Pomocy........

Znajdziesz tu samuraju wszystko co chciałbyś wiedzieć zarówno o swojej broni jak i o sztuce władania nią.

Moderator: Zarząd

Awatar użytkownika
Marssel

Pomocy........

Post autor: Marssel »

:) Chciałabym prościc o pomoc... Od jakiegos czasu jestem zafascynowana japońskimi mieczami. Niestety jestem całkowicie zielona w tym temacie :oops: Chciałabym zacząc uczy się sztuki władania takim mieczem i znalzłam na tym forum adresy szkół w Krakowie z dopiskiem jakich technik uczą. Dlatego chciałabym prosi o pomoc w wyborze bo jak już wspomniałam (jeszcze) nie znam się na tym. Do wyboru mam: Kendo, Iaido, Katori Shinto Ryu...

Za wszelką chęc pomocy z góry dziękuje :wink:
elektronik

Re: Pomocy........

Post autor: elektronik »

Idz na trening Kendo, Iaido, Katori Shinto Ryu i zapytaj siebie po kazdym z takich treningów : "czy to to czego szukam?"
Awatar użytkownika
Sakura

Post autor: Sakura »

Ja ćwicze Katori Shinto Ryu właśnie w Krakowie, ale tak czy tak rada jaką podał elektronik jest najlepsza.

Przejdź się na treningi każdej szkoły i potem sam zastanów się która swoim sposobem nauczania Ciebie najbardziej interesuje.

Oczywiście jeśli będziesz miał jakieś pytania dotyczące
Katori Shinto Ryu, służę pomocą.
"Hana wa sakuragi, hito wa bushi"

Obrazek
Awatar użytkownika
Shig

Post autor: Shig »

Sakura pisze:Oczywiście jeśli będziesz miał jakieś pytania dotyczące
Miała :roll:
Marssel to kobieta o ile dobrze wyczułem :)
Jeżeli będziesz mieć jakieś pytania odnośnie tego jak wyglądają treningi kendo i iaido w KKS w Krakowie, to również służę swoimi skromnymi informacjami. Uczęszczałem tam na treningi kilka miesięcy.
Oprócz szkół wymienionych jest zdaje się jeszcze iaido w Parku Wodnym.
...
Awatar użytkownika
Marssel

Oczywiście jeśli będziesz miał jakieś pytania dotyczące
Zdążyłam się już mniejwięcej w teori zorientowac się jaka jest różnica pomiędzy Kendo a Iaido tylko jakoś nierozumiem czym różni się od nich Katori Shinto Ryu? :?
Idz na trening Kendo, Iaido, Katori Shinto Ryu i zapytaj siebie po kazdym z takich treningów : "czy to to czego szukam?"
Słuszna rada, napewno skorzystam :)
Awatar użytkownika
Shig

Marssel pisze:Zdążyłam się już mniejwięcej w teori zorientowac się jaka jest różnica pomiędzy Kendo a Iaido tylko jakoś nierozumiem czym różni się od nich Katori Shinto Ryu? :?
Katori Shintō-ryū, a właściwie Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū jest w odróżnieniu od Kendo i Iaido bardziej uniwersalne. Nie jest to sztuka walki skupiająca się na jednym obszarze szkolenia, lecz raczej złożony system czerpiący z bugei juhappan (18 różnych nauk, które miały uczynić wojownika doskonałym), tak więc spotkasz tam elementy:
- Tachi, czyli Kenjutsu (walki mieczem), Iaijutsu (dobywania miecza) (kendo i iaido, to bardziej sportowe odmiany), Ryōtōjutsu (walka dwoma mieczami równocześnie - długim i krótkim) oraz Kodachi (walka krótkim mieczem)
- Bojutsu (walka kijem)
- Naginatajutsu (walka włócznią zakrzywioną)
- Sōjutsu (walka włócznią prostą)
- Shurikenjutsu (rzucanie ostrzami)
oraz kilka innych.

Jak coś pomyliłem, to Sakura mnie poprawi :wink:
...
Awatar użytkownika
Sakura

Miała
Marssel to kobieta o ile dobrze wyczułem
No fakt, mój błąd ;)
czym różni się od nich Katori Shinto Ryu?
Tutaj sprawę dość dobrze przedstawił Shig, Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu jest uznawane za najstarszy styl kenjutsu japonii. Jest to szkoła z długą historią i tradycją. Różni się od kendo nie tylko wymienioną przez Shig'a uniwersalnością ale i sposobem treningu.

U nas technik uczymy się przez poznawanie kata, czyli pewnych układów które są umową treningu a z których można wyciągnąć techniki i nawyki nastawione na walke. Od razu zaznacze, że wyjątkiem w kendo są Nihon Kendo Kata, ale zasadnicza część treningu opiera się na walce nastawionej na rywalizacje sportową (to pewne uproszczenie za które przepraszam).

Te różnice wynikają trochę z czasów i jednak zastosowania. Ja cenie sobie kendo więc proszę mi nie przypisywać ignorowania zalet tej formy walki mieczem... ale jednak niezaprzeczalne jest to, że kendo różni się od szkół koryu (starych szkół) choćby pozycją, która u nas jest szeroka a u kendoków wąska. To pewnie też pewna zmiana nastawiona na sport.

Natomiast jeśli chodzi o iaido to tutaj faktycznie różnica polega właściwie głównie na wszechstronności. W iaido uczy się (poprzez kata) szybkiego dobycia miecza i zadania ciosu. Ale jeśli chodzi o tą formę aktywności bardziej się wielu ludzi skupia na ćwiczeniu stanu umysłu.

U nas ćwiczy się miecz w walce, iaijutsu (szybkie dobywanie) i te rzeczy o których wspomniał Shig. No może oprócz rzucania shurikenami, choć normalnie jest to w programie szkoły, jednak sensei u nas nie przywiązuje do tego wagi (a pewnie by był niezły ubaw).

Do wszystkiego u nas się dochodzi z czasem. Najpierw opanowuje się miecz potem przechodzi się do kija (bo), następnie do naginaty po czym uczy się ryoto (dwóch mieczy) i kodachi (krótki miecz) na końcu jest sojutsu (włócznia). Żeby to wszystko opanować trzeba poświęcić wiele czasu. Jest czego się uczyć, cały czas jest coś nowego.

Może to moje przedstawienie było trochę subiektywne. Radzę się przejść na treningi każdej ze szkół. Zobaczyć kendo, iaido i właśnie Katori.

Wszelkie informacje na temat katori znajdziesz tu www.aikibudo.pl
(radze zobaczyć sobie filmiki zamieszczone na stronie) ;)

Jakbyś miała jakieś jeszcze wątpliwości daj znać.

Obrazek
h0rant

Post autor: h0rant »

Hmm szczerze podziwiam, zazdroszczę i winszuję dostępu do takiego dojo o takim szerokim, a interesującym programie. W Bydgoszczy słyszałem zaledwie o jednej sekcji kendo. Jest to przykre, ale niestety charakterystyczne dla "tych rejonów Polski", gdzie wydaje się, iz w kwestii sztuk walki mieczem japońskim panuje swoista "susza".

Tym bardziej, że nie jestem w stanie się do takiego kendo przekonać. Wybić sobie z głowy, że jest to (uwaga, dla niektórych herezja) tylko sport, wybrakowany z ducha odpowiedniego kobudo.

A gdy do czegoś nie potrafię się przekonać, to sobie to odpuszczam, bo wiem, że nie będę mógł w to włożyć serca, więc efekty będą marne.

No nic nie poradzę. :wink:
Awatar użytkownika
Marssel

Musze przyznac że puki co skłaniam się ku Katori, ale jeszce zobacze... hm mam jeszce tylko jedno pytanie apropo zapisu na treningi. Czy powinnam zapisac się teraz jak najszybciej czy mogę poczekac jeszcze z miesiąc? Chodzi mi o to czy jest jakiś określony termin zapisów a jeśli nie to gdy zapisze się troche później to czy będe musiała coś nadrabiac?
Awatar użytkownika
Shig

Możesz się zapisać kiedy tylko masz na to ochotę. Nie ma czegoś takiego jak terminy zapisów (chyba że na jakieś szkółki letnie, szkolenia czy seminaria) czy nadrabianie. Po prostu każdy kto przyjdzie na treningi uczy się od podstaw (o ile nie trenował już wcześniej) swoim tempem.

Ja też myślę o Katori Shintō-ryū, bo brakuje mi treningów ale nastąpi to nie wcześniej niż od przyszłego roku. Póki co w kwestii aktywności fizycznej jest tylko siłownia i od przyszłego tygodnia najprawdopodobniej football amerykański bo godziny treningów rugby mi nie pasują :roll:
...
Awatar użytkownika
Sakura

Tak jak wspomniał Shig zapisać można się przez cały praktycznie rok, myślę że jeśli poczekasz miesiąc czasu to nie zrobi to zbyt wielkiej różnicy.

Teraz co prawda są nowi ludzie i może lepiej by było uczyć się w jakiejś kilkuosobowej grupie, ale jeśli przyjdziesz za miesiąc to i tak sensei zorganizuje Ci spokojnie nauke. W zasadzie przez cały rok ktoś przychodzi :)

Ale trzeba przyznać że straszakiem dla wielu osób jest cena, i głupio by było o tym nie wspomnieć. Otóż cena miesięczna wynosi 120 złotych. To opłata za 2 godziny treningu 3 x w tygodniu. Cena wysoka, ale opłaca się z racji na dużą ilość godzin. można jeszcze płacić 110 za 2 x w tygodniu i 100 za jeden raz... Trochę te ceny się zmieniły w stosunku do ostatniego roku, ale jeszcze może się coś zmienić...

Obrazek
Awatar użytkownika
Marssel

Ale trzeba przyznać że straszakiem dla wielu osób jest cena, i głupio by było o tym nie wspomnieć. Otóż cena miesięczna wynosi 120 złotych. To opłata za 2 godziny treningu 3 x w tygodniu. Cena wysoka, ale opłaca się z racji na dużą ilość godzin. można jeszcze płacić 110 za 2 x w tygodniu i 100 za jeden raz... Trochę te ceny się zmieniły w stosunku do ostatniego roku, ale jeszcze może się coś zmienić...
Jeśli chodzi o cene to już wcześniej się zorientowałam ale jakoś bardzo mnie to nie przerarza bo inne typy kursów typu pilates, aerobik, siłownia też nie są tanie. Ciekawi mnie tylko w tej kwesti czy trzeba kupic sobie jakiś sprzęt, strój itp?
Awatar użytkownika
Shig

Na początek wystarczy podkoszulek lub bluza i spodnie dresowe. Dobrze jest mieć swój bokken/bokuto (drewniany miecz), bo w różnych dojo różnie to ze sprzętem bywa. Hakama i gi można kupić po jakimś czasie.
...
Awatar użytkownika
Sakura

czy trzeba kupic sobie jakiś sprzęt, strój itp?
Na początku wystarczy Ci tylko jakiś strój do treningów, coś w rodzaju wygodnego dresu i podkoszulka...

Jeżeli chodzi o bokken to sensei zawsze wozi ze sobą torbe bokkenów i zawsze się coś znajdzie. Więc na początku nie musisz się o to martwić.

Jeśli będziesz sobie sama chciała kupić bokken to wtedy możesz albo pogadać o tym z senseiem (załatwia dość tanie i wytrzymałe) ewentualnie możesz poszukać sklepu tutaj w Krakowie, albo zamówić coś przez internet. Ale to może po pierwszym miesiącu chodzenia kiedy już będziesz pewna że to jest to czego szukałaś.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shirotatsu

Post autor: Shirotatsu »

W Krakowie masz na tej samej ulicy obok siebie 2 sekcje

Krakowski Klub Szermierzy - Koryukan dojo

Sekcja Kendo i Iaido Muso Jikiden Einshin Ryu oraz jo. W sekcji są bokkeny do wypozyczenia na treningu

ul. Kościuszki 24

oraz

Katori Shinto Ryu

ul. Kościuszki 54

Dokładne dane są w poscie spis klubów.

I koledzy mają rację, na początek nic nie potrzeba tylko checi i jakiś ubiór typu dres, a potem sama zobaczysz co chcesz trenować i czy w ogóle chcesz ;)
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Post autor: GrafRamolo »

Ceny nie sa male ale tez uczciwa jest ilosc treningow.
Ja place 90zl za 2x w tyg teoretycznie po 1,5h a praktycznie dzis zajecia byly do 23 z minutami od 21.

Zato w innym klubie gdzie sobie tancze trzeba zaplacic 130 za jedna lekcje w tyg 1,5h plus jedne zajecia wolne gdzie jesli masz zapytanie to jest trener ale nie pokazuje nic nowego wtedy.
Awatar użytkownika
Pro

Post autor: Pro »

TO będzie reklama, ale co tam. Przyjdz do KKS Koryukan a nie pożałujesz. trenuje tam kendo i sie zakochałam. :)
When you walk on the street and always control your feet; when everytime you see a men you HAVE to try your seme; when you gonna go out with a girl and you say ''No baby, i have my Kendo training tonight''... so this means that you are a Perfect Kendoka
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Nic nie szkodzi taka reklama jest dozwolona.
Klub byl miejscem w ktorym sie w kims zakochalas? Czy moze zakochalas sie w klubie jako takim czy w kendo? ;)
Awatar użytkownika
Shig

GrafRamolo pisze:Klub byl miejscem w ktorym sie w kims zakochalas?
W KKS fajne chłopaki, więc bym się nie zdziwił :D
...
Awatar użytkownika
Pro

Post autor: Pro »

Hehe wybaczcie kiepską składnię :D Kocham kendo i nie wątpie, że atmosfera kks miała w to duży wkład, :) no i owszem fajna ekipa :D
When you walk on the street and always control your feet; when everytime you see a men you HAVE to try your seme; when you gonna go out with a girl and you say ''No baby, i have my Kendo training tonight''... so this means that you are a Perfect Kendoka
Awatar użytkownika
GrafRamolo

Milo to slyszec
Awatar użytkownika
Marssel

No cóż troche to trwało (dłużej niz miesiąc) ale wreszcie byłam na pierwszym treningu Katori Sinto Ryu i... było zajefajnie :D odrazu się zapisałam i teraz bende chodziła tam co tydzień :wink: Temet może więc być oficjalnie zamknięty :P

Jeszcze raz bardzo dziękuje za wszelka udzieloną mi pomoc ;*
Awatar użytkownika
Sakura

Zauważyłem ;) szkoda, że nie było okazji się lepiej poznać ani przed treningiem ani po, ale na pewno już w niedalekiej przyszłości się to nadrobi. :)

Obrazek
ODPOWIEDZ