metale

Dział poświęcony własnoręcznemu wykonywaniu broni Japońskiej. Pytania, porady.

Moderator: Zarząd

trytops007

metale

Post autor: trytops007 »

czy znacze jakies sklepy,hurtownie w warszawie gdzie mozna kupic metal to mieczy mi chodzi o stal 1050 albo 1045 .
od dawna szukam gdzie kupowac blachy metalowe szukalem w obi,leroy, platforma budowlana i nie moge znaleszc . blagam o jakies informacje

trytops
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Re: metale

Post autor: ADALBERTUS »

Witam
a czemu to ma być właśnie 1050 czy 1045 sprowadzana z USA ? Ma jakieś wspaniałe parametry ? Nie może to być polska stal gatunku 45 lub 55 ? Tę dostaniesz w każdej składnicy stali gatunkowych.
Zajrzyj na stronę www.multistal.com.pl

Dział Handlowy i Magazyn:
Ul. Sowińskiego 47;
(dla samochodów ciężarowych wjazd od ul. Olbrachta)
01-105 Warszawa
tel.(022) 53-22-950
fax (022) 53-22-959
e-mail: warszawa@multistal.com.pl

Pokłony
Wojtek Sławiński ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
trytops007

Post autor: trytops007 »

jak sie tam kupuje ? w kg ?
kiedy tem ide kupowac czy mam proszic o atesty?

trytops
Awatar użytkownika
RKGalery

Post autor: RKGalery »

Tak z ciekawości- ostatnio u Szwedów znalazłem damast w sztabach. Co prawda to bardziej na noże się nadaje (zbyt wyraźny rysunek jak na nichonto) ale może ktoś z kolegów miał w ręku i może podzielić się wiadomościami na temat tego wynalazku ?

http://www.damasteel.biz/distributors.html
Awatar użytkownika
ADALBERTUS
Kontakt:

Post autor: ADALBERTUS »

Witam
trytops007 pisze:jak sie tam kupuje ? w kg ?
kiedy tem ide kupowac czy mam proszic o atesty?

trytops
Można i w kilogramach. O atest też zawsze można prosić, ale czy to coś da ?
Drobne niuanse składu chemicznego najprawdopodobniej nic ci nie powiedzą, a z pewnością nie mają w tym przypadku większego znaczenia. Sensowne może być kupienie kilku próbek z kilku partii materiału, szybkie położenie każdej z nich na kowadło i wybrania najlepszej. Potem znów do hurtowni i dopiero wtedy kupić większą ilość sprawdzonego przez siebie materiału.
RKGalery pisze:Tak z ciekawości- ostatnio u Szwedów znalazłem damast w sztabach. Co prawda to bardziej na noże się nadaje (zbyt wyraźny rysunek jak na nichonto) ale może ktoś z kolegów miał w ręku i może podzielić się wiadomościami na temat tego wynalazku ?

http://www.damasteel.biz/distributors.html
Można i bliżej, bo w Czechach. Ale najpierw spójrz na ceny - one rozwiązują cały problem w przedbiegach (1 korona czeska ~ 0,15 PLN)
http://www.damascen.cz/cenik/kulatina.htm

Pokłony
Wojtek Sławiński ADALBERTUS
"Quidquid agis, prudenter agas et respice finem"
Awatar użytkownika
RKGalery

Pewnie masz rację - nie zwracałem uwagi na cenę, myślałem bardziej o tym że dla amatora który na potrzeby pojedynczego wyrobu nie ma ochoty na spalenie iluś tam kolejnych pakietów, problemy z rozlaminowywującymi się warstwami itd. rzecz może być warta zastanowienia. Po przeliczeniu wychodzi na to że musiałby to być dość zasobny amator :)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Odnośnie zakupu stali pomęcz uzytkownika Melonmelon on oglaszal sie w dziale bazar iz ma wiele gatunkow na pewno cos ci doradzi.

Ja z kolei znalazlem gotowe pakiety przekute okolo 8 razy z tego co pamietam jedne byly jednogatunkowe a inne dwu (rdzen i otulina) znalazlem to w katalogu z narzedziami (glownie dluta i ostrza) ale zapomnialem nazwy firmy jak sobie przypomne poszukam w necie.
Awatar użytkownika
RKGalery

A to już dla mnie bardzo ciekawa rzecz bo o ile jestem w stanie mniej lub bardziej pokracznie przygotować kształt ostrza (nie ma co udawać- jestem bardziej gawędziarzem niż praktykiem) o tyle wielokrotne przekuwanie jest jeszcze dość daleko poza zakresem moich umiejętności
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Znajde pokaze, ale zapomnialem na dobre nazwy a katalog lezy u znajomego. Prosze o chwile czasu.
Awatar użytkownika
yakiba

Post autor: yakiba »

Zapewne chodzi o http://www.dick-gmbh.de/
Ja kupuje od nich kamienie ale damast mają z Japonii albo nierdzewny z damasteelu więc ceny sa jak wyżej
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Tak chodzilo mi o to

Coz ma tylko 22 warstwy wiec przydalo by sie jeszcze zlozyc kilka razy. Ale cena jest mysle ok, taki kawalek to prawie jak na katane, a cena nie jest jakas straszna. Chociaz ma juz rdzen, hmm.
Zastanawiam sie nad ta stalą opisana jako White Paper Steel, czy jest to cos podobnego do tamahagane? czy to po prostu zwykla stal gatunkowa taka jak dostepna u nas?

Rzeczywiście maja duzo kamieni jak na europejska strone! jestem pod wrazeniem ale ceny maja spore.
Awatar użytkownika
aambeeld

Post autor: aambeeld »

Biała stal papierowa to czyściuchna węglówka - według niemieckiego opisu na DICK'u jest to efekt pracy koncernu Hitachi nad uprzemysłowieniem produkcji tomahagane - jeśli temu wierzyć, to trzeba by ową stal traktować jako "industrial tomahagane" :)
skład: C = 1.1 - 1.2%, Si = 0.1 - 0.2%, P < 0.025%, S < 0.004%)

Może ktoś zna ich niebieską stal? Opis identyczny jak wyżej i tożsamo mała ilosć P iS, za to przybyło dodatków stopowych: C 1,1 - 1,2%, Si 0,1 - 0,2%, Mn 0,2 - 0,3%, Cr 0,2 - 0,5%, W 1,0 - 1,5%, P<0,025%, S<0,004%.

edit: zważywszy na dośc znaczną zawartość wolframu blue paper steel może mieć nieco większą udarność, analogicznie do naszej NZ3: C-0,55%; Mn-0,3%; Si-0,9%; Cr-1,1%, W-2%, która jednakowoż ma dużo mniejsza zawartość węgla.
ODPOWIEDZ