miecze las legend
Moderator: Zarząd
miecze las legend
witam.chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o mieczach last legend.bylo juz o cold steel.hanwei.bugei.interesuje mnie katana mikusa tatakai.czy ktos posiada ktorys z mieczy last legend.wiem ze to chinszczyzna ale jest jakas alternatywa do miecza samurajskiego.czekam na wasze opinie dobre lub zle
Re: miecze las legend
niemając w ręku żadnego z nich niemogę powiedzieć nic więcej na ich temat jak tylko to że są całkiem ładne patrząc na zdjęcia... ale może ktoś tu na forum miał jakiś w ręku...
miecze las legend
Problem z resztą z każdym mieczem polega na tym że mimo rewelacyjnego wyglądu może być kiepsko wyważony. Tyczy się to zarówno iaito jak i shinken. Przed zakupem powinno się wziąć do ręki miecz i sprawdzić czy się do czegokolwiek nadaje. Jest kilka możliwości, sklep, inny ćwiczący w ostateczności nasze lub zagraniczne fora internetowe, ryzykowne ale dopuszczalne jest zaufanie renomie sklepu. Chociaż ja sam przejechałem się raz na zakupie w Tozando a miecz był zaprawdę wypasiony. Bez sprawdzenia organoleptycznego raczej odradzałbym zakupu w ciemno. Na forach prowadzona była dyskusja na temat firm produkujących miecze, z tego co pamiętam ta nie pojawiła się w żadnym wątku ale mogę się mylić.
Może to Ci pomoże (chociaż najlepsza jest rada Marciusa): http://www.lclark.edu/~ltyau/Swords/
miecze las legend
dzienki za odpowiedzi.przemysle ?.morze ktos doradzi jaki miecz wybrac .na dzien dzisiejszy dysponujem piecjoma tysiacami.pozdrawiam wszystkich.
- GrafRamolo
Za taka kwotę zdecydowanie rozejrzał bym sięza czymśrobionym ręcznie.
miecze las legend
co moglbys poradzic.myslalem o pavel bolf lub pavel rihacek.z jednych postow pisales ze masz kontakt z nimi.wszedlem na ich strony.na pierwszej sa dwie katany na sprzedasz.1 cena 8900.2 cena 4800.reszta chyba pokazowa.na drugiej bez cen.moglbys cos blirzej o nich napisac icenach.morze moglbym sie zmiescic cenowo.chodzi mi o mieczz glownia 78cm. tsuka.30 cm.niewiem czy takie dlugosci robia trudne do hartowania.pisales ze kuja z jedngo kawalka stali i wielowarstwowo.jakt to sie przeklada cenowo.chodzi mi o glownie ''mieki rdzen otulony twardym plaszczem.lub mieki rdzen twarde ostrze okryte po bokach dodatkowa warstwa stali.duze wymagania jak na tyle kasy.ps... graf jestes z ursynowa. sluzylem kiedysw wojsku wawa przy ul.kajakowej.czy ta jednostka jeszcze istnieje .sory rozpisalem sie. pozdrawiam graf i reszte chlopakow...
miecze las legend
aha .przypomnialo mi sie. graf zaczoles juz kuc katany... czes
miecze las legend
zapomnialem o sori 2 cm lub 2,5 cm.
- GrafRamolo
Miałem stycznośc z produktami tego pana. Sa bardzo dobre i solidne acz nie jestem przekonny czy warte swojej ceny. Sa bardzo grube, co mi zdecydowanie nie odpowiadalo i przez to srednio wywarzone. Z tego co wiem w tym przedziale cenowym moglbys nabyc u niego ostrze nie warstwowe, hartowane selektywnie. Oprawy nieco kulały choć nie mówie ze były zle zrobione, po prostu nie za piekne.
Na pewno miecze te swietnie cieły ze wzgledu na swoje wymiary i wlasciwosi.
Nie wiem czy tak olbrzymi miecz jest dobrym pomysłem, chyba ze masz tak okolo 2m wzrostu. Wtedy jest to jakos uzasadnione. W przeciwnym wypadku bedziesz sie meczyl z nim. Z proporcjami miecza nie nalezy przesadzac, lepiej za maly niz za dlugi.
Ja mieczy nie kuje i nie mam takiego zamiaru na razie, moja działka to oprawy.
O jednostce nic mi nie wiadomo nie byłem w wojsku.
Na pewno miecze te swietnie cieły ze wzgledu na swoje wymiary i wlasciwosi.
Nie wiem czy tak olbrzymi miecz jest dobrym pomysłem, chyba ze masz tak okolo 2m wzrostu. Wtedy jest to jakos uzasadnione. W przeciwnym wypadku bedziesz sie meczyl z nim. Z proporcjami miecza nie nalezy przesadzac, lepiej za maly niz za dlugi.
Ja mieczy nie kuje i nie mam takiego zamiaru na razie, moja działka to oprawy.
O jednostce nic mi nie wiadomo nie byłem w wojsku.
miecze las legend
wiesz graf.. plubilem cie,jak na taka ilosc postow masz duza ,nie tylko na 'rej dojo' ale i 'vortal budo 'szacunek.szczerze musze powiedziec graf zamowilem miecz z last legend przez goscia z goods.czekalem 7 miesiecy i nic.gosc nie odpowiada,kasy mu nie dalem wiec mysle o czyms innym.przemyslalem sprawe, jestem na forum moglem zapytac wczesniej.ale trzeba sie uczyc cierpliwosci.sadze ze mi cos doradzisz,lub sprowadzisz.co sadzisz ozamowieniu samej glowni,a oprawe zrobiona przez ciebie.nadal interesuje mnie glownia o wymiarze76 cm.takie wymiary u nich sa.ile kosztoja katany zjednego kawalka stali.co do wzrostu to mam182 cm. nie nalerzy przesadzac,lepiej za maly, niz za dlugi(caly czas mowa o kobietach) ''skojarzenie'.
- GrafRamolo
76 to nie 78
wbrew pozorom takie niewinne 2 cm sporo zmieniaja sprawe. Serio, czesto nie skracane tachi mialy wlasnie okolo 76 cm za to 78 to juz zadkosc. Ja czaaasem miewam ostrza, sa to zazwyczaj miecze badz stare (ale te nie nadaja sie do cwiczen) lub ostrza shin shinto i gendaito, ktore nadaja sie do ciec. Niestey gunto choc sa bardzo dobre nie miewaja wiecej niz 69cm. Coz taki los. Za to raz mialem ladne ostrze z 19w o dlugosc okolo 73m. Niestety 76 chyba pozostaje tylko zamowic. I tu problem u kogo. Powiem ci szczerze, nie mam zadnego faworyta u nas w kraju. Poniewaz ja sam sie nie doczekalem sie na ostrze wiec niechce ci nikogo polecac, acz kolwiek wiem, ze jesli popytasz rodzimych kowali (miedzy innymi tych co sa na forum) Z ktoryms sie dogadasz. Czech jest niezly ale przy skladaniu u niego zamowienia bardzo konkretnie okreslil bym wymiary miecza tak by nie robil po swojemu bo dostaniesz bardzo ciezki miecz. Nie chce nic samemu polecac bo po prostu wiem jak to z bracia kowalska jest i z jakimi problemami sie borykaja i nie chce aby potem bylo "a mowiles ze ten a ten zrobi mi miecz w tyle a tyle za tyle i tyle" Jedna rada to trzeba byc stanowczym i wymagac konkretow, to polowa sukcesu.

miecze las legend
ok...przemysle calom sprawe. jak bede mial problemy napisze.fajnie sie rozmawialo (pisalo) jeszcze sie odezwe.