Stojak na sciane i inne sposoby przechowywania mieczy

Dzial o wszelakiej broni japonskiej, kyu(łuk), naginata, nagamaki, kakae zutsu (bron palna) nunchaku, kama, tonfa, jite i co wam do glowy przyjdzie!

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
RKGalery

Re: Stojak na sciane i inne sposoby przechowywania mieczy

Post autor: RKGalery »

Jeden post pod drugim ale zupełnie inna rzecz: wreszcie powiesiłem stojak zrobiony przez Sebastiansan. Wykonanie stojaka- super pod każdym względem- terminowość, jakość, cena- polecam wszystkim.

Btw- nie wiem jakim cudem ale na fotce nawet ściany wyszły krzywe, jak robine rybim okiem.

Obrazek
h0rant

Post autor: h0rant »

Stojak ładny, choć nie jestem fanem wiszących modeli, ale by zaoszczędzić miejsca, rzecz pierwszorzędna.
Btw>Jak na moje rybie oko, bez złośliwości, ale najbardziej krzywo wyszedł oplot na tsuka miecza :wink:
Bushi

Post autor: Bushi »

zgadzam się:) oplot krzywy:P ale ze ścianami też jest coś nietak;)
Awatar użytkownika
RKGalery

LOL bo to chińszczyzna leży żeby dociążyć zanim klej nie wyschnie na dobre :D. Oplot nie tylko krzywy ale sparciały i na plastikowej imitacji samegawa. Na czymś trzeba było zaczynać naukę szlifu...
Awatar użytkownika
Nebril

Post autor: Nebril »

Nie jestem pewien, ale czy miecz nie powinien wisieć z tsuka po lewej stronie? Tak mi się wydaje, ale możliwe, że się mylę.
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Fajne koguty.
Awatar użytkownika
RKGalery

Nebril- kurcze, przyznam się że nie wiem. Ktoś z kolegów może rozstrzygnąć ?

Graf- właśnie siedzę nad nimi i kończę bo póki co tylko kontur- chcę pójść trochę w kolor ale przyznam się że się boję. Znudziły mi się jednolite ściany. Cieszę się jeśli mogą się podobać.
h0rant

Z tego co pamietam taka jest właśnie zasada-tsuka na stojaku skierowana w lewo. Ma to zwiazek z sytuacją, kiedy odwiedzający nas gość o potencjalnie złych zamiarach nie mógłby łatwo porwać za miecz i skierować go przeciw gospodarzowi.
Wiem, ze zasada nie wpsomina o leworęcznych :wink:
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Zdecydowanie zostaw czarno białe! ja bym już ich nie ruszał może tylko troszkę niektóre pola wypełnił czarnym dla przejrzystości. Ale kolor wszystko zabije. Przy tak silnie działających ścianach i takim mocnym ich nasyceniu jaki kolor byś nie dał zginie i nie będzie nic a nic czytelny i zrobi się tylko niepotrzebnie groch z kapustą a tak wyraźnie widać o co chodzi i bardzo fajnie od strony graficznej.
Awatar użytkownika
RKGalery

H0rant- dzięki za wyjaśnienie, rozumiem. Nie żebym nie miał wątpliwości (katanakake o ile pamiętam stały raczej w pobliżu wyjścia) ale zapamiętam i będę stosował. Po fakcie przypomniało mi się że w większości muzeów miecze prezentuje się też tak jak opisałeś.

Graf- rozumiem, chyba tak zrobię, wielkie dzięki.
h0rant

Hmm, nie iwem, czy dobrze kojarzę, ale jeżeli katanakake jako wieszak na broń przybyłych gości, to i owszem, przy wejściu.
Zasada jednak o której wpsomniałem odnosi się przede wszystkim do broni gospodarza, która jest już wewnatrz domostwa i spoczywa na normalnym stojaku.
Kami

Post autor: Kami »

Rzeczywiście, tradycyjnie na stojaku tsuka zawsze powinna być skierowana w lewo i jest to związane z tym o czym pisał h0rant (bezpieczeństwem gospodarza). Co do leworęcznych, to o ile sie nie mylę, żadna japońska szkoła walki nie pozwalała swoim uczniom używać lewej reki jako wiodącej. Byłeś leworęczny - pech - musiałeś się przestawić . :)
Awatar użytkownika
Nebril

@Kami - polecam film "When the last sword ist drawn". Jest tam leworęczny samuraj :). Oczywiście nie jest to źródło historyczne, ale film i tak piękny i polecam :wink:
Kami

Podobno nawet postać z tego filmu ma swój pierwowzór historyczny: Saito Hajime. Ale podejrzewam, że był on wyjątkiem potwierdzającym regółe.
Awatar użytkownika
Nebril

W ogóle cały film jest oparty na faktach ponoć. Jeden z niewielu filmów historycznych jaki mi się podobał. Zdecydowanie lepszy od "Ostatniego Samuraja" :P
Awatar użytkownika
RKGalery

h0rant- jasne, zgoda, tylko właśnie- jeśli już miecz gospodarza był eksponowany to nie na takim wieszaku jak ten mój tylko na stojaku dużo mniejszym i "wolnostojącym". W każdym razie pewnie masz rację- jeśli juz była jakaś reguła to pewnie na wszystkich stojakach układano tak samo. Ciekawy temat swoją drogą, musze poszukać coś o tym.
h0rant

To oczywiste, ze miecz gospodarza spoczywał na stojaku pojedynczym, zapewne bardziej godnym od takowego dla mieczy gości, który właśnie jak wieszak wygląda.
Ale zasada jest zasadą, bo z kazdego stojaka broń można porwać, a że wieszak z własną jest w "przedpokoju", to pozostaje tylko broń gospodarza, która moze byc w zasięgu działania, no nie? :wink:
Ostatnio zmieniony 6 lipca 2007 przez h0rant, łącznie zmieniany 1 raz.
Kami

W którejś książce było coś o skrzyniach na miecze gości zamiast wieszaka ale niestety nie pamiętam w której. Może w "chmara wróbli" (choć nie jet to najlepsze źródło wiedzy o Japonii...).
Awatar użytkownika
Nebril

W "Ame Agaru" przed oględzinami miecza Ihei Misawy przez daimyo giermek powiedział, że ten miecz jest w skrzyni na miecze. Pewnie zależało to od okresu.
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Istnieje termin SHIKOME_ZUE, Jest to termin określający rodzaj pudła do przechoeywania miecza najprawdopodobniej o to chodziło.Poza tym nie posługiwał bym się scenariuszem filmowym jak źródłem historycznym- film ma swoje prawa.Przy wnikliwej obserwacji można zauważyć że miecznik z "Ostayniego samuraja "wykonał zgrabnego chińczyka i wnioski wynikające ztego faktu zaprowadziły by nas na manowce
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
Nebril

Ale "Ostatni samuraj" nie był według scenariusza Akiry Kurosawy :D
Awatar użytkownika
RKGalery

Kurosawa nie był jakimś purystą- starczy przypomnieć "uniformy" z jego scen batalistycznych. Co do skrzyń na miecze- skoro jesteśmy w temacie znalazłem fotkę sztywnego "futerału" podróżnego- chyba już kiedyś pokazywałem, o ile pamiętam były też skórzane ocharaniacze na pochwę i tsukę (miały chronić przed wilgocią) ale jeśli chodzi o skrzynię jako taką to przyznam że nie kojarzę.

Obrazek
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Te futerały są super, bardzo je lubię.
h0rant

RK przedstawiony przez Ciebie futerał to, o ile dobrze kojarzę, zwie się katana-zutsu. Ładne to i moze jest, ale nie wygląda na praktyczne, przynajmniej jak na moje oko. Z tego co kojarzę tylko znamienitsi mogli sobie na takowe futerały pozwolić. Na podstawie moich źródeł podobno futerał był przeznaczony na daisho.
Moje pytanie, gdzie niby te daisho miało się zmieścić? Kształt sugeruje bardziej przestronne lokum na katanę.
Jeszcze termin hikihada przewija się przez określnictwo interesujacego nas tematu, choc Google w tym przypadku nie poratował mnie fotką :wink: (dał zaś do zrozumienia, że gdzieś na forum już to słowo padło)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

To nie miało być praktyczne w noszeniu na plecach, to była skrzynka do przewożenia miecza w karocy bo jak napisał słusznie H0rat to była fanaberia Japońskich piesków.
ODPOWIEDZ