Tradycyjna japońska muzyka
Moderator: Zarząd
Tradycyjna japońska muzyka
W lapki wpadl mi ostatnio chinski folk i sluchajac dwoch plytek z ta muzyka zaczalem sie zastanawiac nad japonska muzyka tradycyjna. Jednak nie znam zadnych miejsc skad mozna bylo by ja sciaganac ani zadnych zespolow ni artystow abym mial chociarz punkt zaczepienia. Licze na pomoc no i ogolnie na opinie o tej muzyce. Poniewaz chinski folk bardzo mi sie spodobala =]
Only in Kenya...
Re: Tradycyjna japońska muzyka
szukam takich rzeczy od dawien dawna, całkowicie bezskutecznie.. 

- GrafRamolo
pare plytek do sprzedaznia ma pan socha na www.artjapan.pl bodajze w dziale inne albo jakims takim poszukaj znajdziesz.
Pozatym uwspulczesnione wersje tej muzyki wykonuje zespul Yamato, ale popytam jeszcze sanseia o to on siedzial ponoc dosc mocno kiedys w tym temacie.
Pozatym uwspulczesnione wersje tej muzyki wykonuje zespul Yamato, ale popytam jeszcze sanseia o to on siedzial ponoc dosc mocno kiedys w tym temacie.
prosze być cierpliwym, najdalej jutro podam spis zespołów i solistów których posiadam i mogę udostępnić ( kwestia dogadania się ). a mam tego troche, prawie 3 płyty załadowane mp3.
nyu świetnie by byłoHyakusen pisze:prosze być cierpliwym, najdalej jutro podam spis zespołów i solistów których posiadam i mogę udostępnić ( kwestia dogadania się ). a mam tego troche, prawie 3 płyty załadowane mp3.

Tak a propos Hyaku to chyba miałeś mi nagrać jakąś muzykę na CD. Am I wrong?
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
mam troche mp3jek z bebenkami (kodo i taiko), jakby ktos byl zainteresowany - kontakt na mejla 

sorki za opóźnienie, zapomniałem od dziewczyny płyt zabrać - obiecuję że jutro włożę tytuły tego co mamy tam, trochę tego będzie. cierpliwość czyni mistrza 

No to ja się pisze
też szukam od dawna a jeszcze bardziej zachęcił mnie dotego ost' z ostatniego samuraja 

Muszę zacząć cześciej się udzielać :]
- Sanquinius
W programach p2p (np Kazaa) mozna znalesc KODO , TAIKO , troche ciezko z transferem ale w kilka dni mozna sporo sciagnac.
Co do OST Last Samurai jak dla mnie .....jakos niewiele mial wspolnego z japonska muzyka, no moze poza kawalkiem do trailera............
Co do OST Last Samurai jak dla mnie .....jakos niewiele mial wspolnego z japonska muzyka, no moze poza kawalkiem do trailera............
"Cała rzecz polega jedynie na tym, że kiedy chcesz zarąbać na śmierć swego wroga, masz ciąć tak, by ten zginął, bynajmniej nie biorąc sobie za cel tego, jaki ma być cios: mocny czy słaby." - Miyamoto Musashi, Gorin no Sho - Zwój czwarty: Krąg Wiatru
Cierpliwość to moje drugie imięHyakusen pisze:sorki za opóźnienie, zapomniałem od dziewczyny płyt zabrać - obiecuję że jutro włożę tytuły tego co mamy tam, trochę tego będzie. cierpliwość czyni mistrza

(ale fajnie....)
"Gdy forma zewnętrzna stwarza mozliwość, tresc przyjdzie, aby ja wypelnic"
Temat zostal pociety czy tez nie zostala jeszcze wrzucona owa lista Hyakusena? 

-
Witam. To moj pierwszy post=) Jestem tutaj nowy, ale mam nadzieje ze przejde Gempukku;)
Co do muzyki. Ja od kilku miesiecy szukam muzyki japonskiej, ale zazwyczaj trafiam na standard - pop, techno, rock, itd. Mi chodzi o muzyke TRADYCYjNA, z japonskim klimatem, taka ktora nadala by sie na sesje (RPG!). pewnie wiekszosc z was grala w Shogun Total War, i wlasnie o taka muzyke mi chodzi. Nie chce nic nowoczesnego, chce cos co naprawde ma klimat japoni. Najlepiej zeby to byla muzyka instrumentalna (koto, biwa, itd.!). Jesli ktos posiada taka muzyke albo zna kompozytorow, to pilnie prosze o kontakt na maila lub prywatna wiadomosc!!!
Co do muzyki. Ja od kilku miesiecy szukam muzyki japonskiej, ale zazwyczaj trafiam na standard - pop, techno, rock, itd. Mi chodzi o muzyke TRADYCYjNA, z japonskim klimatem, taka ktora nadala by sie na sesje (RPG!). pewnie wiekszosc z was grala w Shogun Total War, i wlasnie o taka muzyke mi chodzi. Nie chce nic nowoczesnego, chce cos co naprawde ma klimat japoni. Najlepiej zeby to byla muzyka instrumentalna (koto, biwa, itd.!). Jesli ktos posiada taka muzyke albo zna kompozytorow, to pilnie prosze o kontakt na maila lub prywatna wiadomosc!!!
Sore wa himitsu desu^^
-
Pomoc juz nie potrzebna=P Mam fajne 2 plytki. Jedna z przywazaniem kodo - bardzo mile rytmy a druga to darcie gardla mnicha, ktory gra na biwie=P Jak ktos ma ten sam problem, co ja mialem to moze sie ze mna skontaktowac=P
Sore wa himitsu desu^^
Na wstępie witam i pozdrawiam wszystkich to mój pierwszy pościk tutaj
Prawdę mówiąc to trafiłem tu głównie w poszukiwaniu tradycyjnej muzyki japońskiej i jeszcze nie czytałem niczego poza postami w tym temacie, mam nadzieję że ten temat jeszcze nie wygasł (bo pierwszy post pochodzi aż z maja 2004) widziałem że wspominaliście coś o wymienieniu się nagraniami mnie by to bardzo pasiło bo mam wielką chrapkę zwłaszcza na muzykę ‘Kumi-Daiko’ (bębny Taiko) mam też już na dysku kilka płytek z japońskim folkiem muzyka ‘Shakuhachi’ (flet), utwory na ‘shamisen’ i ‘koto’ oraz moje ulubione bębny ‘taiko’ i gdyby kogoś tu nadal interesowała ta „wymiana” to służę uprzejmie
Jeśli ten temat jest nadal aktualny to mogę zinwentaryzować swoje zasoby i coś powywieszać na jakimś serwerze FTP licząc oczywiście na wzajemność – najbardziej zależy mi na płytach Yamato bo na razie mam tylko ich jedną płytę „Yamato - The Wadaiko Drummers Of Japan” a Emula mam chwilowo zapchanego czym innym

Prawdę mówiąc to trafiłem tu głównie w poszukiwaniu tradycyjnej muzyki japońskiej i jeszcze nie czytałem niczego poza postami w tym temacie, mam nadzieję że ten temat jeszcze nie wygasł (bo pierwszy post pochodzi aż z maja 2004) widziałem że wspominaliście coś o wymienieniu się nagraniami mnie by to bardzo pasiło bo mam wielką chrapkę zwłaszcza na muzykę ‘Kumi-Daiko’ (bębny Taiko) mam też już na dysku kilka płytek z japońskim folkiem muzyka ‘Shakuhachi’ (flet), utwory na ‘shamisen’ i ‘koto’ oraz moje ulubione bębny ‘taiko’ i gdyby kogoś tu nadal interesowała ta „wymiana” to służę uprzejmie
Jeśli ten temat jest nadal aktualny to mogę zinwentaryzować swoje zasoby i coś powywieszać na jakimś serwerze FTP licząc oczywiście na wzajemność – najbardziej zależy mi na płytach Yamato bo na razie mam tylko ich jedną płytę „Yamato - The Wadaiko Drummers Of Japan” a Emula mam chwilowo zapchanego czym innym

hyakusen wyjechal, osiadl gdzie indziej,a na koniec ozenil sie 
jest wogole ktos jeszcze zainteresowany ?

jest wogole ktos jeszcze zainteresowany ?
No ja nadal śledzę ten tematHyakusen pisze:jest wogole ktos jeszcze zainteresowany ?

1) Muzykqa Kumi-Daiko
Kodo
- Kodo - Best Of Kodo (1995)
- Asian.-.Japan.-.Kodo.-.Ibuki.-.Taiko.Drums
- Taiko Japanese Folk Music-Nippon Daiko No Miryoku-1983
Yamato
- Yamato - The Wadaiko Drummers Of Japan
SOH DAIKO
- SOH DAIKO - Taiko Drum Ensemble (Musica Tradicional Japonesa)
2) Muzyka na Koto i Shamisen
- Nanae Yoshimura - The Art Of Koto. Vol 1
- Japanese Folk - Koto Music Of Japan, Various Artists 2 cd
- Yamato Ensemble - The art of Japanese koto, shakuhachi and shamisen
- Yamato Ensemble (Yamato Ito-Take) - The art of the Japanese Bambo flute and Koto
3) Muzyka Shakuhachi (flet Bambo)
- Kohachiro Miyata - Shakuhachi - The Japanese Flute
- Katsuya Yokoyama - The Art of the Shakuhachi
Na razie mogę powywieszać poszczególne utwory z tych płyt, pod koniec lutego (gdy będę mieć już szybsze łącze) mogę się pokusić o sypnięcie całymi pakietami albumów

Mnie najbardziej interesują bębny Taiko najlepiej w wykonaniu zespołu Yamato i ewentualnie jakieś fajne nagrania na Shamisen, koto i flet coś podobnego do np. utworu "Yamaji" autorstwa Kozo Masudy
Góra Lu w deszczu, rzeka Che w czasie przypływu.
Zanim tam dotarłem bezustannie marzyłem by je zobaczyć;
Pojechałem tam i wróciłem...
nie było tam nic szczególnego, tylko:
góra Lu w deszczu i rzeka Che w czasie przypływu
Zanim tam dotarłem bezustannie marzyłem by je zobaczyć;
Pojechałem tam i wróciłem...
nie było tam nic szczególnego, tylko:
góra Lu w deszczu i rzeka Che w czasie przypływu