Potrzebna pomoc

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
GrafRamolo

Re: Potrzebna pomoc

Post autor: GrafRamolo »

Błyszczenie się ostrza to dość mało miarodajny wyznacznik jakości :wink:
Awatar użytkownika
Isyutaru

Post autor: Isyutaru »

Może umieścisz jakieś wskazówki dot. kupowania miecza? Wszystko się przyda ;D
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Umiem i chętnie daje ale powiem szczerze, że po pierwsze dużo jest to pisania wolał bym ustnie bo i pokazać trzeba czasem to i owo, po drugie mam zasadę, że nie oceniam miecza jeśli go nie trzymałem w ręku.
Awatar użytkownika
Isyutaru

Może kiedyś spotkamy się np. na zlocie użytkowników forum jeśli takowy będzie. :). Muszę się jeszcze wieeele nauczyć a każda okazja jest dobra by to robić :d. Tego się nauczyłem na forum. :d
Sephirot

Post autor: Sephirot »

Słuchajcie mam wielką prośbę do wszystkich zajmujących się kuciem katan ,
od dłuższego czasu kuje ,ale potrzebuje spotkania ,muszę porozmawiać z kimś kto się na tym zna .Dlatego mam pytanie czy ktoś nie przyjąłby w okresie wakacji mnie na nauke. Wiem że każdy jest zajęty i raczej niechętnie
do tego podchodzicie ,ale byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz.
elektronik

Post autor: elektronik »

Z ciekawości skoro kujesz od dłuższego czasu to w czym masz problem ? I Czego oczekujesz się nauczyć ?
Awatar użytkownika
Isyutaru

Ponawiam prośbę pana @up
Zamieść tutaj element z jakim masz problem, może ktoś odpowie i przy okazji inni skorzystają ;). (czyt. "ja" :))
Sephirot

znam różne metody kowalskie i sądze że nabrałem troche wprawy , ale kucie miecza japońskiego to co innego jest wiele rzeczy których nie da się opisać .Po prostu przydało by mi się spotkanie wtedy mógłbym zobaczyć swoje błędy i postarać sie je skorygować.
Awatar użytkownika
Isyutaru

Co prawda to prawda, nauka przez patrzenie jest lepsza niż klepanie na ślepo z nadzieją że wyjdzie.
Ja ostatnio kręcę się za mieczem na allegro, ale szczerze mówiąc- nie stać mnie.
Hito wa mikake ni yoranu mono
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Zanim się na coś zdecydujesz poradź się żeby nie wyłożyć kasy na coś co cię potem rozczaruje :(
napisz cos od siebie
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Sephirot w połowie czerwca być może dojdzie do spotkania forumowego w Warszawie, więc będzie okazja do wymiany doświadczeń.
lucus

Post autor: lucus »

Isyutaru
ja też mam 15 lat :D. też chciałbym coś wykuć, ale mieszkam w mieście i w bloku. Mam 100zł na start. Rodziców trudno będzie przekonać. MIasteczko jest bardzo małe więc nie ma w pobliżu żadnych kowali, ani złomowisk :(:(:(:( :cry: . Ale to nic. Narazie zbieram kase, czytam spożywam wiedze. Myśle zrobić u babci na polach jakieś palenisko czy cuś i jak ładna pogoda będzie to będe robił w tajemnicy przed rodzinką :)
Sebastiansan

Post autor: Sebastiansan »

lucus dobra rada nie rób takich rzeczy w tajemnicy osobiście pomomo przestrzegania zasad BHP miałem poparzone w kuźni oczy, dłonie,skórę na plecach i brzuchu . Niestety czasem przez pomyłke złapie się nie ten kawałek co trzeba albo okucina pryśnie pod okulary ochronne prosto w oko. Jak sie dorobisz takiego wypadku to napewno rodzice dopilnuja aby był to twój ostatni tego typu wypadek. :wink:
lucus

pewnie masz racje, ale mi często zdarzają się wypadki (mam wyjątkowego pecha:) ) więc by można coś nastulać :). wiem, że nie powinienem w tajemnicy, ale jakby się rodzice dowiedzieli, że coś takiego by było to by było źle :(. W sumie ojcu by nie przeszkadzało, ale matka jak zwykle by się nadto troszczyła :) więc bym nie zrobił, chyba, że mój starszy brat stał koło mnie to by mi pozwoliła, ale on jakby się dowiedział to by mnie po 1.wyśmiał, a po 2. niechciałoby mu się tracić czasu. Uwierz Sebastiansan mimo mojego niskiego wieku nadzwyczajnie dobrze potrafie sobie poradzić w wielu sytuacjach typu np. raz miałem kciuka przeciętego na pół (zaraz koło kości) mimo wszystko opatrunek i całą resztę potrafiłem sam zrobić. Zagoiła mi się o dziwo w ciągu dnia, a po jakichś 30 minutek krew mi się już nie lała. Jeszcze mam ślad po tym:). Czy jest na tym forum ktoś kto w moim wieku mieszkał właśnie w takim małym miasteczku, w bloku gdzie wszystko trudno zdobyć?? jeśli tak to prosiłbym, aby opisał jak zaczynał.
Awatar użytkownika
Krzysztof Polak

Post autor: Krzysztof Polak »

Nawet taki miecz kosztuje a z kasą u Ciebie chyba nieszczególnie.Proponuję żebyś na razie zainwestował raczej w wiedzę ,nażędzia i proste umiejętności.Większość z nas zaczynała od wykonania prostej tsuby sukashi. Ja swoją pierwszą wykonałem przy pomocy ręcznej wiertarki,kompletu iglaków i imadełka przykręconego do stołu.Można się tym sposobem wiele nauczyć a przede wszystkiem sprawdzić swoją wytrwałość i determinację w pokonywaniu trudności.Wszelkie potrzebne wiadomości były publikowane na tym forum,poczytaj i spróbój a wyniki pokaż lub opisz,poza tym moje stałe pytanie -Skąd jesteś,może ktoś z nas mieszka w pobliżu a o tym nie wiesz :)
napisz cos od siebie
lucus

Wiem pisałem, że narazie to wiedza :) Cusik tam prubuje robić, ale nie tsuby tylko (zajmuje się też modelarstwem) różne tam rzeczy przerabać silniczki itp. Mieszkam w Kańczudze, myślę, że raczej z was ktoś blisko nie mieszka bo z tego co czytam to chyba ktoś z was najbliżej do mnie to jakieś 100 kilometrów.
Sebastiansan

Post autor: Sebastiansan »

przepraszam za dociekliwość ormowca i brak wiedzy z zakresu geografii ale gdzie jest m. Kańczudza woj. i takie tam :wink:
lucus

Woj. podkarpackie od Rzeszowa jakieś 50 kilometrów, a od przeworska jakieś 14 kilometrów
Sephirot

Ja jestem z przemyśla i mieszkam w bloku
lucus

To niedaleko, zaledwie 46 kilometrów, a kujesz coś ??
Sephirot

juz od jakiegoś czasu
lucus

No cóż, gdybyś mógł mi opisać gdzie i jak to byłbym wdzięczny, albo jeszcze lepiej może bym kiedyś przyjechał, zobaczył. A ty pełnoletni już jesteś??(pytam bo jestem ciekawy czy masz jakieś problemy z rodzicami)
Sephirot

nie jestem jeszcze pełnoletni i niemam zadnych problemów z rodzicami mam szczęscie że są wyrozumiali pozatym traktują mnie poważnie , wiedzą że jestem odpowiedzialny i nic mi się nie stanie (chociaż kilka wypadków juz miałem popazenia i takie tam nawet ojciec czasem pomaga mi kuć)
lucus

to masz fajnych rodziców (tylko pozazdrościć, szkoda, że ja takich nie mam :cry: )
lucus

sephirot
jak pisałem wcześniej proszę opisz jak masz to wszystko urządzone (gdzie np. masz piec??)
ODPOWIEDZ