miecze firmy KOTO
Moderator: Zarząd
Re: miecze firmy KOTO
A nie nie- ja akurat nie bawię się w wariant ekonomiczny, chodziło mi bardziej o "recenzje" wyrobów różnych firm i ludzi na forum.
-
A ja mam jedno pytanie do kotokatana jesli można
jako mało doswiadczony z zakresu budowy ostrza zapytam w jaki sposób okresliłes twardość rdzenia i wieszchniej warstwy ostrza
Ja jak do tej pory zdołałem wykuc kilka ostrzy posiadających rdzeń i mogłem jedynie zbadac twardość ostrza tj płazu . Robiłem to pod habaki aby pozostał niewidoczny slad po odciskaniu. Rdzen w moich konstrukcjach przechodzi w nakago jednak nigdy go nie hartowałęm
Prosiłbym wobec o odpowiedz na to pytanie bo strasznie mnie to nurytuje .
Pozdrawiam Sebastian

jako mało doswiadczony z zakresu budowy ostrza zapytam w jaki sposób okresliłes twardość rdzenia i wieszchniej warstwy ostrza

Ja jak do tej pory zdołałem wykuc kilka ostrzy posiadających rdzeń i mogłem jedynie zbadac twardość ostrza tj płazu . Robiłem to pod habaki aby pozostał niewidoczny slad po odciskaniu. Rdzen w moich konstrukcjach przechodzi w nakago jednak nigdy go nie hartowałęm
Prosiłbym wobec o odpowiedz na to pytanie bo strasznie mnie to nurytuje .
Pozdrawiam Sebastian
- GrafRamolo
Sebastian to dobre pytanie
A co do chińskich wyrobów to każdy kto sam coś robi wie dobrze ile są one warte i czy jest sens się nimi zajmować czynie. Oczywiście porównanie ich jakości dla osób szukających ekonomicznych rozwiązań jest użyteczne. Jednak na drodze samodoskonalenia się to raczej regres i przeszkoda.
A co do chińskich wyrobów to każdy kto sam coś robi wie dobrze ile są one warte i czy jest sens się nimi zajmować czynie. Oczywiście porównanie ich jakości dla osób szukających ekonomicznych rozwiązań jest użyteczne. Jednak na drodze samodoskonalenia się to raczej regres i przeszkoda.
Jeśli robią to na dużą skalę to próba twardości nie powinna być problemem- wystarczy "odżałować" kilka sztuk na próby, pociąć i voila.
-
Ale cos mi się nie wydaje aby skala twardości wychodziła akurat w zakresie 40 HRC rdzeń a płaz 60 HRC
Mam dobry kontakt w jednej z firm zajmujących sie obróbka metali i za ,, dziękuję" mogę badać swoje ostrza .Powiem tak ta sama stal bo z jenej sztaby kuta w tym samym palenisku ale czasem zahartowana troszkę inaczej i róznica czasem 5 HRC.
Nigdy nie badałem rdzenia choć kilka stuk mi pękło .Poprostu jak to zrobić
pionowo na maszynie do pomiarów ostrza sie nie da ustawić , przecinac na zimno aby uzyskać próbkę -powodzenia życzę a i tak zmienimi właściwości tnąc np brzeszczotem pomimo stopsowania hłodziwa ,ciąć na gorąco rozhartuje się więc jak
Oczywiście można by stosowac piece indukcyjne do dokładnego i równioiernego nagrzewania stali i cały proces hartowania pod kontrolą . Ale Panowie takie cos to poprostu PRZEMYSŁ. I jak się ma to do nihonto
oczywiście ekspert ze mnie żaden wobec czego czekam na opinie znawców

Nigdy nie badałem rdzenia choć kilka stuk mi pękło .Poprostu jak to zrobić

Oczywiście można by stosowac piece indukcyjne do dokładnego i równioiernego nagrzewania stali i cały proces hartowania pod kontrolą . Ale Panowie takie cos to poprostu PRZEMYSŁ. I jak się ma to do nihonto

oczywiście ekspert ze mnie żaden wobec czego czekam na opinie znawców

LOL no ze mnie też żaden znawca ale np. u Bottomleya i Hompsona czy w pracach Karpa (ten od "Art of Japanese Sword Polishing") są takie przekroje. Nie wiem jak je robili i jak prowadzono badania ale sądząc po fotkach jakoś musieli sobie dać radę. Może jakąś gilotyną ? Naprawdę, nie mam pojęcia.
Co do przemysłu- jak ktoś robi miecze w dużych ilościach, jako towar który ma się sprzedawać w możliwie największych partiach to nie sądzę żeby miał inne podejście niż właśnie przemysłowe.
Co do przemysłu- jak ktoś robi miecze w dużych ilościach, jako towar który ma się sprzedawać w możliwie największych partiach to nie sądzę żeby miał inne podejście niż właśnie przemysłowe.
- GrafRamolo
Zawsze można zwyczajnie miecz złamać. Przy odrobinie szczęścia może pęknąć nieco wzdłużnie.
Można też przeciąć za pomocą strumienia wody. Jest idealnie równo i nie grzeje się.
Można też przeciąć za pomocą strumienia wody. Jest idealnie równo i nie grzeje się.
-
No nic poczekam na odpowiedz kotokatana
najlepsza będzie od źródlą

I to nie jedenKami pisze:Jest i polski sklep
http://www.kotokatana.pl/index.php?cPath=1
Wszystko fajnie ale nie za tą cenę

www.midgar.pl
To te same miecze ? Opisy się zgadzają, ale ceny nie za bardzo.
http://www.kotokatana.pl/product_info.p ... ducts_id=6
http://www.midgar.pl/product.aspx?id=40
nie spodziewalem sie takiego natloku opinii.
dziekuje ze tak zwinie przenikneliscie o co mi chodzi a chdzilo mi o ta czesko brytyjsko-polska firme.
pozostaje sprawa tanich mieczy japonia interesuje sie od paru lat i prosze mi wierzyc na zwyklej szamotówce wyklepalem dwa prety zbrojeniowe nie wspominajac o plaskowniku aby tylko przyblizyc sie do posiadania czegos co bedzie choc troche wygladalo jak tanto.
zakup miecza wchodzi w gre tylko jesli bedzie on odpowiednio tani
wydatek 1000 pln za miecz to wciaz duza suma dla mnie.
co do forum na temat tanio i mozliwie dobry miecz o uwazam to za sluszny pomysl wkoncu nie ktorzy kupuja to jako dekoracje.
dziekuje ze tak zwinie przenikneliscie o co mi chodzi a chdzilo mi o ta czesko brytyjsko-polska firme.
pozostaje sprawa tanich mieczy japonia interesuje sie od paru lat i prosze mi wierzyc na zwyklej szamotówce wyklepalem dwa prety zbrojeniowe nie wspominajac o plaskowniku aby tylko przyblizyc sie do posiadania czegos co bedzie choc troche wygladalo jak tanto.
zakup miecza wchodzi w gre tylko jesli bedzie on odpowiednio tani
wydatek 1000 pln za miecz to wciaz duza suma dla mnie.
co do forum na temat tanio i mozliwie dobry miecz o uwazam to za sluszny pomysl wkoncu nie ktorzy kupuja to jako dekoracje.