Nasza Broń
Moderator: Zarząd
- GrafRamolo
Nasza Broń
Zamieszczajcie tu zdjęcia swoich sprzetów: Iaito, ostrych, antyków wlasnych prac itp.
Zachecam podyskutujemy sobie na ich temat.
Zachecam podyskutujemy sobie na ich temat.
- GrafRamolo
Re: Nasza Broń
Ok to dla smialosci wrzuce ze dwie wlasne prace.
Tsuba i menuki.
Menuki przedstawiają wrobleki na galazce, rozmiar okolo 3,5-4cm (z galazka sam ptaszek okolo 1cm)
Material: srebro zloto miedz i mosiadz.
Azorowa tsubka wykonana z kutego zelaza.
Tsuba i menuki.
Menuki przedstawiają wrobleki na galazce, rozmiar okolo 3,5-4cm (z galazka sam ptaszek okolo 1cm)
Material: srebro zloto miedz i mosiadz.
Azorowa tsubka wykonana z kutego zelaza.
Graf, menuki mnie absolutnie rozwaliło. Zachwycające! I ten brzeg tsuby, mniam. Chapeau bas.
"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Zgadzam się, menuki jest boskie. Tsuba względnie prosta, ale też ma spory urok.
kilka moich prac
witam.
oto niektore z moich prac.większosc wykonana na zmowienie bo tym własnie sie zajmuje.katany są wykute z jednego kawalka stali,hartowane tradycyjnie z glinką.do wykończen uzywam jedwabiu,oryginalnej skory płaszczki i japonskiej laki.okucia od pana Płotkowiaka-bardzo starannie wykonane odlewy.niebawem dołącze fotki klingi kutej warstwowo.
pozdrawiam:)
oto niektore z moich prac.większosc wykonana na zmowienie bo tym własnie sie zajmuje.katany są wykute z jednego kawalka stali,hartowane tradycyjnie z glinką.do wykończen uzywam jedwabiu,oryginalnej skory płaszczki i japonskiej laki.okucia od pana Płotkowiaka-bardzo starannie wykonane odlewy.niebawem dołącze fotki klingi kutej warstwowo.
pozdrawiam:)
Re: kilka moich prac
Fajne fotki nie tylko te z katanami.3,14 pisze:witam.
pozdrawiam:)/
Jeżeli masz coś takiego jak cennik to proszę o wysłanie na wiadomość. I czy robisz większe ilości czy tylko na zamówienie ?
Ładny miecz. ;D 

Miecz całkiem zgrabny choć wydaje mi się, iż krzywizna nie ma ciągłości, ale to możę być wina zdjęć. Czy możesz podać jego cenę oraz twórce?
Mam wrażenie, że tsuka jest dość długa, jaką ma długość?
Mam wrażenie, że tsuka jest dość długa, jaką ma długość?
Twórce podałem ;p Cena 1200 zl. Rękojeść zamawiałem na bodaj 30 cm dł.
Sorry, nie zauważyłem wcześniej twórcy.
Miłego urzytkowania.
Miłego urzytkowania.

Ma miecz hamon?? Bo nie widać??
- GrafRamolo
Ladny i przedewzystkim widac ze to nie masowka.
Jak sie cwiczy?Bo to w sumie najwazniejsze.
Miecz od 3,14 tez sliczny. A jak za taka cene to moim zdaniem okazja!
Jak sie cwiczy?Bo to w sumie najwazniejsze.
Miecz od 3,14 tez sliczny. A jak za taka cene to moim zdaniem okazja!
- Shirotatsu
Bardzo ładny miecz, przyjemnie sie go oglada.
I pewnie też przyjemnie się nim ćwiczy
I pewnie też przyjemnie się nim ćwiczy

Sorki, przegapiłem ten wątek.
Ćwiczy się nim naprawdę bardzo dobrze. Ale ja cenię w nim przede wszystkim to, że jest stalowy. Widziałem już alu-miecze po przypadkowych stuknięciach, a moim przejechałem już raz po scianie i raz wbiłem ostrze w skrzynię:)oczywiście bez szkód dla miecza. Ostatnio zmieniłem tsubę , i wygląda teraz troszkę inaczej. Kiedyś usłyszałem też taką opinię o nim: "wygląda tak jakoś japońsko"no i cieszę się ze jak na szablę ma taki wygląd:):):) a tak w ogóle to chyba nie zmienię miecza
choć myślałem o tym 
Ćwiczy się nim naprawdę bardzo dobrze. Ale ja cenię w nim przede wszystkim to, że jest stalowy. Widziałem już alu-miecze po przypadkowych stuknięciach, a moim przejechałem już raz po scianie i raz wbiłem ostrze w skrzynię:)oczywiście bez szkód dla miecza. Ostatnio zmieniłem tsubę , i wygląda teraz troszkę inaczej. Kiedyś usłyszałem też taką opinię o nim: "wygląda tak jakoś japońsko"no i cieszę się ze jak na szablę ma taki wygląd:):):) a tak w ogóle to chyba nie zmienię miecza

-
Kiedys Sebastianowi polamaly się ostrza przy hartowaniu to je jakos wykorzystałem: całosć stalowa blacha grubosci ok 4 mm kolce ze stali spreżynowej hartowane rękojesć też ze sprężyny tak jak i ostrza. Pomysł własny o dziwo nigdzie w internecie nie znalazłem ani jednego zdęcia podobnej broni ( w Braterswie wilków widziałem cos podobnego).
Ciężkie to ale fajne

dł ostrzy 30 cm 33 cm 30 cm; długosc kolców 8 - 9 cm; waga mniej wiecej 3 kg
Ciężkie to ale fajne

dł ostrzy 30 cm 33 cm 30 cm; długosc kolców 8 - 9 cm; waga mniej wiecej 3 kg
Ostatnio zmieniony 9 maja 2006 przez elektronik, łącznie zmieniany 1 raz.
Fenomenalna broń! Chociaż trochę powątpiewam w praktyczność, ale wygląda bardzo atrakcyjnie. Ile waży? Jakiej długośći są ostrza? I przede wszystkim - co się da zrobić tym? Pchnięcia, cięcia? Dobrze się tym paruje?
Nie widziałeś takiej broni nigdzie? A Wolverine to co?
Nie widziałeś takiej broni nigdzie? A Wolverine to co?

A mi to przypomina nieco zmutowaną świnkę morską...
No, nie przypadło mi do gustu. Ale gratuluję inwencji i zazdroszczę wolnego czasu (cholerne kolokwia!).

"Wszechświata nie stworzył żaden bóg ani żaden człowiek, lecz był on zawsze, jest i będzie zawsze żywym ogniem."
Bardzo zgrabna oprawa.
Świetny jest ten łańcuch przechodzący przez brzeg tsuby!
Dokładnie, też mi się ten motyw podoba. Tsuba jest masywna i surowa ale ma w sobie to COŚŚwietny jest ten łańcuch przechodzący przez brzeg tsuby!

Okucia ( fuchi i kashira) są autorstwa i wykonania Yakiby, a tsuba moja, ten łańcuch to zwinięty drucik miedziany, nabity w rowek. Inna tsuba gdzie zastosowałęm tą tecnikę :