz ja mam u siebie rurę o średnicy 250 mm zakonczona wentylatorem przemysłowym takim grzybkiem . Bardziej nie o średnicę chodzi a wysokośc komina stad będzie brał sie ciąg :0 taki był kiedys dowcip wysokośc + prędkośc wiatru = wzór na ucieczke z obozu.
przecież karendt napisał że sie zastanawia nad wysokością;)
ja odbieram to ze myslał poniekąd o kominie... chyba że się mylę
ja odbieram to ze myslał poniekąd o kominie... chyba że się mylę

-
no cóz dla mnie komin to komin a rura wentylacyjna tylko łaczy okap z sufitem potem przechodzi w komin
osobiście polecam wyciąg wymuszony nie tylko przez grawitacje ale przez wentylator .Czasami występuje zjawisko tzw. cofki i przy zwykłym kominie dym potrafi cofac do wnętrza mało przyjemne jak tak dmuchnie. Przy wymuszonym wyciągu mało realne , że dojdzie do takiego zjawiska

No ale jak bym wstawił welntylator, to czy mi nie sfajczy się pod wpływem temperatury z paleniska
zależy jaki bedzie ten wentylator... z doświadczenia wiem że nawet dość wysoki komin nagrzewa sie cały podczas palenia w piecu CO a czasem jak się zapali sadza to i ogień nim wychodzi...
według mnie ciężko to zrobić ale nie mówie że niemożliwe;)
powodzonka
według mnie ciężko to zrobić ale nie mówie że niemożliwe;)
powodzonka