Czytam forum od pewnego czasu, trochę rownież się wypowiadałem (pewnie niezbyt mądrze

Proszę o poradę, co mogę w swojej sytuacji zrobić. Może wśród trenujących jest osoba w podobnej sytuacji, lub jakiś lekarz.
Moderator: Zarząd
Tak z ciekawości - możesz powiedzieć coś na temat: jakie elementy jo są ćwiczone w Budojo, bo się zainteresowałem.GrafRamolo pisze:Ja moge polecic 2 szkoly.
Pierwsza gdzie nauczysz sie glownie Iaido, oraz takze troche jo i kilku innych technik to Tenshinkan.
Druga gdzie wiekszy nacisk jest na szermierke zwana Kenjutsu ale takze sa elementy iaido i jo to klub Budojo.
A co Tobie (i innym tu obecnym adeptom sztuki miecza) wiadomo o Hangaku na Bródnie i co to jest Kashima Shin Ryu, które tam oferują.GrafRamolo pisze:Ja moge polecic 2 szkoly.
Pierwsza gdzie nauczysz sie glownie Iaido, oraz takze troche jo i kilku innych technik to Tenshinkan.
Druga gdzie wiekszy nacisk jest na szermierke zwana Kenjutsu ale takze sa elementy iaido i jo to klub Budojo.
Sam nad tym myslałem, skorzystałem nawet z możliwości obserwacji treningu w Tenshinkan. Jednak, nie znając się na tym w ogóle, łatwo mi będzie dokonać niewłasciwego wyboru. Chyba, że można potrenować rok tu, rok tam, rok jeszcze gdzie indziej... sam nie wiemDuckbill pisze:Do mekugi: przejdź się na trening w różne miejsca i zobacz co Ci odpowiada - lepszego doradcy nie znajdziesz.
Poczyaj trochę o tym:mekugi pisze:Sam nad tym myslałem, skorzystałem nawet z możliwości obserwacji treningu w Tenshinkan. Jednak, nie znając się na tym w ogóle, łatwo mi będzie dokonać niewłasciwego wyboru. Chyba, że można potrenować rok tu, rok tam, rok jeszcze gdzie indziej... sam nie wiemDuckbill pisze:Do mekugi: przejdź się na trening w różne miejsca i zobacz co Ci odpowiada - lepszego doradcy nie znajdziesz.. Jak widzicie pełno we mnie wahania...
Wszystko ok, ale gdzie w tym jest jo, bo właśnie o to się pytałem. Jak wygląda reszta to wiem, ale nie wiedziałem że w budojo nauczane jest tez jo, dlatego chciałbym usłyszeć co nieco na ten temat jeżeli coś wiesz.GrafRamolo pisze:Duckbil.
U nas trening podzielic mozna na 3 czesci.(pomijajac oczywiscie rozgrzewki itp) Pierwsza to trening nazwijmy go formalny za pomoca bokuto gdzie uczysz sie formy, ruchu, kata. Druga to kontaktowa wersja z uzyciem fukuroshinai. Wtedy mozna sprawdzic co i jak komu wychodzi. Za pomoca fukuro cwiczymy tez kata gdyz wystepuje w nich kontakt. I ostatnia czesc to trening batto za pomoca mieczy. Tu tez jest seria kata i po prostu pomalu poznajemy je po kolei.
Mekugi.
Kashima shin ryu to styl ktory cwicze ale nic mi nie wiadomo o wymienionej przez ciebie szkole, prawde mowiac pierwsze slysze, moze jakbys napisal kto tam uczy to by mi cos przyblizylo.
to proszę o ścisłość w wypowiedziach bo z powyższego cytatu wynika że troche jo a raczej czasami jest nauczane w Budojo.GrafRamolo pisze:Jo jest okazyjnie, nie jest stalym elementem treningow. Po prostu co jakis czas mamy jakas technike.
GrafRamolo pisze:A wiem! Ale nie wiem, znam goscia z wdzenia i wiem kto to ale nie wiem jak prowadzi. Na pewno jest to przekaz nie bezposredni.
GrafRamolo pisze:Jo jest okazyjnie, nie jest stalym elementem treningow. Po prostu co jakis czas mamy jakas technike.
No właśnie - też jestem ciekaw. Przynajmniej według informacji podanych na stronie wygląda, że prowadzący zajęcia w obu dojo ćwiczą u tego samego nauczyciela.mekugi pisze:GrafRamolo pisze:A wiem! Ale nie wiem, znam goscia z wdzenia i wiem kto to ale nie wiem jak prowadzi. Na pewno jest to przekaz nie bezposredni.Rozumiem. A co chodzi z tym przekazem niebezpośrednim?
Jak po najkrótszej linii, to na stronie, którą podał mekugi też jest podane, że przekaz jest od InabyGrafRamolo pisze:Przekaz bezposredni to znaczy po jak najkrutszej lini. U nas Sensei uczyl sie bezposrednio w Japonii u sensei Inaby.
Owszem wiele jest teraz szkol gdzie oprucz aikido ucza elementow miecza opartych na stylu Kashima. A zwiazane jest to z tym iz po prostu aikido powiazane jest z mieczem a akura tego stylu naucza Tissie, od ktorego wiele osob sie uczylo, Inaba do ktorego wiele osob jezdzilo na starze do Japoni itp.
Co jest w Tenshinkan, to mniej więcej wiem, można powiedzieć, że tam "bywam czasami"Timek pisze:W Tenshinkanie , są zajęcia z Jodo. Wszystkie informacje, co to za styl są podane na stronie klubowej wiec zajrzyj tam w wolnej chwili i poczytaj. Ja od siebie dodam że Jodo jest bardzo fajne i ciekawe, to dobre uzupełnienie treningu iaido i miecza w ogóle. Jest też dosyć trudne ( przynajmniej dla mnie ) i bardzo różni się od tego co ćwiczą aikidocy (aikijo).